Kaufland extraliga dorastu

4:1
(0:0, 3:0, 1:1)
Stav série: 2:0 2. kolo, Číslo zápasu 2625 (PLAY-OFF FINÁLE) ZŠ Pavla Demitru, Trenčín 247 divákov

Trenčianskemu dorastu chýba posledný krok k zlatému hetriku, rozhodnúť môže už v utorok

TRENČÍN (SZĽH) – Sobotňajším druhým zápasom pokračovala finálová séria Kaufalnd Extraligy dorastu. Na trenčianskom Zimnom štadióne Pavla Demitru domáca Dukla nadviazala na víťazstvo z prvého zápasu a po víťazstve 4:1 sa ujala vedenia 2:0 na zápasy v sérii hranej na tri víťazné stretnutia.

Zužitkovať prvý majstrovský mečbal budú môcť Trenčania už v utorok v Spišskej Novej Vsi, kam sa séria sťahuje po dvoch dňoch voľna.

Prvá tretina pre hostí, zvyšok zápasu pre domácich

Hoci víťazstvo 4:1 vyzerá presvedčivo, vývoj zápasu taký jednoznačný nebol. Prvá tretina totiž patrila hosťom zo Spišskej Novej Vsi, ktorí boli strelecky aktívnejší (12:7), no dobýjanie trenčianskej bránky vo vedúci gól nevyústilo. „V porovnaní so včerajškom sme do zápasu vstúpili naozaj lepšie,“ začal svoje hodnotenie hlavný kormidelník Spišskonovovešťanov Peter Potenga. „Bohužiaľ, nedali sme góly a práve na ne sa hrá hokej. My sme sa v koncovke dnes trápili, kým naopak Trenčín v ďalších tretinách zlepšil svoju hru,“ pokračoval. 

Naopak Trenčania mohli byť za bezgólový stav po dvadsiatich minútach radi. Výraznou mierou im k tomu prispel istý výkon brankára Šimona Latkóczyho. „Vždy si vravíme, že dôležité je hneď prvé striedanie, no dnes nám to zo začiatku veľmi nešlo. Spišská Nová Ves sa dostávala v prvej tretine viac do hry a vyrovnávalo sa to až postupom času,“ uznal hlavný tréner Trenčanov Michal Kobezda.

Michal KobezdaMichal Kobezda

V úvode druhej tretiny už prebrali iniciatívu domáci. Dopomohli im k tomu aj slová povedané v kabíne po úvodných dvadsaitich minútach. „Povedali sme si, že treba viac korčuľovať a bojovať. Predsa len je to finále extraligy. Sme radi, že chlapci vypočuli naše pokyny a prinieslo to vytúžené ovocie,“ prezradil Kobezda„V prvej tretine bol súper korčuliarsky lepší, tlačil nás. Od druhej tretiny sme zlepšili pohyb, naburcovali sme sa a presvedčili sme sa o tom, že sa dá s nimi hrať. Podstatné však bolo ostať mimo trestnej lavice, keďže Spišská má dobré presilovky,“ doplnil útočník Trenčanov Tim Danielčák.

Práve 15-ročný forvard bol tým šťastným strelcom, ktorý v 31. minúte otvoril skóre stretnutia a posadil Duklu na koňa. Z hľadiska ďalšieho vývoja bol práve jeho strelený gól kľúčový na ceste za ziskom druhého víťazstva v sérii. „Prvý gól je vždy dôležitý, dokáže tím nakopnúť. Som rád, že mi to tam padlo a nabudilo to tím.“

Kľúčová „triapolminútovka“

Trenčania neostali len pri jednom góle. V priebehu 210 sekúnd totiž okrem Danielčáka sa do streleckej listiny zapísali aj Samuel Krajč a Matej Honeček. Spišská Nová Ves sa snažila súpera zastaviť už po druhom góle, po ktorom si hlavný kormidelník Peter Potenga vzal oddychový čas. Ten však vytúžený efekt nepriniesol. „V prvom rade sme chceli zastaviť Trenčín ešte kým neboli rozbehnutí, lebo dvomi gólmi sa dostali v tom čase do pohody. Naopak, našich chlapcov sme chceli po inkasovaných góloch upokojiť,“ vysvetlil hlavný tréner Spišskej Novej Vsi.

Po tomto úseku hry tak mohlo hostí o to viac mrzieť, že hernú prevahu v prvej tretine nezužitkovali na vypracovanie si náskoku. „Prvá tretina bola z našej strany veľmi dobrá. Mali sme gólové šance, nepremenili sme ich, no do druhej tretiny sme šli s tým, že chceme dať prvý gól, po ktorom by z nás mohlo opadnúť. Dostali sme však prvý, druhý i tretí, a to sa už ťažko otáča,“ povedal po zápase útočník Spišskej Novej Vsi Ivan Novák.

Ivan NovákIvan Novák

Naopak trojgólové vedenie Trenčanom dodalo potrebnú sebadôveru, čo priznáva aj Danielčák. Trenčania vo zvyšku stretnutia držali opraty zápasu pevne v rukách. V tretej tretine svojho súpera k zdramatizovaniu zápasu nepustili, naopak streleckú prevahu pretavili aj v štvrtý gól z hokejky Zemka pri dvojnásobnej presilovke. „Už za stavu 3:0 som začal veriť, že to dotiahneme do víťazného konca. Nechceli sme však nič podceniť a stále sme šli do plných,“ povedal Danielčák.

