USA USA
1:4
(1:1, 0:2, 0:1)
1. kolo, Číslo zápasu 90003 (Skupina A, Košice) STEEL Arena Košice 7430 divákov

Slováci začali šampionát výborne, v Košiciach zdolali Američanov

KOŠICE 10. mája (SITA) - Slovenská hokejová reprezentácia vstúpila úspešne do domácich 83. majstrovstvách sveta, v piatok večer v košickej Steel aréne zdolala v súboji základnej A-skupiny favorizovaný tím USA 4:1 a do tabuľky si pripísala mimoriadne cenné tri body.

V 28. vzájomným meraní síl dosiahli Slováci jubilejný desiaty triumf, Američania majú na konte 15. víťazstiev a trikrát sa zrodila remíza. Predtým naposledy slovenské národné družstvo zdolalo to americké na vrcholnom podujatí na MS 2016 v Rusku.

Skóre piatkového stretnutia na radosť vypredanej Steel arény otvoril v 5. min útočník Matúš Sukeľ po prihrávke od Mariána Studeniča, v 13. min v presilovke vyrovnal Alex DeBrincat. Druhý gól slovenského tímu pridal v II. tretine v dvojnásobnej presilovke Erik Černák a na 3:1 pre reprezentáciu SR zvýšil zblízka Tomáš Tatar. Štvrtý gól slovenského družstva pridal v 56. min Michal Krištof a spečatil úspech domáceho kolektívu. Dôležitou súčasťou piatkového triumfu tímu SR bol brankár Patrik Rybár.

Slovákov už v sobotu večer o 20.15 h čaká duel proti Fínom, Američania nastúpia v nedeľu o 12.15 h proti Francúzom.

A-skupina (Košice)

USA - Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Góly: 13. DeBrincat (P. Kane, Eichel) - 5. M. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof (Marinčin)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gouin (Kan.), Romasko - Lazarev (obaja Rus.), Malmqvist (Švéd.), 7430 divákov

Zostavy:

USA: Schneider - Martinez, R. Suter, Skjei, Hanifin, Q. Hughes, Fox - DeBrincat, Gaudreau, Larkin - Keller, Eichel, Kreider - P. Kane, J. Hughes, J. van Riemsdyk - C. White, Glendening, D. Ryan - Vatrano

Slovensko: Patrik Rybár - Černák, Sekera, Jaroš, Marinčin, Marek Ďaloga, Fehérváry, Čajkovský, Koch - Pánik, Krištof, Tatar - Studenič, M. Sukeľ, L. Nagy - Lantoši, Zigo, M. Daňo - Liška, Buc, Lunter

Prvú vážnu šancu duelu mali Američania, ale DeBrincat tesne minul. Úvod síce patril tímu USA, ale postupne sa osmelili aj Slováci a veľmi skoro sa dočkali. Na začiatku piatej minúty bojovník Studenič našiel spoza bránky voľného M. Sukeľa a ten poslal puk do čiastočne odkrytej svätyne Schneidera, gólu nezabránil ani americký bek Martinez.

Zámorský tím aj po inkasovanom zásahu pokračoval v aktívnej hre, ale slovenská defenzíva stála na pevných nohách. V 9. min si Schneider poradil s pokusom obrancu Kocha od modrej čiary, vzápätí aj so strelou Tatara spomedzi kruhov. Na trestnú lavicu potom putoval Lunter a v početnej výhode Američania vyrovnali na 1:1, keď prihrávku od P. Kana zužitkoval DeBrincat. Vzápätí nepochodili J. Van Riemsdyk, Keller ani Kreider.

Hneď na začiatku II. tretiny R. Suter zablokoval koncovku unikajúceho Tatara, Schneider potom zlikvidoval šancu po spolupráci Studeniča s L. Nagyom. Aktivita slovenského tímu vyústila v 106-sekundovú presilovku o dvoch korčuliarov, ktorú využil strelou z hranice ľavého kruhu Černák na druhý gól SR, výhodu o jedného hráča už potom Slováci nepremenili na ďalší zásah.

Už v rovnovážnom stave našiel M. Sukeľ úplne voľného Tatara, ten zblízka našiel voľný priestor proti Schneiderovi a Slovensko viedlo 3:1. V 27. min Patrik Rybár zachránil pri šanci Američanov, na opačnej strane nepochodili dvakrát Lantoši so Zigom. Nepresne potom pálil Krištof, po ňom pred Patrikom Rybárom neuspel Eichel.

