Zväz spustil nové školenia trénerských licencií

BRATISLAVA (SZĽH) – Nová smernica o trénerských licenciách a vzdelávaní, ktorú schválil Výkonný výbor SZĽH v polovici júna tohto roku, sa už dostáva do praxe. Nové programy boli spustené licenčným programom D v Prešove v dňoch 22. – 23. septembra, pričom vzdelávanie na tento typ licencie bude prebiehať aj v Banskej Bystrici a Bratislave.

Okrem školení zo strany Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa na vzdelávaní vo všeobecnej časti podieľa aj Fakulta telesnej výchovy a športu v Bratislave a vysoké školy v Prešove a Banskej Bystrici. „Po tomto školení vo mne ostala jasná predstava, akým smerom by som sa mal uberať v trénerskej kariére. A to najmä vo vzťahu tréner a hráč bez ohľadu na to, pri akej vekovej kategórii budem pôsobiť,“ povedal Ľuboš Husár z Popradu, jeden z účastníkov prvého školenia na získanie D licencie. Na tvorbe novej smernice sa podieľali viacerí členovia pracovnej skupiny vrátane Jána Filca, Igora Tótha a Dušana Benického a celý jej koncept uzrel svetlo sveta po predstavení fínskym odborníkom v službách SZĽH Jukkom Tiikkajom a Igorom Andrejkovičom, riaditeľom reprezentačného oddelenia SZĽH a videoanalytikom reprezentačného tímu SR“A“. Posledný víkend sa s projektom začalo aj v Banskej Bystrici a ten nasledujúci sa pridá aj vzdelávanie v Bratislave. Ide však iba o prvú fázu školenia na D licenciu. Nasledovať budú ďalšie dve, ktoré opäť prebehnú na Východnom, Strednom a Západnom Slovensku.

Základnými témami samotného školenia sú napríklad vytvorenie vhodného prostredia pre výchovu hráčov 21. storočia, vysvetlenie štruktúry vzdelávanie trénerov a hráčov SZĽH či vytváranie pozitívneho vzťahu trenér-hráč. „Som rád, že som súčasťou nového projektu vzdelávania a dúfam, že to pomôže dostať hokej tam kam patrí. Ten problém sa dá riešiť, len treba čas a správne nastavený systém,uviedol ďalší účastník programu Lukáš Laškody.


Fotogaléria