Zvolen vykresal nádej, Košice mu ju chcú zahasiť v nedeľu

Vyleštený pohár Vladimíra Dzurillu ostal ukrytý v útrobách zvolenského štadióna, korunovácia majstra Slovenska 2023 sa nateraz odkladá. Hokejisti HC Košice nevyužili prvý finálový mečbal a vo štvrtom stretnutí ich prvýkrát zradila defenzíva. Rytieri spod Pustého hradu zlomili čaro Dominika Riečického tromi gólmi, prekonať dokázali aj jeho náhradníka Jaroslava Janusa a triumf 5:2 spečatil v závere strelou do prázdnej bránky kapitán Marek Viedenský.

„Dlho mi to nechcelo padnúť a našťastie som trafil aspoň do prázdnej. Ja som však hlavne rád, že sme vyhrali,“ odfúkol si zvolenský útočník, ktorý strelil svoj prvý gól od 19. februára. „Dali sme do toho srdiečko a konečne nám padli góly. Konečne sme si pomohli aj presilovými hrami a verím, že sme to už zlomili. Myslím si, že pre divákov to bol veľmi atraktívny zápas.“

Zvolenčania hrali tak, ako sa to od tímu s nožom na krku očakáva. Od úvodu boli aktívni a v prvej tretine si vynútili štyri presilové hry. Poslednú z nich využil na začiatku druhej dvadsaťminútovky Shane Hanna. Košičania zareagovali Jensom Olssonom, no v 28. minúte zaznamenali pri hre štyroch proti štyrom Dávid Mudrák s Petrom Zuzinom dva góly v priebehu jedenástich sekúnd. „Asi by sme mali hrať vo štyroch počas celého zápasu. Zjavne nám to vyhovovalo,“ pousmial sa Viedenský.

Po treťom inkasovanom góle musel brankár Dominik Riečický uvoľniť miesto Jaroslavovi Janusovi.

„Nesúviselo to s jeho výkonom. Nechytal zle, ale potrebovali sme zmeniť momentum zápasu. Bolo to iba o tom,“ zdôraznil tréner HC Dan Ceman. Plánovaný impulz pomohol iba z časti. Košičania síce znížili zásluhou Matúša Havrilu, no v úvode tretej tretiny strelil svoj prvý gól vo zvolenskom drese Carter Turnbull a bolo rozhodnuté.

„Prišiel sem na to, aby strieľal góly. Teraz dostal príležitosť a využil ju,“ poznamenal na adresu 24-ročného Kanaďana tréner Peter Oremus.

Turnbull absentoval v zostave HKM od 9. apríla a lepší návrat si ani nemohol želať.

Som veľmi rád, že som mohol opäť pomôcť a snažil som sa prispieť kvalitným výkonom. Teším sa, že som strelil aj gól a na ľade som sa cítil dobre,“ pochvaľoval si rodák z Nanaima v Britskej Kolumbii. Samotné víťazstvo označil za nesmierne cenné. „Verím, že nás naštartuje a strelecky nám to bude sypať aj v ďalších zápasoch. Bude to veľmi ťažké, ale načerpali sme sebavedomie a s tým musíme ísť do piateho zápasu.“

„Uvedomovali sme si, že teraz už musíme iba víťaziť,“ nadviazal tréner Oremus. „Z našej strany to bol výborný zápas a zásluhou kvalitnej organizácie hry sme konečne strelili viac gólov. Hráme proti kvalitnému súperovi a presadzuje sa ťažko. Teraz to vyšlo a premietlo sa to do pozitívneho výsledku.

Jeho náprotivok z košickej strany bol sklamaný z prehry, no návrat s majstrovskými mečbalmi vníma ako dobrý výsledok zvolenského tripu.

„V prvej tretine bol súper aktívnejší a rýchlejší. Ukázali odhodlanie vyhrať zápas, v ktorom hrali s nožom na krku. Bolo tam aj pár sporných verdiktov, ale nevyhovárame sa. Toto sa stáva aj v NHL a iných ligách a sú veci, ktoré neviete ovplyvniť. Musíme hrať lepšie a mať lepší začiatok. V domácom zápase chceme ukázať väčšie odhodlanie vyhrať. Toto jednoducho nebol náš najlepší výkon, ale zo Zvolena si vezieme jedno víťazstvo a to je dobrá pozícia. Pred štartom série by sme takýto vývoj určite brali,“ zdôraznil Dan Ceman.

Aj podľa kapitána Michala Chovana je séria rozohraná veľmi dobre a jedna prehra náladu v šatni nepokazí.

„Nezačali sme dobre, ale šanca na vyrovnanie stále žila. V tretej tretine sme hrali aktívne a vytvorili sme si veľa šancí. Sám som nastrelil tyčku a tentoraz nám chýbal aj kúsok šťastia. Nevyšlo to, ale stále vedieme 3-1 a ideme domov,“ vyslovil sa 35-ročný zvolenský odchovanec. Gólovo atraktívny duel vo vypredanej hale označil za peknú reklamu na  hokej. „Malo to úroveň a diváci si prišli a svoje. Stretli sa kvalitné a vyrovnané mužstvá. Stále ideme krôčik po krôčiku a nepozeráme sa na to, aký je stav série. S tým do toho pôjdeme aj v nedeľu.“


Prehľad zápasu

5
Góly Góly
2
37 (13,51 %)
Strely na bránu Strely na bránu
31 (6,45 %)
29 (93,55 %)
Zákroky Zákroky
32 (88,89 %)
1/4 (25,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/2 (0,00 %)
2/2 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
3/4 (75,00 %)
36/63 (57,14 %)
Vhadzovania Vhadzovania
27/63 (42,86 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
+ 30,24,77,60,27 / - 33,84,91,28,85
  • 27:21
  • 3:1
+ 32,24,63,28,75,85 / - 30,7,59,70,27,24
  • 30:56
  • 3:2
3. tretina
+ 30,90,7,59,11,14 / - 75,28,85,61,39,25
  • 59:37
  • 5:2
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Fotogaléria