Tipsport liga

6:2
(3:1, 2:1, 1:0)
Stav série: 4:1 5. kolo, Číslo zápasu 411 (PlayOff Finále) Tipsport Aréna Banská Bystrica 2841 divákov

Banská Bystrica tretí raz po sebe majstrom Slovenska

BANSKÁ BYSTRICA 16. apríla (SITA) - Hokejisti Banskej Bystrice dovŕšili majstrovský hetrik v slovenskej najvyššej súťaži.

V piatom zápase finále Kaufland play-off Tipsport ligy hráči tímu HC '05 iClinic Banská Bystrica zdolali na domácom ľade súperov z HK Nitra presvedčivo 6:2 a celú sériu ovládli 4:1. Góly víťazného tímu strelili Eric Selleck, Éric Faille, Mário Lunter, Dávid Šoltés, Guillaume Asselin a Marek Bartánus.

Za hostí odpovedali Samuel Buček a Juraj Šiška. Banskobystričania premenili druhý majstrovský "mečbal". Ten prvý mali v nedeľu v Nitre, kde podľahli až po samostatných nájazdoch 1:2.

Banská Bystrica vylepšila svoju medailovú bilanciu v najvyššej súťaži na 3 zlaté - 2 strieborné - 2 bronzové medaily. Až dve z troch prvenstiev z ostatných troch ročníkov sa zrodili vo finálovej konfrontácii s Nitrou.

V historickom rebríčku úspešnosti klubov sa dostala na štvrté miesto pred susedov zo Zvolena. Najúspešnejším slovenskými tímami na domácej scéne naďalej zostávajú HC Košice a Slovan Bratislava s ôsmimi titulmi, Košice vedú v počte medailí 18:15. Tretie miesto patrí Dukle Trenčín (3-5-3).

HC '05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra 6:2 (3:1, 2:1, 1:0)
/konečný stav série: 4:1/

Góly: 7. Selleck (K. Sloboda, Bartánus), 16. Faille, 19. M. Lunter (K. Sloboda, Southorn), 23. Šoltés, 30. Asselin (Faille), 44. Bartánus (M. Lunter, Southorn) - 8. Buček (Bortňák, M. Versteeg), 32. Šiška (Kerbashian, Scheidl)
Vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 5:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Baluška, Stano - Výleta, Šefčík, 2841 divákov

Zostavy:

Banská Bystrica: S. Williams - Mihálik, Marshall, K. Sloboda, Southorn, Ďatelinka, Nemčík, Biro - Asselin, Faille, Selleck - Bartánus, Higgs, M. Lunter - Lamper, A. Šťastný, Šoltés - Koper, Češík, Matoušek - T. Surový

Nitra: Šimboch (Hanuljak) - McCormack, Mezei, Morrison, Korím, M. Versteeg, Rais, A. Sloboda, Štefanka ml. - Hrušík, M. Slovák, Fominych - Kerbashian, Šiška, Scheidl - Lantoši, Bortňák, Buček - Hvizdoš, Čaládi, Pätoprstý

Hlasy (zdroje: SITA a RTVS):

Tomáš Surový (útočník a kapitán HC '05 iClinic Banská Bystrica): "Sme veľmi radi, že sa nám podarilo opäť získať majstrovský titul. Je to niečo úžasné, že máme tri tituly po sebe. Je to ocenenie práce v Banskej Bystrici za ostatné roky. Sila mužstva bola obrovská. Súperi boli húževnatí a výborní a my sme radi, že sme ich dokázali zdolať."

Dan Ceman (tréner HC '05 iClinic Banská Bystrica): "Bol to dlhý a náročný rok. Hráči odviedli výbornú prácu, museli sme sa vyrovnať aj so zraneniami. Je to veľmi náročné vyhrať titul a preto treba vzdať hold hráčom, ktorí to dokázali. Môj prvý titul v Dánsku bol skvelý, ale potom som prišiel na Slovensko, ktoré je hokejovou krajinou. Bola tu skvelá atmosféra a zároveň skvelá skúsenosť."

Éric Faille (útočník HC '05 iClinic Banská Bystrica): "Sú to neopísateľné pocity. Druhý titul chutí rovnako skvelo ako prvý. Vlani sme uspeli v siedmom zápase vonku a teraz som si povedal, že chcem zvíťaziť na domácom ľade. Kľúčom nášho úspechu je to, že sme dobrá partia. Počas celej sezóny sme držali spolu ako rodina a nič nás nedokázalo zlomiť."

Samuel Buček (útočník HK Nitra, najužitočnejší hráč play-off): "Aktuálne pocity sú mizerné. Veľmi ma mrzí, že sme nezískali titul. V každom zápase som nechal na ľade všetko. Chcel som vyhrať majstrovskú trofej pre Nitru, pre fanúšikov, ktorí sú najlepší na Slovensku. Na viac sme však nemali. Chýbali nám hráči aj sily. Nič sa nedá robiť. Musíme sa z toho poučiť a zlepšiť sa v ďalšej sezóne. Myslím si, že ocenenie pre najužitočnejšieho hráča play-off nie je dostatočnou náplasťou. Radšej by som ju vymenil za titul."

Róbert Lantoši (útočník HK Nitra): "Mrzí nás to hlavne preto, že sme fanúšikom doma neurobili radosť a nedoniesli im víťaznú trofej. Napriek tomu si myslím, že to bola dobrá séria a môžeme sa na základe týchto skúseností posunúť ďalej. Bojovali sme aj napriek viacerým zraneniam. Všetkým spoluhráčom za to patrí veľká vďaka. Počas sezóny sme síce mali výpadky, ale pred play-off sme sa dali dokopy a vyradili sme aj dvoch favoritov na prvenstvo."

Branislav Mezei (obranca a kapitán HK Nitra): "Bolo viditeľné, že v tomto zápase nám už došli sily. Mali sme veľmi veľa vylúčených hráčov a inkasovali sme góly v oslabeniach. Stretla sa tu však vynikajúca partia hráčov. Veľa ľudí nám neverilo už v sérii s Trenčínom a následne ani proti Zvolenu, ale každý nechal na ľade maximum. Je to také, ako keby sme získali titul. Vtedy si každý pamätá, s kým hral, aké to bolo a podobne. Verím, že presne také spomienky si odnesú aj títo hráči.

Fotogaleria