Reprezentácia SR

6:1
(1:0, 3:1, 2:0)
. kolo, Číslo zápasu 50112 ZŠ Poprad 4513 divákov

Slovensko nedalo v príprave šancu Veľkej Británii

POPRAD - Slovenská hokejová reprezentácia triumfovala nad Veľkou Britániou jasne 6:1 v sobotňajšom prípravnom stretnutí v Poprade pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta 2019. Skóre otvoril v 10. min 27-ročný útočník Banskej Bystrice Tomáš Zigo.

Domáci tím bol v úvodnom dejstve jasne lepší, ale nepridal viac zásahov. Briti v druhej tretine zlepšili svoj herný prejav najmä vďaka dvom presilovým hrám v krátkom časovom horizonte, ale v 29. min inkasovali opäť, keď sa presadil Tomáš Tatar z Montrealu.

V 35. min potrestali hostia vylúčenie Erika Černáka zásahom Roberta Farmera. Jednogólový rozdiel však nevydržal dlho, pretože už o 72 sekúnd skóroval Matúš Sukeľ a prinavrátil Slovensku vedenie o dva góly. V závere prostredného dejstva upravil na 4:1 v presilovej hre Róbert Lantoši.

V tretej tretine pridali zverenci Craiga Ramsayho ďalšie dva góly, keď sa presadili Martin Marinčin a Adam Liška. Po skončení duelu boli na programe ešte doplnkové samostatné nájazdy, v ktorých boli úspešnejší Briti.

Slováci v príprave na domáci svetový šampionát nastúpia ešte proti Nórsku v utorok v Michalovciach.

Slovensko - Veľká Británia 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)

Góly: 10. Zigo (M. Grman, Čajkovský), 29. Tatar (Pánik, M. Sukeľ), 36. M. Sukeľ (M. Grman), 40. Lantoši (Marinčin, M. Daňo), 46. Marinčin (Jaroš, L. Nagy), 49. Liška (Koch, Marek Ďaloga) - 35. Farmer (Shields, O'Connor)
Vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Stano, Orolin - Gegáň, M. Smrek (všetci SR), 4513 divákov

Zostavy:

Slovensko:
Čiliak (41. Godla) - Sekera, Černák, Marinčin, Jaroš, Čajkovský, M. Grman, Koch, Marek Ďaloga - Tatar, M. Sukeľ, Pánik - L. Nagy, Zigo, Studenič - Liška, Marcinko, M. Daňo - Buček, Buc, Lantoši

Veľká Británia:
Bowns - O'Connor, D. Phillips, Richardson, S. Lee, Ehrhardt, Billingsley, Swindlehurst, Ferrara - Farmer, Perlini, Mosey - Betteridge, Lachowicz, J. Phillips - Lake, Hammond, Dowd - Kirk, Myers, Shields

Slováci vstúpili do stretnutia mimoriadne aktívne. Okamžite preverili brankára Veľkej Británie Bena Bownsa viacerými strelami, s ktorými si však rodák z Rotherhamu poradil bez väčších problémov. Domáci tím bol za aktivitu odmenený presilovkou, ale ani počas nej neotvoril skóre. Podarilo sa to až Tomášovi Zigovi v polovici prvej tretiny. Krátko po úvodnom góle mohol zvýšiť vedenie zverencov Craiga Ramsayho obranca Erik Černák, ktorý sa snažil spoza bránky prekonať súperovho gólmana, ale nebol úspešný. Briti prakticky neohrozili gólmana SR Mareka Čiliaka, nepomohla im ani presilová hra v závere prvej časti.

Staronový účastník elitnej kategórie MS dostal výhodu presilovky aj v úvode druhej tretiny po faule Ladislava Nagya a hoci sa hráči Veľkej Británie usadili v útočnom pásme, Čiliak neinkasoval. Slováci zakrátko hrali v oslabení opäť, na trestnú lavicu zasadol Mário Grman a Briti mohli pokračovať v tlaku, z ktorého vyťažili niekoľko striel, ani jedna však nepriniesla vyrovnanie.

