5:2
(4:1, 1:1, 0:0)
. kolo, Číslo zápasu 95017 3580 divákov

„Osemnástka“ s tromi bodmi, získala cenný skalp Česka

ČEĽABINSK (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov odohrala v priebehu dvadsiatich ôsmich hodín ďalší náročný zápas na majstrovstvách sveta. Zverenci Viliama Čacha po včerajšej prehre 2:5 s Fínskom rovnakým výsledkom tentoraz zdolali Česko a do tabuľky základnej skupiny B si pripísali cenné tri body.

Diváci sa na nedostatok vzruchu v prvej tretine sťažovať nemohli. Už v štvrtej minúte mohol otvoriť skóre zápasu Ferenyi, ale osamotený pred Dostálom nenamieril presne. Jeden z kľúčových momentov nastal pár chvíľ nato. Malík v obrannom pásme nešetrne atakoval zozadu Sarvaša a Slováci dostali výhodu päťminútovej presilovej hry. Prešlo iba jedenásť sekúnd a hneď ju aj využili, po sérii odrazov bol nakoniec gól pripísaný Mrázikovi. V šiestej minúte mohol vyrovnať vo vlastnom oslabení unikavší Kropáček, Vyletelka však svoj tím podržal. 

Na opačnej strane, stále pri presilovke sa pred Mrázikom otvoril priestor a z ľavého kruhu strelou na druhú žrď pridal svoj druhý gól. Dvojgólové vedenie však Slovákom vydržalo iba do 9. minúty. Po Džuganovom faule pri hre štyroch proti štyrom ušiel Lauko a presnou strelou prekonal Vyletelku. Hneď vzápätí mohol Lauko pridať druhý gól, no po odzbrojení Turana v ďalšom nájazde pálil mimo.

Veľmi dobrú šancu na vyrovnanie mal v 13. minúte Plášek, sám pred Vyletelkom však pálil v presilovke taktiež mimo. A do tretice sa Čechom nepodarilo vyrovnať ani pár chvíľ nato, keď už-už zakončoval do prázdnej bránky Střondala, Slováci s vypätím všetkých síl odolali. Platilo tak známe športové klišé nedáš – dostaneš. Hneď vzápätí ušiel do brejku Čederle, hoci bol faulovaný dokázal posunúť puk na Čajkoviča, ktorý nabil na gól Džuganovi – 3:1. Tretinu snov nakoniec dokonali Slováci o 69 sekúnd neskôr, keď Čajkovič z voleja bejzbalovým spôsobom vyhnal Dostála z bránky.

Do druhej tretiny vstúpili aktívnejšie Slováci, no vo vytvorení si väčšieho tlaku ich brzdili časté vylúčenia. V rozmedzí 24. a 31. minúty šli až tri razy do štvorice, paradoxne v oslabeniach si vypracovali dve čisté gólové šance. Najprv Džugan v samostatnom nájazde nenašiel recept na Dvořáka a v 28. minúte po Kováčikovej prihrávke mieril Okuliar nad. Až tretie vylúčenie prinieslo tlak Čechov, ktorí z toho vyťažili aj gól. Zábranského strela sa obtrela o dvoch hráčov, až nakoniec skončila za Vyletelkom. Odpoveď Slovákov však bola bleskurýchla. O ďalších 39 sekúnd totiž Čajkovičovu strelu navzdory Doktorovmu faulu dorazil Okuliar, pričom gól rozhodcovia uznali až po zhruba trojminútovej porade s videorozhodcom.

Veľmi dobrú šancu na pridanie šiesteho gólu mali Slováci v 38. minúte. Najprv Kováčik z ľavej strany pálil nad a následne dostali Slováci minútovú výhodu presilovky o dvoch hráčov. V nej mali dva razy pred sebou už prázdnu bránku, no zakaždým prihrávka na útočiaceho bola priveľmi prudká. Na pozore sa však musel mať aj Vyletelka. V záverečných sekundách sa do brejku dostal Kvasnica, ale slovenský gólman odolal.

V tretej tretine sa už pri trojgólovom vedení Slováci sústredili predovšetkým na defenzívu, z čoho rezultovala herná prevaha súpera. V 43. minúte navyše Slovákom pomohla aj žŕdka po strele Plášeka. Konštrukcia Vyletelkovej bránky zvonila aj o dve minúty neskôr, keď do hornej žŕdky mieril pri presilovke Gajarský. Krátko nato mal veľkú gólovú príležitosť aj Plášek a v 47. minúte po Sklenářovej prihrávke Teplý, Vyletelka však v oboch prípadoch podržal svoje družstvo. Tlak Čechov s pribúdajúcim časom nenarastal, naopak Slováci ho umnou hrou otupovali a vedenie 5:2 si nakoniec ustrážili až do konca zápasu.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Bol to veľmi nárčoný a odbojovaný zápas, pretože sme mali v nohách zápas s Fínmi, kde sme takisto podali veľmi dobrý výkon. Súper naopak nastúpil oddýchnutý, pretože Česi mali včera deň voľna. Trochu sme sa toho obávali, ale do zápasu sme vstúpili veľmi dobre. Pomohla nám aj presilovka, v ktorej sme dali dva góly, čo mužstvo nakoplo. Celý tím sa dnes prezentoval skutočne obrovskou bojovnosťou, najmä v závere druhej a v celej tretej tretine.“

Slovensko „18“ – Česko „18“ 5:2 (4:1, 1:1, 0:0)
Góly: 5. Michal Mrázik, 7. Michal Mrázik (Dlugoš, O. Turan), 14. Džugan (M. Čajkovič, S. Čederle), 15. M. Čajkovič (M. Bučko), 33. O. Okuliar (M. Čajkovič) – 9. Lauko (Klejna), 32. Plášek (L. Zábranský ml., Střondala).
Vylúčenia 2 min.: 9:6, navyše Z. Malík (Česko) 5 min. + DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky 2:1, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 31:40 (14:17, 13:9, 4:14). Najlepší hráči zápasu: Samuel Vyletelka – Tomáš Dajčar. Rozhodovali: Anderson (USA), Holm (Švéd.) - Kovacs (Švajč.), Nordlander (Švéd.). 3580 divákov.

Slovensko: Vyletelka – Dlugoš, O. Turan, Matej Ilenčík, Kňažko, A. Zekucia, M. Bučko, Česánek, S. Hudec – D. Sojka, Džugan, Michal Mrázik – O. Okuliar, K. Kováčik, Čajkovič – D. Zubek, Ferenyi, D. V. Tkáč – Sarvaš, Paulíny, S. Čederle.
Česko: L. Dostál (15. D. Dvořák) – Dajčar, L. Zábranský ml., Z. Malík, Klejna, V. Doktor, Adámek – Pekař, M. Blümel, M. Kvasnica – Jeník, Plášek, V. Střondala – Gajarský, Lauko, P. Čajka – Sklenář, Kropáček, Teplý.

Fotogaleria