3:2
(2:2, 0:0, 1:0)
1. kolo, Číslo zápasu 95013 (Skupina B) 4025 divákov
RTVS 1

Skvelý obrat Slovákov proti Rusom, zvíťazili 3:2

PJONGČANG 14. februára (SITA) - Slovenskí hokejisti vo svojom úvodnom vystúpení na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu predviedli skvelý obrat proti Olympijským športovcom z Ruska a triumfovali 3:2 v stredajšom zápase B-skupiny.

Rusi do zápasu vstúpili oveľa aktívnejšie ako slovenskí reprezentanti a v 5. min si vypracovali už dvojgólové vedenie zásahmi Vladislava Gavrikova a Kirilla Kaprizova. Slováci sa ešte v úvodnej časti hry dostali späť do zápasu, v priebehu 110 sekúnd sa o vyrovnanie postarali Peter Ölvecký a Martin Bakoš.

O prekvapivom triumfe hokejistov spod Tatier nad hviezdnym ruským výberom rozhodol v 49. min tvrdou strelou v presilovej hre obranca Peter Čerešňák. Rusi v tretej tretine zatlačili zverencov Craiga Ramsayho, ale neprekonali Branislava Konráda.

Slováci hrozili najmä z protiútokov, ale ani Vasilij Košečkin už neinkasoval. Slovenský národný tím hral na ZOH proti Rusku piaty zápas, z toho trikrát sa rozhodovalo až po predĺžení či samostatných nájazdoch, Slováci zvíťazili tretíkrát. Slovensko sa tak po prvom zápase usadilo na prvom mieste tabuľky B-skupiny.

Slovensko - Olympijskí športovci z Ruska 3:2 (2:2, 0:0, 1:0)

Góly: 17. Ölvecký (Graňák), 18. M. Bakoš, 49. Čerešňák (Marcel Haščák, M. Bakoš) - 3. Gavrikov (Vojnov), 5. Kaprizov (N. Gusev)
Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Iverson (Kan.), Rantala (Fín.) -Lederer (ČR), Vanoosten (Kan.)

Štatistiky zo zápasu

Zostavy

Slovensko: Konrád - Baranka, Starosta, Čerešňák, Graňák, Čajkovský, Valach, Marek Ďaloga - Surový, Kudrna, L. Nagy - M. Bakoš, Bubela, Marcel Haščák - Marek Hovorka, T. Marcinko, Lamper - M. Krištof, Ölvecký, Paulovič - Cingeľ
Rusko: Košečkin - Gavrikov, Vojnov, Marčenko, Nesterov, Zub, Zubarev, Kiselevič - Moziakin, Daciuk, Kovaľčuk - Kaprizov, Šipačov, N. Gusev - Širokov, Prochorkin, Barabanov - Andronov, Kalinin, Grigorenko - Telegin

Priebeh stretnutia

Do stretnutia vstúpili lepšie hokejisti so štatútom Olympijskí športovci z Ruska, ktorí Slovákov zaskočili a už v 3. min otvorili skóre stretnutia. Brankára Branislava Konráda prekonal strelou od modrej čiary Vladislav Gavrikov. Už o dve minúty Rusi zvýšili svoje vedenie, Nikita Gusev vystrelil od modrej čiary a pred bránkou zmenil tečom dráhu puku nikým nechránený Kirill Kaprizov. Rusi mali aj naďalej prevahu, ale v 17. min kapitulovali.

Na hranici útočného pásma sa od brániaceho hráča odpútal Peter Ölvecký a z pravého kruhu prekvapil ruského gólmana Vasilija Košečkina strelou pomedzi betóny. Už o 110 sekúnd Slováci vyrovnali, Marek Hovorka bolestivo zablokoval strelu súpera a do brejku sa dostal Martin Bakoš. Útočník Liberca svoj únik úspešne zakončil strelou do horného rohu Košečkinovej bránky.

Aj druhé dejstvo odštartovali aktívnejšie Rusi, po necelých dvoch minútach hry vystrelil skiúsený útočník Pavel Daciuk, jeho rana skončila na žŕdke. Daciuk mohol poslať Rusov do vedenia aj druhýkrát, Konrád jeho blafák v samostatnom nájazde vystihol. V 32. min bol v šanci iný hviezdny útočník Iľja Kovaľčuk, slovenský gólman sa prezentoval výborným zákrokom lapačkou.

V závere druhej časti hry prešiel cez trojicu brániacich hráčov Marek Ďaloga, ale neskóroval, vybojoval aspoň presilovú hru. Slováci však nevyužili početnú výhodu štyroch proti trom.

V záverečnej tretej tretine Rusi dostali od začiatku zverencov Craiga Ramsayho pod tlak, vynútili si presilovú hru, no nevyužili ju. Možnosť hry v početnej prevahe dostali aj Slováci, najprv sa im nepodarilo skórovať.

V ďalšej presilovke však presne namieril obranca Peter Čerešňák a v 49. min poslal slovenskú reprezentáciu do vedenia. Rusi robili, čo bolo v ich silách, ich záverečný tlak znemožnilo ďalšie vylúčenie a Slováci si tak vybojovali prekvapujúci triumf.

Fotogaleria