V úvode tretej časti mali veľkú šance DeBrincat aj J. Van Riemsdyk, no Patrik Rybár ich aj s dávkou šťastia vyriešil k spokojnosti košického publika. Slovenský brankár sa poriadne zapotil aj pri akcii J. Hughesa a J. Van Riemsdyka v 45. min. Na opačnej strane nepochodil Buc. V 48. min predviedol Rybár pekný zákrok pri šanci Hanifina. V 54. min putoval na trestnú lavicu Lantoši, v oslabení si Rybár pripísal niekoľko dôležitých zákrokov. Lantoši sa po návrate na ľad dostal do úniku, ale nenašiel recept na Schneidera.

V 56. min síce Tatar zblízka nedal, ale Krištof potom našiel priestor medzi obrancami súpera a popri lapačke Schneidera pridal slovenský štvrtý gól. Ten definitívne zlomil súpera, ktorý síce ešte chcel zdramatizovať zápas, ale aj zásluhou brankára Rybára sa mu to nepodarilo.

Hlasy po zápase

Craig Ramsay (tréner SR): "Hlavný dôvod nášho víťazstva je ten, že sme hrali ako tím od začiatku až do záverečného hvizdu. Američania si síce utvorili nejaké príležitosti, ale nás podržal brankár. Podstatné bolo to, že sme hrali kompaktne s pukom aj bez neho, poctivo sme sa vracali do defenzívy a to sú veci, ktoré sa snažíme naučiť hráčov už dva roky. Nevznikali nám žiadne medzery v defenzíve a potom sme vyrážali do protiútokov. Každý hráč tvrdo pracoval a to je dôležité. Nanešťastie, stále je to len prvý krok. Rovnako musíme pokračovať aj v ďalšom zápase proti Fínsku."

Martin Fehérváry (obranca SR): "Bola to tímová a hra a ňou sme si vybojovali tri body. Bol krásny pocit, keď sme po zápase absolvovali kolečko a všetci kričali 'ďakujeme'. Skutočne nádherný zážitok. Nemohli sme mať lepší začiatok a ukázali sme, že pokiaľ splníme všetky pokyny do bodky, tak vieme hrať vyrovnanú partiu aj s favoritmi.“

Patrik Koch (obranca SR): "Bolo to niečo úžasné. Hrali sme dobre a sme radi za tri body. Hrať proti favoritovi bola veľká výzva. Pred duelom bol aj kúsok nervozity, ale tá potom opadla a hralo sa nám super.“

Adam Liška (útočník SR): "Uvedomovali sme si, že v príprave sme nedávali góly, ale na to sme sa snažili zabudnúť. Sme na šampionáte a snažíme sa páliť na bránku z každej pozície. O to sa chceme usilovať aj ďalej. V úvode som cítil rešpekt, ale po pár striedaniach to zmizlo. Teraz bude dôležité rýchlo si vyčistiť hlavy a vrátiť sa na zem. Do ďalšieho duelu ideme zase od nuly.“

Erik Černák (obranca SR, strelec víťazného gólu): "Bol zo úžasný zápas, diváci boli neskutoční. Hrali sme to, čo sme mali hrať, a preto sme aj vyhrali. Ukázali sme hru, ktorou sme sa presadili, nepustili sme súpera do veľkých šancí a ani poriadne do hry. Som veľmi hrdý na náš tím a dnešný výkon. Budeme sa tešiť do polnoci, zajtra je nový deň a nový súper."

Róbert Petrovický (asistent trénera SR): "Splnili sme na ľade veľa vecí, čo sme si povedali, od brankára do posledného hráča. Prvá tretina udala nastavenie toho, čo sme v zápase chceli docieliť. Všetko sa začínalo vzadu krátkymi prihrávkami do rýchlosti, až sme sa dostali do zakončenia. Erikovi Černákovi sme povedali, že má strelu, tak nech strieľa. Dôležitý bol náš hráč pred bránkou pri jeho góle. Samozrejme, chceme si tento výsledok užiť a mať z neho radosť. My, tréneri, však už máme v hlavách zajtrajší zápas, čaká nás ťažký súper. Teraz to už pôjde rýchlo, treba sa dobre pripraviť na Fínov."

Patrik Rybár (brankár SR): "Dobre sme korčuľovali, hrali sme náš systém, presne to, čo sme si povedali. Odohrali sme vyrovnanú partiu s USA. Bol to ťažký zápas, výborní fanúšikovia, ale aj strašne teplo. Ľad bol dosť mäkký, aj Američania mali s tým problémy. Tento výkon si musíme preniesť do ďalšieho zápasu. Američania sa zatiaľ len rozohrávajú, musia sa chytiť. Sme radi, že sa nechytili na nás, toto je veľmi cenné víťazstvo pre nás."

Fotogaleria