7:1
(2:1, 3:0, 2:0)
. kolo, Číslo zápasu 95018 4590 divákov

„Osemnástka“ s istotou štvrťfinále, Francúzsko zdolala jasne 7:1

ČEĽABINSK (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov si pripísala na svoje konto druhé víťazstvo na 20. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v ruskom Čeľabinsku. Zverenci Viliama Čacha potvrdili proti Francúzsku rolu favorita a krajinu galského kohúta zdolali presvedčivo 7:1. So ziskom šiestich bodov tak už majú istý postup medzi najlepšiu osmičku majstrovstiev.

Prvá tretina priniesla hokej s množstvom chýb a nepresností na obidvoch stranách. Ani jeden z brankárov nemal prvé minúty žiadnu vážnejšiu robotu, odmysliac si šancu Kováčika v presilovke po Dlugošovej strele. V 12. minúte napokon Slováci otvorili s dávkou šťastia skóre zápasu, keď Kňažkova strela od modrej čiary prešla až za Duquenneho chrbát. Vedenie však vydržalo iba do 16. minúty. Pri presilovke štyroch proti trom už strela Plagnata bola súca na gól, no Vyletelku nakoniec prekonal pár chvíľ nato Gallet strelou z ľavého kruhu na druhú žrď. Našťastie už o 36 sekúnd neskôr si Čajkovič z rohu klziska nakorčuľoval na os a strelou pod hornú žŕdku prinavrátil Slovákom vedenie.

Druhá tretina bola zo slovenskej strany ďaleko lepšia, čo už 61 sekúnd po návrate z kabín potvrdil Okuliar, ktorý poľahky zužitkoval Čajkovičovu prihrávku do prázdnej bránky. Hneď vzápätí mohol pridať štvrtý gól Paulíny, no sám proti Duquennemu neuspel. Ešte väčšiu šancu mal ten istý hráč pri oslabení v 25. minúte, no svoj samostatný nájazd zakončený forhendovou kľučkou v gól nepretavil. Udrieť tak mohli Francúzi, no po Galletovej prihrávke Dube neusmernil puk do prázdnej bránky. Miesto 2:3, tak bolo o chvíľu 1:4. V 31. minúte Kňažko ostal osamotený v medzikruží a ideálnu palebnú pozíciu využil na svoj druhý gól v zápase. O dve minúty neskôr mohol zvýšiť Čederle osamotený pred Duquennem neuspel. V 37. minúte sa však už skóre menilo, keď ďalšiu chybu francúzskej obrany potrestal strelou medzi nohy Paulíny.

Do poslednej dvadsaťminútovky vstúpili Francúzi so zmenou na brankárskom poste, no Vazzaz si čisté konto udržal iba šesťdesiat sekúnd, kým Okuliar znovu poľahky do odkrytej bránky zavŕšil poltucet vo francúzskej bránke. Prešlo iba dvadsaťtri sekúnd a Slováci sa tešili znovu, Paulíny svojím druhým gólom zvýšil už na 7:1. Na katastrofálny vstup do tretiny reagovali Francúzi oddychovým časom, po ktorom sa ostrie Slovákov mierne otupilo. To však zverencom Viliama Čacha prekážať nemuselo. Hru aj v tretej tretine mali pod kontrolou, vďaka čomu pohodlne dokráčali k víťazstvu.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Hlavne v úvode to bol pre nás ťažký zápas. Dôležitosť zápasu nám zväzovala ani nie tak ruky, ako nohy. Nekorčuľovali sme, mali sme zlý pohyb a celkovo v prvej tretine sme nepredviedli taký hokej, aký sme si predstavovali. V druhej tretine prišli góly a s ním aj uvoľnenie a odľahčenie, no až tretia tretina bola taká, ako sme si predstavovali.“

Francúzsko „18“ – Slovensko „18“ 1:7 (1:2, 0:3, 0:2)
Góly: 16. Gallet (Schmitt) – 12. Kňažko (Čajkovič, K. Kováčik), 16. Čajkovič (O. Okuliar), 22. O. Okuliar (Čajkovič, K. Kováčik), 31. Kňažko (K. Kováčik, O. Okuliar), 37. Paulíny (K. Kováčik, Čajkovič), 42. O. Okuliar (Čajkovič, Matej Ilenčík), 42. Paulíny (Ferenyi , D. V. Tkáč).
Vylúčenia 2 min.: 4:5, presilovky 1:1, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 26:41 (4:9, 15:18, 7:14). Najlepší hráči zápasu: Jules Gallet – Kristián Kováčik. Rozhodovali: Anderson (USA), Holm (Švéd.) - Kovacs (Švajč.), Nordlander (Švéd.). 4590 divákov.

Francúzsko: Duquenne (41. Vazzaz) – Coulaud, Shcmitt, Bourillon, Coffy, Allais, Bataillé – Plagnat, Rabl, Dubé, Gallet – Quattrone, Fabre, Dair – Chautant, Leroux, Bruche – Mainot, Guer, Rousseau.
Slovensko: Vyletelka – Dlugoš, O. Turan, Matej Ilenčík, Kňažko, A. Zekucia, M. Bučko, Česánek, S. Hudec – D. Sojka, Džugan, Michal Mrázik – O. Okuliar, K. Kováčik, Čajkovič – D. Zubek, Ferenyi, D. V. Tkáč – Sarvaš, Paulíny, S. Čederle.

Fotogaleria