Tipsport liga

3:1
(0:0, 2:1, 1:0)
Stav série: 2:0 2. kolo, Číslo zápasu 408 (PlayOff Finále) Tipsport Aréna Banská Bystrica 2813 divákov

Banská Bystrica už len dve víťazstvá od majstrovského titulu

BANSKÁ BYSTRICA 10. apríla (SITA) - Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili nad hráčmi HK Nitra 3:1 v stredajšom druhom finálovom stretnutí play-off najvyššej slovenskej súťaže Tipsport ligy 2018/2019.

V sérii sa tak ujali vedenia 2:0 na zápasy a už ich len dva triumfy delia od skompletizovania majstrovského hetriku. Zároveň naďalej platí, že "corgoni" naposledy zdolali Banskú Bystricu 8. septembra 2017. Ich negatívna séria trvá už šestnásť zápasov.

V úvodnej tretine stredajšieho duelu sa diváci pod Urpínom nedočkali gólu. Snáď najväčšiu šancu mal domáci Marek Bartánus, ktorý ušiel obrancom hostí, ale z tesnej blízkosti neprekonal Juraja Šimbocha. Prvýkrát sa menilo skóre v 23. min, keď Andrej Šťastný ťažil z vyrazenej strely Dávida Šoltésa. Pre hráča so skúsenosťami z KHL to bol vôbec prvý gól v tohtoročnom play-off.

V prostrednej časti rozhodcovia udelili poltucet menších trestov, ale ani jedno z mužstiev nevyužilo početnú prevahu. V 30. min sa hosťom podarilo vyrovnať, keď sa individuálne presadil Kale Kerbashian. Radosť Nitranov však dlho netrvala, pretože už o 160 sekúnd neskôr poslal "baranov" tvrdou strelou do opätovného vedenia obranca Jordon Southorn.

Do tretej tretiny vstúpila Nitra s ambíciou vyrovnať skóre duelu, ale len sporadicky sa dostávala do nebezpečných pozícií. Tréner hostí Antonín Stavjaňa si už v druhej tretine vyčerpal oddychový čas, a tak už nemohol zasiahnuť do diania na ľadovej ploche.

Približne dve minúty pred koncom odkorčuľoval Juraj Šimboch na striedačku, "corgoni" hrali bez brankára, ale nedokázali vyrovnať. Naopak, po vynikajúcej práci Mária Luntera skóroval do opustenej bránky Brock Higgs. Tretí zápas finálovej série je na programe v sobotu 13. apríla, tentoraz na ľade Nitry.

HC '05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra 3:1 (0:0, 2:1, 1:0) - stav série: 2:0

Góly: 23. A. Šťastný (Matoušek, Šoltés), 33. Southorn (Bartánus, Higgs), 60. Higgs (M. Lunter) - 30. Kerbashian (McCormack)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Štefik - Tvrdoň, Orolin
počet divákov: 2813

Zostavy:

Banská Bystrica: S. Williams - Mihálik, Marshall, K. Sloboda, Southorn, Kubka, Ďatelinka, Nemčík - Asselin, Faille, Selleck - Bartánus, Higgs, M. Lunter - Lamper, T. Surový, Zigo - Šoltés, A. Šťastný, Matoušek - Češík

Nitra: Šimboch - Rais, Mezei, McCormack, Korím, M. Versteeg, M. Pupák, A. Sloboda, Morrison - Lantoši, Čaládi, Fominych - Kerbashian, Šiška, Scheidl - Minárik, Bortňák, S. Buček - Hrušík, M. Slovák, Pätoprstý

Hlasy (zdroj: RTVS):

Dan Ceman (tréner Banskej Bystrice): "Na začiatku sme nehrali podľa mojich predstáv. Nitra hrala s veľkým nasadením, bol to veľmi náročný duel. V tretej tretine sme zblokovali veľa striel, čo je veľmi dôležité. Súpera sme nepustili do väčšieho tlaku. Nepozeráme sa na to, že môžeme v Nitre ukončiť sériu, ale sústredíme sa na nasledujúci zápas. Budeme hrať opäť naplno celých 60 minút ako dnes."

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Hrali sme asi na maximum svojich možností. Za stavu 0:0 mal Samo Buček veľkú šancu, ďalšiu sme nevyužili za nepriaznivého stavu. Musíme byť maximálne produktívni, asi ťažko môžeme hrať tak, že prestrieľame Banskú Bystricu. V závere sme však mali niekoľko dobrých situácií. Moji hráči majú absolútny rešpekt za dnešný predvedený výkon."

Fotogaleria