Extraliga juniorov

3:4
(2:0, 1:3, 0:1)
Stav série: 2:2 4. kolo, Číslo zápasu 1273 (PLAY- OFF FINÁLE) ZŠ Pavla Demitru, Trenčín 1054 divákov

Juniorské finále vyrovnané, protagonistov čakajú ešte minimálne dva zápasy

TRENČÍN (SZĽH) – Pozornosť fanúšikov mládežníckeho hokeja sa v sobotu sústredila do Trenčína. Okrem druhého finále Kaufland Extraligy dorastu pokračovala na Sihoti aj finálová séria najvyššej súťaže juniorov. Aj v štvrtom zápase finále platilo, že víťazstvá berú iba hosťujúce tímy. Popradčania totiž Trenčín zdolali aj v druhom zápase na Považí a zrovnali tak stav série na 2:2.

Obrat Popradčanov

Pritom po prvej tretine nič nenasvedčovalo tomuto scenáru. Viac z hry mala Dukla, ktorá sa už po dvoch minútach hry ujala vedenia zásluhou Ďurinu. Následne síce nevyužila dve presilové hry, no 56 sekúnd pred prvou sirénou sa pred Pavličkom dobre zorientoval Pelech a Trenčania tak šli do kabíny s dvojgólovým vedením. „Od začiatku série si rozprávame, že nesmieme si nechať dať prvý gól, ale zatiaľ sústavne ich dostávame. Ale možno akoby to nás prebudí,“ zamyslel sa útočník Popradčanov Lukáš Olejník, s dvomi gólmi hrdina Podtatrancov v štvrtom zápase.

Domáci sa ale nenazdali a vedenie bolo v druhej tretine razom fuč. Popradčania v priebehu prvých desiatich minút prostrednej časti hry tromi gólmi otočili skóre stretnutia. „Urobili sme nejaké korektúry v zostave, chlapcom sme dohovorili, aby hrali sebavedomejšie a v druhej tretine to už bolo vidno na ľade,“ vysvetľoval príčiny zlepšeného výkonu od druhej tretiny hlavný kormidelník Popradu Ján Šimko.

Ján ŠimkoJán Šimko

Už po 81 sekundách hry ušiel do nájazdu Nespala, v ktorom sa proti Kostelnému nemýlil. Vzápätí síce šli Popradčania do štvorice, no oslabenie bez väčších komplikácii zvládli a 14 sekúnd po návrate vylúčeného Olejníka Martančík znížil. Ubehli iba ďalšie tri minúty a kanonier hostí Olejník nechal zabudnúť na svoje vylúčenie – peknou strelou švihom z pravej strany zavŕšil obrat. 

Zápas tak razom dostal úplne opačný náboj. V prvej tretine dominantná a sebavedomá Dukla razom musela doťahovať manko na súpera. „Mali sme to dobre rozbehnuté, no nezachytili sme úvod druhej tretiny, keď sme dostali tri góly po brejkových situáciách... Ťažko povedať, možno strata sústredenosti, alebo podcenenie situácie,“ hľadal Hanzal príčíny nevydareného štartu do druhej tretiny. „Musíme si to pozrieť na videu, aby sme videli, kde sme spravili chyby, ale taký je hokej, taký je šport. Chyby sa vždy vyskytnú a my sme z nich dostali góly.“

Rozhodla päťminútová presilovka

Trenčania ešte do prestávky zásluhou Stachu vyrovnali, a hoci ich výkon už nebol taký dominantný ako v prvej tretine, zápas pred treťou tretinou za nerozhodného stavu 3:3 bol úplne otvorený. Podľa toho spočiatku vyzerala aj hra. Zlom nastal až v 46. minúte, keď Husár v strednom pásme atakoval Václava, ktorý ostal ležať na ľade. Hlavní arbitri pôvodne vylúčenie ani neavizovali, hru prerušili až po pár sekundách, po ktorých prišiel lekár za Václavom, ktorému sa spustila krv z tváre.

Rozhodcovia po následnej porade revidovali svoj pôvodny verdikt a vyniesli pre Trenčanov krutý ortieľ – päťminútové vylúčenie a Popradčania svoju obrovskú príležitosť nezahodili. Už po 13 sekundách hry v presilovke Olejník z dorážky svojím druhým gólom poslal Poprad znovu do vedenia. „Bolo to ťažké. Hoci sme chceli päťminútovku presilovku Popradu ubrániť, hneď na jej začiatku sme dostali gól. Snažili sme sa to ubrániť aspoň tak, aby sme už nedostali ďalšie góly a boli stále v hre,“ hovorí Hanzal.

