Extraliga juniorov

3:5
(0:2, 2:0, 1:3)
Stav série: 0:2 2. kolo, Číslo zápasu 1268 (PLAY- OFF O 3. MIESTO) Tipsport Aréna Nitra 200 divákov

Juniori Banskej Bystrice s bronzom. Vážime si ho, hovoria hráči

NITRA (SZĽH) – Extraliga juniorov spoznala svojho prvého medailistu. Zo zisku bronzových medailí sa tešia hokejisti HC'05 Banská Bystrica, ktorí v súboji dvoch neúspešných semifinalistov zdolali majstra spred dvoch rokov a lanského vicemajstra z Nitry v sérii hranej na dva víťazné zápasy najrýchlejším možným spôsobom 2:0 na zápasy.

S bronzom spokojní

„Chalani zabudli na neúspešné semifinále, hoci bezpochyby naším cieľom bolo prejsť aj cezeň do finále. V každom prípade bronzové medaily sú pre nás určitou satisfakciou,“ povedal bezprostredne po sérii o bronz hlavný tréner juniorky Banskej Bystrice Norbert Javorčík

Radosť z cenného kovu na strane Banskobystričanov bola zrejmá. Aj zo slov samotných hráčov bolo cítiť, že za zisk bronzových medailí sú radi. „Tento bronz je pre nás veľmi cenný a veľmi si ho vážime. V semifinále sme hrali spočiatku dobre, no od prehry v treťom zápase sme nedokázali nadviazať na naše výkony. Skončilo to 1:4 na zápasy, a tak aj preto nás tento bronz veľmi teší,“ povedal obranca Marek Švarc. „Dostali sme šancu napraviť našu hru a výkony zo semifinále. Sme veľmi radi, že sme dokázali ukončiť sezónu víťazstvom,“ doplnil brankár Banskobystričanov Matej Šimo.

Norbert JavorčíkNorbert Javorčík

Kým Banskobystričania sa mohli tešiť zo zisku prvej juniorskej medaily po troch rokoch, Nitrania na zlato a striebro z posledných dvoch sezón už ďalším cenným kovom nenadviazali. Naplno sa tak mohli presvedčiť o trpkosti a horkosti nepopulárneho štvrtého miesta. „Samozrejme, že takáto prehra, keď skončíte na štvrtom mieste a vidíte, ako medaily odovzdávajú na krk súperovi, veľmi mrzí,“ priznal hlavný tréner Nitry Roman Sýkora. „Vidno to aj na samotných chalanov, ktorí sú veľmi sklamaní,“ pokračoval.

Kľúčový prvý zápas

O držiteľovi bronzových medailí sa rozhodlo najrýchlejším možným spôsobom. Po pondelkovom víťazstve Banskej Bystrice na vlastnom ľade sa séria presťahovala pod Zobor, kde by sa hral aj prípadný rozhodujúci tretí zápas. Ten však už potrebný nebol, keďže Banskobystričania si bronz zaistili už vo štvrtok víťazstvom 5:3.

Z hľadiska vývoja celej série však podľa oboch trénerov bol zrejme ešte podstatnejší úvodný duel, ktorý pod Urpínom vyhrali domáci hokejisti po výsledku 3:0. „Na nitrianskych hráčoch bolo vidno chcenie a túžba po bronze. V náš prospech hralo zrejme to, že sme o niečo lepšie zvládli prvý zápas, čo nás dostalo na koňa. Aj medzi samotnými hráčmi panovala po prvom zápase bojovná atmosféra s chuťou ukončiť sériu čo najskôr,“ prezradil Javorčík.

Jeho náprotivka na nitrianskej lavičke mrzel práve výkon v nevydarenom prvom zápase. „Ak by sme boli hrali prvý zápas tak, ako sme hrali dnes, tak tie karty mohli byť rozdané inak. Možno škoda nešťastného vyžrebovania, keďže prvý zápas, ktorý v sérii hranej na dva víťazné zápasy dosť napovie, sme hrali vonku. Ten zápas sme prehrali 0:3 a do druhého zápasu sme tak šli s vedomím toho, že ak dnes nevyhráme, tak je koniec,“ zamyslel sa Sýkora.

