5:8
(4:1, 0:3, 1:4)
2. kolo, Číslo zápasu 50086 (Vlado Dzurilla Tournament) ZŠ Piešťany - Easton Aréna 222 divákov

„Osemnástka“ stratila dobre rozbehnutý zápas

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentačné družstvo osemnásťročných má za sebou svoje druhé vystúpenie na Turnaji Vlada Dzurillu. Proti Bielorusku to dlho vyzeralo na ďalší trojbodový zisk, už po prvej tretine zverenci Viliama Čacha viedli 4:1, no ani takéto vedenie im nakoniec nestačilo. Bielorusi vo zvyšnom priebehu pridali sedem gólov, kým Slováci len jeden, a tak po prehre 5:8 majú po druhom dni Turnaja Vlada Dzurillu všetky štyri zúčastnené družstvá zhodne po tri body.

Už po 113 sekundách nechala slovenská obrana nechala pred bránkou trestuhodne osamoteného Kačelovského, ktorý nemal problém slovenského gólmana prekonať. Slováci sa však rýchlo skonsolidovali a vyrovnať mohli už o minútu neskôr, no Lukačka vo veľkej šanci proti Kolosovovi neuspel. Onedlho sa však už Slováci tešili, zásluhou presilovkového gólu Haščáka. V ôsmej minúte si mohli Bielorusi vziať vedenie späť, dorážka Antaškova do prázdnej brány však za Boráka neprešla. Gól tak padol na opačnej strane. Síce najprv Haščák a ani Krajč na viackrát nepretlačili pri presilovke puk za Kolosova, no krátko nato, už pri hre štyroch proti štyrom Mrázik tečom Jellúšovej strely poslal svoj tím prvý raz do vedenia. Slováci boli v týchto pasážach pri chuti. Dokumentoval aj samostatný únik Kupku, do ktorého ho vyslal Sojka, či následná šanca Haščáka po presnom Chromiakovom pase. Gólu sa však dočkali až v 13. minúte, keď z druhej vlny Hudák svojím premiérovým reprezentačným gólom zvýšil už na 3:1. To však nebolo zo strany Slovákov všetko. Do prestávky totiž Krajč usmernil presnú Chromiakovu strelu za Kolosova – 4:1.

Kým prvá tretina patrila Slovákom, v druhej mali hernú prevahu Bielorusi. Výrazne im k tomu pomohla nedisciplinovanosť Slovákov. V 31. minúte im dali výhodu takmer minútovej presilovky o dvoch hráčov, ktorú aj Kuznecov presnou strelou švihom využil – 4:2. Dostať sa na dostrel domácim mohli Bielorusi hneď v ďalšej minúte. Denisova strela nad sa odrazila späť pred bránku, kde číhal Oseknťuk, ale Borák odolal. Lenže Bielorusi v závere tretiny vystupňovali hernú prevahu a ešte do prestávky vyrovnali. Najprv v 37. minúte prebral puk v strednej tretine Denisov, obkorčuľoval svoju bránu a vydal sa na útočný výlet, ktorý zakončil presnou strelou v plnej rýchlosti pod hornú žŕdku a 28 sekúnd pred druhou prestávkou sa v skrumáži pred Borákom najlepšie zorientoval Oksenťuk a do tretej tretiny sa tak vstupovalo prakticky „od nuly“.