Marcel HanzalMarcel Hanzal

Popradčania sa už vo zvyšku presilovky gólovo od Trenčanov neodpútali. Ba dokonca v ďalšom priebehu päťminútovej presilovky si Poprad ani nevypracoval vážnejšiu šancu. Hlavný tréner Ján Šimko však nemal obavy, že by jednogólový náskok nemal stačiť. „Chlapcov poznám, viem, čo od nich môžem čakať. Tak ako sa zomkli v kritických momentoch v sobotu, najmä v tretej tretine, tak sa zomkli aj vo štvrtom zápase. Ukázali na ľade, že sú jeden tím a vedia ísť za svojím cieľom,“ nešetril Šimko chválou do radov svojho tímu.

Popradčania sa následne po presilovke viac stiahli, Trenčín tak získaval optickú prevahu, no vážnejší súvislý tlak neprichádzal. „Séria je veľmi ťažká. Odohrali sme dva zápasy za dva dni, potom dva dni voľna, potom zase ďalšie dva zápasy. Je toho dosť,“ povzdychol si Hanzal. „Sily však chýbajú nielen nám, ale určite aj súperovi.“

„Kamzíci“ rezkým krokom kráčali za vyrovnaním stavu série, komplikácie prišli až 27 sekúnd pred koncom, keď šiel na trestnú lavicu Romaňák, načo Trenčania okamžite reagovali oddychovým časom. „Dôležité bolo vyhrať vhadzovanie. Hráčom som cez oddychový čas nakreslil hráčom, kde a ako majú stáť, aby sme sa hneď dostali k streľbe. Bohužiaľ, nevyšlo to,“ vysvetlil Hanzal.

Trenčanov môže tento zápas mrzieť o to viac, že ho mali výborne rozbehnutý. Ani dvojgólové vedenie po dvoch tretinách však nestačilo. „Samozrejme, takáto prehra veľmi mrzí. Takto si dokašľať zápas, v ktorom vyhrávame 2:0, je zlé. Žiaľ, v druhej tretine sme prestali sme hrať, súper zápas otočil, a to bol práve rozhodujúci faktor,“ mrzí Ďurinu.

Séria sa vráti do Trenčína

Po štyroch zápasoch je tak stav série hranej na štyri víťazné zápasy nerozhodný 2:2. Trenčania po dvoch víťazstvách na ľade Popradu nezužitkovali výhodu domáceho prostredia a psychická pohoda je tak razom na strane víťaza dlhodobej časti z Popradu. „Dá sa povedať, že mierna výhoda je na našej strane. Nesmieme to však takto brať. Do ďalších zápasov musíme vstupovať tak, ako keby sa začalo od nuly. Sériu chceme jednoznačne zlomiť na našu stranu,“ hovorí Olejník.

Lukáš OlejníkLukáš Olejník

Rovnako zdržanlivý na margo psychologickej výhody po dvoch víťazstvách na ľade Trenčína je aj tréner Ján Šimko. „Ideme si stále zo zápasu na zápas a neriešil by som, či máme nejakú výhodu, alebo nie. Zaujíma nás najbližší zápas a to je všetko.“

Zaujímavosťou je, že v doterajšom priebehu zatiaľ zakaždým ťahali za kratší koniec domáce družstvá. Po dni voľna by to v pondelok chceli Popradčania zmeniť. „Nám sa počas celej sezóny hralo lepšie vonku. Škoda možno, že v tejto sérii neplatí môj dom – môj hrad, keďže siedmy zápas je u nás, ale verím, že v najbližšom zápase to zlomíme,“ hovorí Olejník.

Isté však je, že séria sa na šiesty zápas ešte vráti na Považie, čo pred týmito dvomi zápasmi v Trenčíne Dukla nechcela pripustiť. Za stavu 2:2 však bude mimoriadne dôležitý pondelňajší piaty zápas, pretože práve v ňom sa rozhodne, kto do šiesteho zápasu vstúpi s majstrovským mečbalom.

„K ďalšiemu zápasu musíme pristúpiť zodpovedne. Myslím si, že máme lepší tím, do Popradu ideme vyhrať a získať tým mečbal. Tieto dva zápasy musíme brať ako ponaučenie a poučiť sa z nich a vyvarovať sa chybám, ktorých sme v týchto dvoch zápasoch spravili veľa,“ uzavrel Ďurina.

Dukla Trenčín – HK ŠKP Poprad 3:4 (2:0, 1:3, 0:1) – stav série 2:2 na zápasy
Góly: 3. Ďurina (Džugan, Komloš), 20. Pelech (J. Haščák ml., M. Chromiak), 37. Stacha (Ďurina, J. Haščák ml.) – 22. J. Nespala, 25. B. Martančík (L. Olejník, B. Brincko), 28. L. Olejník (B. Martančík), 46. L. Olejník (R. Svitana, B. Martančík).

Kompletné štatistiky zo zápasu

Fotogaleria