2:1
(0:0, 2:1, 0:0)
1. kolo, Číslo zápasu 50056 (2018 U18 4 Nations Tournament) ZŠ Michalovce 973 divákov

Úspešný vstup „osemnástky“ do turnaja, Nemecko zdolala 2:1

MICHALOVCE (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov má za sebou úspešný vstup do Turnaja štyroch krajín v Michalovciach. Zverenci Viliama Čacha poháňaní bezmála tisíckou priaznivcov na Dolnom Zemplíne síce nevstúpili do zápasu najlepšie, no vďaka zlepšenému výkonu v druhej a tretej dvadsaťminútovke si proti Nemecku do tabuľky pripísali tri body za víťazstvo 2:1.

Úvodná tretina zápasu patrila hokejistom Nemecka, ktorí mali viac z hry, no do vyložených gólových šancí sa dostávali len sporadicky. Prvá prišla v 12. minúte po faule Stachu a následnej presilovej hry, keď z dobrej pozície si vylámal zuby na Kozlovi Zitzer, a z následnej dorážky zluftoval Riechel. O štyri minúty neskôr sa zas za obranou ocitol Schumacher, no jeho príklep Kozel s istotou zlikvidoval. Vážnejšiu šancu si Slováci vypracovali až v poslednej minúte tretiny, keď do brejku vyštartovali Valigura so Sojkom, strela druhého menovaného ale skončila na Acickovi.

Do druhej časti hry vstúpili Slováci s ďaleko zlepšeným výkonom, za ktorý boli odmenení už v 25. minúte. Samuel Krajč pohotovou strelou si skrášlil svoj debut v reprezentácii do 18 rokov. Odpoveď Nemcov mohla prísť v 28. minúte po chybnej rozohrávke domácich, no Hermann recept na Kozla nenašiel. To však neplatilo o tri minúty neskôr, keď Nijenhuis strelou po ľade našiel medzierku medzi jeho betónmi. Následne však prišla silná slovenská sekvencia v zápase. Najprv Sojka vyslal do nájazdu Krajča, ktorý bol faulovaný a následnú presilovú hru už po trinástich sekundách presnou strelou kapitán Kňažko. Krátko nato šli Slováci do štvorice, ale i tak dokázali byť nebezpeční. Brejk Bagina s Kupkom ale gólom neskončil. Do prestávky už gól nepadol, avšak Nemci mali dve priam vyložené šance. Najprv po strate puku v obrannej tretine šiel do nájazdu Schmidt, ktorému však ušiel puk. Výbornú príležitosť mal pár sekúnd nato aj Julian, ale Kozel efektným i efektívnym zákrokom znemožnil zmenu skóre.

Slováci pokračovali v zlepšenom výkone aj v tretej tretine, v ktorej si s prehľadom držali tesné jednogólové vedenie. Sami ho mohli v 50. minúte aj navýšiť, no Kupka v úniku mieril nad. Vzápätí od modrej čiary pálil nebezpečne Gajdoš, no nemecký gólman jeho strelu zlikvidoval. A do tretice neuspeli Slováci ani v 52. minúte, keď sa kapitán Kňažko zbavil napádajúceho hráča zasekávačkou, no jeho dobre mierená strela skončila v lapačke Ancicku. Nemci v poslednej minúte v snahe vynútiť si predĺženie aj odvolali brankára, no bez úspechu. Slováci si tesný náskok bez väčších problémov postrážili a do tabuľky si tak pripísali prvé tri body. 

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas hodnotím, samozrejme, pozitívne, keďže sa vyhralo, ale treba povedať, že v prvej tretine sme vôbec nehrali dobre. Boli sme veľa pod tlakom, nenastúpili sme do zápasu tak, ako sme si predstavovali. Možno to aj bolo spôsobené tým, že je tu veľa nových chlapcov, ktorí nemajú toľko skúseností s reprezentáciou. Zrejme to im trochu zväzovali najmä nohy, pretože sme mali slabý pohyb. Potom sme však zo seba striasli nervozitu a druhú a tretiu tretinu sme boli lepším mužstvom.“

Slovensko „18“ – Nemecko „18“ 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Góly: 25. Samuel Krajč (Kňažko, J. Haščák) 36. Kňažko (J. Haščák, Samuel Krajč) – 31. Nijenhuis (Kinder, Elias).
Vylúčenia na 2 min.: 5:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 29:34 (3:13, 14:11, 12:10). Najlepší hráči zápasu: Samuel Kňažko – Jan Nijenhuis. Rozhodovali: Snášel, Korba – Smrek, Gajan. 973 divákov. 

Kompletné štatistiky zo zápasu

Slovensko: Kozel – Hlaváč, Hodorovič, Kňažko, Lavička, Stacha, F. Gajdoš, Lopejský, Ganz – A. Valigura, D. Sojka, M. Chromiak – Samuel Krajč, J. Haščák, Martin Bača – S. Rehák, Kupka, Dzivjak – Kraut, Jevoš, D. Bagin.
Nemecko: Ancicka – Hyer, Gnyp, Zitzer, Szuber, Odu, Zimmermann, Flade, Preto – Kinder, Lindner, Nijenhuis – Hermann, Elias, L. Reichel – Henriquez-Morales, Slezak, Schumacher – Kuqi, Schmidt, Julian.

Fotogaleria