Roman SýkoraRoman Sýkora

Zápas ako na hojdačke

Druhý zápas bol ako na hojdačke. Hoci Nitra ani raz v zápase (a teda ani v sérii) nevyhrávala, húževnatým výkonom dokázala v druhom zápase zmazať dvojgólové manko na súpera a dokonca sama mohla v úvode tretej tretiny aj zavŕšiť dokonalý obrat. „V prvej tretine sme dostali síce z dvoch brejkov dva góly, no chalani obetavosťou dokázali zápas vyrovnať. V tretej tretine sme za stavu 2:2 mali obrovské šance, no nepremenili sme ich a naopak súper z jednej ojedinelej šance dal tretí gól, čím zápas definitívne zlomil vo svoj prospech,“ zhodnotil domáci tréner Roman Sýkora.

Nitra v tretej tretine nevyužila nielen svoje šance, ale ani psychickú pohodu, ktorú nadobudla po vydarenej druhej tretine. Práve v nej totiž dvomi gólmi zmazali náskok súpera. „Snažili sme sa o nátlakový hokej a chceli sme súpera donútiť k chybám,“ priblížil Sýkora. „To sa nám síce darilo, no, bohužiaľ, hokej sa hrá na góly. Bystrica ich dala štyri, my tri, takže musíme zagratulovať súperovi k víťazstvu. Za celú sériu si bronz a víťazstvo 2:0 na zápasy zaslúžia,“ pochvalne uznal tréner juniorského družstva spod Zobora.

Naproti tomu Banskobystričania sa museli pred treťou dvadsaťminútovkou vyrovnať so stratou sľubne vyzerajúceho vedenia. Aj navzdory skóre 0:2 z prostrednej tretine však atmosféra v banskobystrickej šatni pred tretím dejstvom nebola napätá. „Hráčov som v kabíne pochválil, pretože sa mi páčilo s akou odvahou hrali prakticky celú sériu. Pred treťou tretinou som ich tak len nabádal k tomu, aby naďalej hrali odvážne a neopúšťali od vecí, ktoré sme hrali celú sezónu,“ priblížil Javorčík.

Martin Majerík preberá z rúk sekretára mládežníckych súťaži SZĽH Petra Kúdelku trofej pre 3. miesto v Extralige juniorovMartin Majerík preberá z rúk sekretára mládežníckych súťaži SZĽH Petra Kúdelku trofej pre 3. miesto v Extralige juniorov

„V druhej tretine sme za stavu 2:0 mali niekoľko šancí. Mohli sme pokojne odskočiť na 3:0, či dokonca aj 4:0. Súper následne zlepšil hru a vyrovnal a  začínali sme v podstate od nuly, no našťastie nám to tam potom v tretej tretine padlo,“ povedal Švarc, ktorý bol sám práve tým hráčom, ktorému to tam v tretej tretine „padlo“. Banskobystrický obranca v 53. minúte svojím gólom poslal znovu Banskú Bystricu do vedenia. No a keď necelé dve minúty pred koncom gólom do prázdnej bránky zvýšil na 4:2 Bodnár, zdalo sa, že Banská Bystrica si v pokoji dokráča po bronz. 

Dráma v záverečnej desaťsekundovke

Zo zápasu však nakoniec ešte bola dráma. 8,9 sekundy pred koncom totiž Gubo vykresal iskierku nádeje gólom na 3:4. „My sme s týmto ročníkom mali raz nepeknú skúsenosť, keď sme trinásť sekúnd pred koncom vyhrávali o dva góly a nakoniec sme ten zápas prehrali po nájazdoch,“ povedal s úsmevom Švarc odkazujúc na tretie štvrťfinálové stretnutie Extraligy dorastu zo sezóny 2015/2016 proti Ružinovu. „V kabíne na to často spomíname, no v súčasnosti už skôr s úsmevom. Určite sme sa však teraz museli skoncentrovať na záver a myslím si, že každý hráč k tomu pristúpil zodpovedne,“ pokračoval.