Vstup do tretej tretiny mali Slováci výborný. Po menej než 100 sekundách hry Mrázik strelou po ľade prekvapil Zinovienka, ktorý nastúpil na Kolosovovo miesto po prvej tretine, a Slováci znovu viedli. Hneď vzápätí ale Bielorusi dvakrát pohrozili z prečíslenia dvoch na jedného. Najprv Antoškov nepálil presne a krátko nato Fursa opečiatkoval žrď Borákovej bránky. Na opačnej strane mohol v 50. minúte odpor Bielorusov nalomiť šiestym gólom v presilovke Haščák, avšak nedal a o tri minúty neskôr to bolo 5:5, keď Polegoško spred bránky prekonal Boráka. Misky váh na slovenskú stranu mohol znovu nakloniť v 54. minúte po presnej krížnej Beňovej prihrávke Valigura, no ten v rozhodujúcej chvíli nespracoval pred odkrytou bránkou puk. Zákonite tak prišiel trest. Antoškov bekhendom prekvapil Boráka strelou na bližšiu žrď a Bielorusi po druhý raz v zápase viedli. Slovákov šiesty gól nalomil, do útoku sa dostávali len ťažko a hoci im snahu nemožno odoprieť, dva pokusy s hrou bez brankára sa skončili veľmi rýchlo – najprv siedmy gól do odkrytej bránky pridal šesťbodový Oksenťuk a na konečných 8:5 z pohľadu Bielorusov upravil Fursa.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „V zápase sme mali veľmi dobré momenty, i situácie, ktoré sme riešili veľmi dobre. Mali sme veľmi dobrú prvú tretinu, množstvo gólových šancí a zaslúžene sme ju vyhrali 4:1. V druhej tretine sme od nášho prvého faulu začali ale kopiť chyby. Vyzeralo to, ako by nám vedenie skôr ublížilo, pretože situácie, ktoré sme dovtedy riešili jednoduchou prihrávkou, nastrelením, či ‚čipom‘ do stredného pásma, sme teraz pod vplyvom sebavedomia plynúceho z vedenia, zbytočne komplikovali, z čoho rezultovali fauly. Súper sa na nás dotiahol, dostal krídla a ak v zápase vyhrávate 4:1, a razom je to 4:4, tak je súper hore a vy naopak dole... Do tretej tretiny sme pritom znovu vstúpili dobre. V jej úvode sme boli jasne lepší, dali sme aj gól, ale dve zbytočné chyby v jednom striedaní súper potrestal na vyrovnávajúci gól, po ktorom sa znova dostal na koňa. Záverečných päť minút ani hra bez brankára od nás neboli dobré, naopak sami sme ešte tri razy inkasovali.“

Slovensko „18“ – Bielorusko „18“ 5:8 (4:1, 0:3, 1:4)
Góly: 5. J. Haščák ml. (F. Gajdoš, M. Chromiak), 9. Michal Mrázik (Jellúš, Hlaváč), 13. S. Hudák, 18. Samuel Krajč (Chromiak, F. Gajdoš), 42. M. Mrázik (Jellúš) – 2: Kačelovskij (Volčenov), 31. Kuznecov (denisov, Oksenťuk), 37. Denisov, 40. Oksenťuk (Fursa, Kozorez), 53. Polegoško (Oksenťuk), 55. Antoškov (Oseknťuk, Anufrijuk), 59. Oksenťuk (Fursa, Denisov), 59. Fursa (Oksenťuk).
Vylúčenia na 2 min.: 5:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 31:20 (14:6, 5:4, 12:10). Najlepší hráči zápasu: Michal Mrázik – Pavel Denisov. Rozhodcovia: Adamec, Fridrich – Výleta, Kacej. 222 divákov.

Slovensko: Borák – Mudrák, Golian, F. Gajdoš, Lavička, Hlaváč, M. Beňo, Párička, Hudák – Kupka, D. Sojka, T. Nauš – M. Chromiak, J. Haščák ml., Samuel Krajč – A. Valigura, Jellúš, Michal Mrázik – Lukačka, J. Eliaš, O. Lukáčik
Bielorusko: Kolosov (21. Zinovienko) – Denisov, Sedov, Kozorez, Bisľuk, Kuprijančik, Volčenkov, Fedorenčik – Fursa, Onufrijuk, Oksenťuk – Kačelovskij, Krištaľ, Antoškov – Kuznecov, Karpovič, Demčenko – Spivak, Ferasimov, Polegoško.

Fotogaleria