4:2
(0:0, 2:0, 2:2)
2. kolo, Číslo zápasu 50034 (Skupina A, Edmonton)

Reprezentácia do 18 rokov nestačila na Kanadu, proti Švajčiarsku o tretie miesto v skupine

EDMONTON (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov má za sebou druhé vystúpenie na Hlinka Gretzky Cupe. Zverenci Viliama Čacha favorizovanej Kanade statne vzdorovali, a to aj za podpory vynikajúceho Dávida Boráka v bráne. Na viac než na prehru 2:4 to však nestačilo, a tak pred posledným zápasom v základnej skupine je jasné, že Slováci do semifinále turnaja nepostúpia.

Slováci toho smerom dopredu v prvých dvoch tretinách veľa neukázali, na druhej strane ani Kanaďania si čisté gólové príležitosti nevypracovávali, za úvodnú desaťminútovku zaujala zrejme iba Lafrenierova šanca, v ktorej pálil vedľa. Ďaleko nebezpečnejšia situácia prišla práve v polovici tretiny, keď Cozensovu nahrávku usmerňoval Pelletier, Borák však aj s dávkou šťastia túto šancu ustál. V 13. minúte hrali síce Slováci presilovú hru, no v nej im ušiel Holloway, Borák si však s jeho kľučkou podaril. Slovenský gólman bol pre Kanaďanov veľkou prekážkou, ak už ho aj prekonali, ako sa to stalo v 17. minúte, tak Borákovi pomohla aj žŕdka po strele Dacha. Minútu nato ešte vystrčil rožky dobre hrajúci Cozens, ale jeho strela z medzikružia bola nepresná.

Odkliať slovenskú bránku sa Kanade podarilo 83 sekúnd po návrate z kabín, keď Lafreniere z ostrého uhla strelou na druhú žrď prekonal Boráka. Ten však aj po inkasovanom góle pokračoval vo výbornom výkone. V polovici zápasu sa vyznamenal pri úniku Krebsa, ktorý ušiel Ilenčíkovi, no Borák jeho strelu skryl do svojej lapačky. Žiaľ, v 37. minúte ani Borák nestačil na situáciu krátko po ubránení presilovky Kanady. Slováci nevyužili šancu na vyhodenie puku z vlastnej tretiny a následnú Justinovu strelu za bezmocného Boráka zasunul Holloway. A to do konca tretiny mohlo byť už 0:3, no kapitán Lafreniere z bezprostrednej blízkosti Boráka neprekonal.

Začiatok tretej tretiny pripomínal predchádzajúce dejstvo. Kanada z prvej väčšej šance skórovala, v úvode 43. minúty po Dachovej prihrávke zakončoval Clarke – 0:3. Hneď vzápätí mohol dať Slovákom definitívne k.o. po Lafrenierovej prihrávke Dach, ale slovenský gólman chytal výborný zápas. Aj vďaka nemu tak Slováci držali nádej na body. Tie sa zvýšili po góle Goliana zo 43. minúty, keď jeho strelu tečoval brániaci Mutalu. Slováci razom ožili, ofenzívne sa čoraz častejšie osmeľovali, a keď v 48. minúte zahodil tutovku Clarke a dve minúty nato Turanský dorážkou v presilovke znížil, razom bol zápas úplne otvorený. Škoda len, že jednogólový rozdiel vydržal iba tri minúty. V 53. minúte našiel Rees na druhej žrdi Krebsa a bolo to 4:2. O minútu neskôr sa Kanaďania tešili znovu, no po zakončení Dacha rozhodcovia správne rozpažili, keďže útočník Kanady celkom zreteľne zasiahol puk nad úrovňou hornej žŕdky. Domáci výber to však mrzieť nemuselo. Dvojgólové vedenie si udržali do konca zápasu, dokonca Slovákov ani nepustili k záverečnej hre bez brankára.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Myslím si, že Kanada bola ešte ťažší súper ako Švédi. Očakávali sme veľký tlak, pripravovali sme sa na to, rozobrali sme si ich výkon zo zápasu so Švajčiarskom, a vedeli sme dobre, na čo si máme dávať pozor. Chlapci si dali povedať a myslím si, že pokyny veľmi dobre zvládli. Žiaľ, tlak, ktorý si dokázali Kanaďania vytvoriť, vrátane viacerých gólových príležitostí, bol taký veľký, že z toho nejaké góly museli padnúť. My sme stále chceli držať čo najtesnejší výsledok, aby sme mohli v tretej tretine skúsiť do toho ‚vraziť‘. Nakoniec sa nám aj podarilo vrátiť do zápasu, znížili sme na rozdiel jediného gólu, škoda však štvrtého inkasovaného gólu, pretože záver zápasu ešte mohol byť zaujímavý.“

Kanada „18“ – Slovensko „18“ 4:2 (0:0, 2:0, 2:2)

Góly: 22. Lafreniere (Justin, Krebs), 37. Holloway (Poulin, Justin), 42. Clarke (Dach, Lafreniere), 53. Williams (Rees, Suzuki) – 46. Golian (O. Turan, Michal Mrázik), 50. Turanský (Čajkovič, Matej Ilenčík).
Vylúčenia na 2 min.: 4:3, presilovky 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 58:19 (15:7, 21:4, 22:8). 

Kanada: Gauthier – Byram, Korczak, Vukojevic, Justin, Robertson, Guénette, Schneider – Lafreniere, Krebs, Dach – Rees, Suzuki, Williams – Pelletier, Cozens, Mutala – Clarke, Parent, Poulin, Holloway.
Slovensko: Borák – O. Turan, Golian, Matej Ilenčík, Kňažko, Beňo, Hatina, F. Gajdoš, Hudík – Michal Mrázik, Sojka, M. Chromiak – A. Valigura, A. Turanský, Čajkovič – M. Volko, J. Haščák, Škultéty – Kormúth, J. Eliaš, D. Jendek.

Fotogaleria