Nitrania po znížení stavili všetko na jednu kartu. Na vhadzovanie do stredového kruhu nastúpili so šiestimi korčuliarmi v poli, no neprinieslo to želaný efekt. Po ľahko prehratom buly totiž hostia vyšli naplno dopredu a Majerík druhým gólom do prázdnej bránky definitívne pečatil zisk bronzových medailí pre svoj tím. „Osem sekúnd je stále dostatočný čas na to, aby sa súper vrátil do hry. Preto sme si ešte pred vhadzovaním rozdali nejaké pokyny. Hráči, ktorí však na ľad v tom čase šli, boli veľmi odhodlaní nepustiť žiaden zázrak,“ dodal Javorčík.

Juniori MMHK Nitra obsadili v sezóne 2018/2019 Extraligy juniorov konečné 4. miestoJuniori MMHK Nitra obsadili v sezóne 2018/2019 Extraligy juniorov konečné 4. miesto

Pozitívom herný progres hráčov oboch mužstiev

Druhým zápasom série o tretie miesto sa pre oboch protoganistov bojov o bronz skončila sezóna 2018/2019. Je tak najvyšší čas na bilancovanie celého súťažného ročníka, a to nielen z pohľadu konečného umiestnenia.  „Spravili sme veľký pokrok, a to každý jeden hráč v tíme,“ hovorí gólman Banskobystričanov Matej Šimo. „Mali sme množstvo mladých hráčov, ktorých tréner zapracovával do kolektívu. Myslím si, že bronzová medaila je pekný úspech pre juniorku Banskej Bystrice.“

So slovami svojho zverenca sa stotožňuje aj tréner Norbert Javorčík. „S touto partiou chalanov pracujem už druhý rok, takže môžem povedať, že je vidno herný, a dúfam že i ľudský posun vpred. Pevne verím, že si hráči vzali niečo z toho, čo sme im spoločne s Matúšom Kostúrom, či tento rok s Jozefom Budajom spoločne vštepovali, aby neustále na sebe pracovali, boli sebavedomí a šli za svojimi snami,“ povedal 44-ročný tréner, ktorý má aj skúsenosti s reprezentáciami do 18 i 20 rokov, u ktorého sa po dvoch rokoch strávených pri juniorke Banskej Bystrice natíska otázka ohľadom jeho angažmánu v ďalších sezónach. „V tejto chvíli to naozaj ešte neviem,“ s úsmevom dodal Javorčík.

Rovnako aj pre Sýkoru bola sezóna 2018/2019 druhou v pozícii hlavného trénera juniorského celku Nitry. „Mali sme okolo tucta hráčov ročníka 2000, ktorí k nám prišli pred sezónou z dorastu. Zo začiatku sme chceli uhrať prvú šestku a tretie miesto po základnej časti bolo možno až nadplán. Konečné tretie miesto by možno bolo zadosťučinením, no teší má zreteľný progres, ktorý hráči od septembra po dnešok spravili. Som rád, že som mohol s takýmto charakterovým mužstvom pracovať a chalanom do budúcna želám veľa-veľa športových úspechov,“ uzavrel na záver Sýkora.

MMHK Nitra – HC '05 Banská Bystrica 3:5 (0:2, 2:0, 1:3) – konečný stav série 0:2
Góly: 32. T. Štefanka (H. Kováč), 40. A. Hvizdoš (H. Kováč, J. Minárik), 60. Gubo (Matej Mrázik) – 5. Sojka (Švarc), 19. Bodnár (Sojka, Sarvaš), 53. Švarc (Dlapka, Martin Majerík), 59. Bodnár (Sarvaš), 60. Martin Majerík.

Kompletné štatistiky zo zápasu

Fotogaleria