Jediným negatívnym šrámom zrejme je inkasovaný gól z 52. minúty, ktorým Spišská Nová Ves už len korigovala na konečných 4:1. Hlavného trénera Trenčína zbytočný gól mrzel. „Šimon Latkóczy by si zaslúžil nulu. Nielen za dnešný zápas, pretože nás drží prakticky celú sezónu,“ nešetril Kobezda chválou na adresu svojho brankára. „Dovolím si povedať, že náš výkon je do veľkej miery zavislý od jeho výkonov. Bohužiaľ, hokej je aj o chybách, my sme ju – a dosť zbytočnú – pri inkasovanom góle spravili. Našťastie Šimon je dosť vyrovnaný chalan, že si z toho gólu nič nerobil a vzal to úplne v pohode.“

Očakávajú podporu fanúšikov

Trenčínu tak ostáva posledný krok na ceste za tretím dorasteneckým majstrovským primátom v rade. Ako sa však zvykne vravieť posledný krok býva najťažší. „Spišská Nová Ves je dobrý a húževnatý tím. Nečaká nás teda nič jednoduché. Musíme sa však sústrediť hlavne na svoju hru, veriť vo svoje schopnosti a dotiahnuť túto finálovú sériu do víťazného konca,“ praje si Kobezda.

Séria sa teraz sťahuje do Spišskej Novej Vsi, ktorá už dlho nezažila extraligové finále, hoc aj na mládežníckej úrovni. Naposledy ešte v roku 2007 sa z majstrovského titulu tešili tamojší juniori, ktorí vyhrali vo finále – zhodou okolností – práve nad Duklou Trenčín. Spišskonovoveskí dorastenci sa navyše budú môcť spoľahnúť aj na podporu domácich fanúšikov. Napokon už v semifinálovej sérii v Bratislave, i počas dvoch zápasov finále v Trenčine bolo počuť početnú i aktívnu enklávu fanúšikov.

„Touto cestou sa chcem poďakovať našim skvelým fanúšikom, ktorí cestujú s nami na výjazdy vonku,“ nešetril chválou Potenga, ktorý anticipuje v treťom zápase v utorok výbornú divácku kulisu. „Už v semifinále so Slovanom sme v oboch zápasoch mali cez 700 divákov a na Trenčín ľudia taktiež určite veľmi radi prídu,“ dodal.

V podporu od fanúšikov dúfa aj Novák. „Fanúšikovia, príďte nás podporiť, pretože nám dodávate výbornú energiu,“ vyzval. „Tieto dva zápasy, ktoré sme tu v Trenčíne, neboli až také zlé, snáď sa sem ešte vrátime,“ praje si.

Peter PotengaPeter Potenga

Trenčania ešte neoslavujú

Napriek vedeniu 2:0 Trenčania ešte rozhodne neoslavujú titul. Práve zmena prostredia a sťahovanie série na Spiš môže spraviť z tretieho zápasu veľmi zaujímavú zápletku. „Určite to bude ťažšie než domáce zápasy. Posledný krok býva najťažší, no spravíme všetko pre to, aby sme uspeli už v utorok a snáď sa po treťom zápase budeme tešiť,“ praje si Danielčák.

Kľúčovým aspektom však môže byť množstvo síl. Kým Trenčania majú širší káder, ktorý môžu doplniť aj o ďalších troch dorastencov, ktorí hrajú súbežne hrané finále Extraligy juniorov, Spišská Nová Ves má o niečo užší káder. Ten navyše určite ešte doteraz cíti extrémne náročnú a vypätú semifinálovú sériu so Slovanom Bratislava, ktorá vyústila až do rozhodujúceho piateho zápasu. Naopak, Trenčania si po pohodovom víťazstve 3:0 na zápasy v semifinále nad Banskou Bystricou mohli dopriať päť dní oddychu.

„Nechcem sa vyhovárať, ale musím poznamenať, sme odohrali dve veľmi ťažké a vyčerpávajúce série s Košicami a Slovanom. Veľa hráčov má drobné zranenia či choroby, no verím tomu, že sa za dva dni ako-tak dáme dokopy. Zajtra (v nedeľu – pozn. aut.) chlapci určite dostanú voľno. V pondelok už budeme trénovať, doladíme niektoré veci ako presilovky, no a v utorok a veríme, že aj v stredu, už hráme zápas a určite chceme Trenčín u nás doma potrápiť,“ povedal Potenga.

„Určite, mali sme menej času na odych ako Trenčín. Medzi semifinále a finále sme mali len dva dni oddychu. Teraz však poriadne zregenerujeme a doma sa pokúsime vyrovnať na 2:2. Verím, že nás prídu ľudia doma podporiť a že do Trenčína sa ešte vrátime na rozhodujúci zápas,“ doplnil Novák.

Dukla Trenčín – HK Spišská Nová Ves 4:1 (0:0, 3:0, 1:1) – stav série 2:0 na zápasy
Góly: 31. T. Danielčák (Sárdi, Korbel), 33. Samuel Krajč (D. Pisch, Honeček), 35. Honeček (Stránský), 45. M. Zemko (Párička, Rayen Petrovický) – 52. Klempár (G. Olejník).

Kompletné štatistiky zo zápasu

Fotogaleria