5:7
(0:3, 3:3, 2:1)
1. kolo, Číslo zápasu 50001 (2018 U17 5 Nations Tournament) ZŠ Piešťany - Easton Aréna 148 divákov

Stíhacia jazda neúspešná, „sedemnástka“ podľahla Nemecku 5:7

PIEŠŤANY (SZĽH) – Prvý zápas Turnaja piatich krajín v Piešťanoch priniesol gólovú prestrelku. Zverenci Jána Lipianskeho počas celého zápasu doťahovali náskok súpera, dva razy prehrávali o tri góly 0:3, i 3:6, trikrát sa dokázali dostať na rozdiel jediného gólu, napokon však zo zápasu odchádzajú po prehre 5:7 bez zisku čo i len jediného bodu.

Nemci vstúpili do zápasu výborne, keď už z prvého útoku v deviatej sekunde zápasu sa zásluhou Eliasa dostali do vedenia. Úvodný gól hostí povzbudil, prvá tretina bola v ich réžii a hneď vzápätí po prvom góle dostali navyše po faule Ejema výhodu presilovej hry. Tú nezužitkovali, no v deviatej minúte sa predsa len tešili, keď Szuberovu strieľanú prihrávku za Latkóczyho tečoval Reichel. V 16. minúte to už mohlo byť aj 3:0, keď si Elias nakorčuľoval z ľavej strany a mieril na druhú žrď, no Latkóczy odolal. Avšak iba do 18. minúty, keď dielo slovenskej prvotretinovej skazy dokonal tretím gólom Herrman.

Iskra slovenskej nádeje začala tlieť na konci prvej tretiny, keď dostali Slováci výhodu prvej presilovej hry. Tá síce skončila bez gólu, no svojím tlakom neraz podkúrili nemeckej obrane. Navyše hneď po jej skončení dostali Slováci aj druhú presilovku a v nej už boli úspešní, keď puk za Tiefenseeho pretlačil Šimko. Ubehlo len 105 sekúnd a Slováci využili ďalšiu presilovku. Kašlík z medzikružia prudkou strelou švihom znížil už na rozdiel jediného gólu. Odpoveď Nemecka však bola bleskurýchla. V úvode 26. minúty znova schladil domácich krásnou individuálnou akciou Reichel. Gólová naháňačka pokračovala ďalej. Po vylúčení Voleka a Bartuliho dostali Slováci výhodu presilovky o dvoch hráčov, ktorú v polovici zápasu nekompromisným príklepom využil Krajč. Záver tretiny však patril Nemecku. V 34. minúte najprv po Diebolderovej strele zvonila horná žrď, o minútu neskôr v rozmedzí dvadsiatich sekúnd Reichel a Stützle prinavrátili svojmu tímu trojgólové vedenie. 

Tretia tretina sa niesla v znamení slovenskej honby za bodmi. V 44. minúte Kolenič posúval puk do šance Kašlíkovi, jeho strelu zlikvidoval Tiefensee. Na opačnej strane zas znovu úradovala prvá nemecká päťka, aktívny Stützle aj prekonal Latkóczyho, no ešte predtým zaznel hvizd hlavného rozhodcu. Vzápätí však mohli skórovať aj Slováci, no Koleničova dorážka Nemcovej strely skončila na vonkajšom bránkovom oblúku. Gól tak padol až o minútu neskôr. Z nevinne vyzerajúcej akcie Krajč znížil na 4:6. V 52. minúte sa dostal do nebezpečného úniku Stützle, obranca Slovákov Stacha musel zatiahnuť ručnú brzdu, no následná presilovka Nemecku nevyšla. Navyše sami si ju faulom skrátili a pri hre štyroch na štyroch Kolenič tečom Hajasovej strely znížil už na rozdiel jediného gólu. Vyrovnať mohol krátko nato Fatul, ktorého strelu Tiefensee len pohladil, no puk doskackal tesne vedľa ľavej žrde. Slováci v závere šli do absolútneho rizika, pomohlo im k tomu aj vylúčenie Bartuliho 38 sekúnd pred koncom, no ani so šiestimi korčuliarmi v poli si nevynútili predĺženie. Naopak, dve sekundy pred koncom zasadil definitívne k.o. siedmym gólom Menner.

Hlas po zápase

Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Hneď v desiatej sekunde zápasu sme dostali prvý gól. K tomu niet čo dodať… Prvá tretina skončila 0:3 v náš neprospech, nehrali sme ju podľa našich predstáv, Nemci boli lepší v pohybe, prevyšovali nás. Celý zápas sme doťahovali skóre, dokázali sme znížiť na rozdiel jediného gólu na 3:4, aj na 5:6, žiaľ, posledný gól sme dostali do prázdnej bránky. Nemci boli dnes o krok lepší, dostali sme dnes sedem gól, s čím asi ťažko môžeme vyhrať. Dali sme síce päť, čo je dosť, ale v obrane sme dnes nehrali dobre.“

Slovensko „17“ – Nemecko „17“ 5:7 (0:3, 3:3, 2:1)
Góly: 23. J. Šimko (Samuel Krajč), 24. Kašlík (Ejem), 30. Samuel Krajč (Maxim Mastič, J. Šimko), 50. Samuel Krajč (Maxim Mastič, Jamrich), 54. Kolenič (Hajas, Kašlík) – 1. Elias (L. Reichel), 9. L. Reichel (Szuber, Stützle), 18. Herrman (Danzer, Volek), 26. L. Reichel (Geibel), 35. L. Reichel (Stützle, Menner), 35. Stützle (L. Reichel, Elias), 60. Menner (Elias, Szuber).
Vylúčenia na 2 min.: 4:9, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 39:30 (10:14, 15:7, 14:9). Najlepší hráči zápasu: Matej Kašlík – Lukas Reichel. Rozhodovali: Goga, Adamec – Frimmel, Výleta. 148 divákov. 

Záznam zápasu

Slovensko: Latkóczy – Hajas, Putala, Fatul, Marián Haborák, Stacha, Ejem, Ketner, Bakala – Kašlík, R. Nemec, Kolenič – Samuel Krajč, Jamrich, Litavec – S. Rehák, J. Šimko, Maxim Mastič – Lukošik, J. Ragan, M. Tvrdoň.
Nemecko: Tiefensee – Menner, Szuber, Tichel, Schwaiger, Pilu, Geuß, Geibel, Glötzl – Elias, Stützle, L. Reichel – Herrman, J. Volek, Danzer – Bartuli, Petersen, Borzecki – Diebolder, Tschwanow, Zbraranski.

Fotogaleria