Naopak, v 29. min udreli Slováci na 2:0 zvýšil Tomáš Tatar. Šesť minút pred koncom prostredného dejstva doplatil tím SR na svoju nedisciplinovanosť. Počas vylúčenia Erika Černáka si hostia otvorili strelecký účet zásahom Roberta Farmera. Jednogólový rozdiel nevydržal dlho, už o 72 sekúnd neskôr skóroval Matúš Sukeľ. Slováci napokon náskok ešte navýšili, keď v 40. min upravil na 4:1 v presilovej hre Róbert Lantoši.

V záverečnej tretine dostal príležitosť v bránke SR Denis Godla, ktorý nahradil Čiliaka. Po šiestich minútach hry skóroval obranca Toronta Martin Marinčin. Slováci pokračovali v demolácii súpera aj naďalej, v 49. min sa po peknej kombinácii presadil mladík Adam Liška. Domáci mohli náskok v závere ešte zvýšiť, keď dvakrát hrali presilovku, ale ani jednu nevyužili a počet gólov v bránke Veľkej Británie sa zastavil na čísle šesť.

Hlasy:

Craig Ramsay (tréner SR): "Je pekné, že sme dokázali streliť góly, ale s výkonom nie som až tak stotožnený. Potrebujeme, aby sme hrali od začiatku do konca stretnutia naplno. S novými hráčmi som bol spokojný, bolo vidieť najmä mladých obrancov z NHL, ako boli Černák a Marinčin. Rovnako pozitívne veci predviedol Marcinko. V nasledujúcich zápasoch sa musíme vyhnúť častým vylúčeniam. Potrebujeme mať čo najviac hráčov na ľade, aby sme mohli ukázať svoju kvalitu."

Miroslav Šatan (generálny manažér SR): "Počas celého zápasu sme mali prevahu a preto nie je prekvapivé, že sme dali toľko gólov. Briti sú nováčik a počas MS sa budú určite zlepšovať. Je dobré, že sa proti nim naši hráči dokázali presadiť."

Martin Marinčin (obranca SR, autor gólu): "Zo začiatku bolo pre mňa náročné dostať sa do zápasu, predviedol som aj niekoľko zlých prihrávok. Asi mesiac som nehral zápas, ale od polovice stretnutia som sa cítil lepšie. Ukázali sme, že častá streľba je kľúčom ku gólom. Ja som pripravený na to, aby som posielal čo najviac pukov na bránku. Obdivujem to, aká na Slovensku vládne atmosféra počas zápasov. V Kanade to tak nie je a fanúšikovia sú tam ticho."

Róbert Lantoši (útočník SR, autor gólu): "Dali sme konečne viac gólov, to je potešujúce. Myslím si, že šesť gólov je slušných. Veľa vecí sme aj pokazili a mohli sme to ľutovať, ale zobrali sme zápas do vlastných rúk a zaslúžene sme zvíťazili. Musíme hrať spolu ako tím a plniť to, čo si povieme v kabíne. Všetci sme sa tlačili do bránky a to je to, čo musíme robiť."

Tomáš Tatar (útočník SR, autor gólu): "Začali sme dobre, hoci úvod bol trochu nervóznejší. Mali sme veľa vylúčení, ktorými sme si to skomplikovali, ale myslím si, že sme sa držali nášho systému. Publikum bolo skvelé a naozaj sme si to užili. Briti boli nepríjemní, hrali agresívne a tvrdo. Som rád, že sme to zvládli. Boli sme lepší, keby sme boli efektívnejší v koncovke, mohol byť gólový rozdiel aj vyšší."

Matúš Sukeľ (útočník SR, autor gólu): "Hrať vo formácii s Tatarom a Pánikom bolo super. Užil som si to a som rád, že sme dali toľko gólov. Je to super, každým gólom ide sebavedomie hore. Briti boli nepríjemní, v druhej tretine hrali miestami aj zákernejšie a našimi vylúčeniami sme ich nechali dostať sa do zápasu. Máme však vyrovnané všetky štyri päťky a to je pre nás plus."

Fotogaleria