Zomrel český tréner Miloš Říha

PRAHA (SZĽH) – Vo veku 61 rokov zomrel český tréner, ktorý pôsobil aj na Slovensku a v Kontinentálnej hokejovej lige Miloš Říha. Pred dvoma týždňami obletela svet správa, že skúsený kouč leží v nemocnici. Čo konkrétne bývalého trénera trápilo nebolo známe. Dnes bolo vedeniu Slovenského zväzu ľadového hokeja oznámené, že bývalý český reprezentačný tréner, majster slovenskej extraligy z rokov 2002 a 2005, strieborný medailista z českej extraligy a z KHL zomrel. 

Niekdajší stredný útočník sa narodil v českom Přerove, kde začal s mužskou hokejovou kariérou. Začiatkom osemdesiatych rokoch minulého storočia v nej dosiahol najväčší úspech. S TJ Vítkovice získal federálny titul (1981) po boku Jaromíra Šindela, Františka Černíka, Miloša Holaňa, Miroslava Fryčera či Ladislava Svozila. Neskôr si zahral aj za Gottwaldov, dnešný Zlín, Zetor Brno či Hodonín, kde od roku 1989 pôsobil aj ako asistent trénera. Jeho trénerská dráha trvala 31 rokov.

V prvej polovici deväťdesiatych rokov sa Miloš Říha vypracoval v Zlíne z asistenta na hlavného kouča. Cez Pardubice, Karlove Vary či pražskú Spartu sa v sezóne 2001/02 dostal do Slovana Bratislava. A práve u belasých získal kredit i meno, ktoré sezónu predtým pošľapali dve rýchle odvolania z funkcie (Karlove Vary, Sparta) v krátkom čase. „Po tomto fiasku som si chcel od hokeja oddýchnuť, no funkcionári Slovana prišli za mnou s jasnou ponukou. Manželka i rodina ma presvedčili, že by bola škoda ju neprijať,“ hovoril Miloš Říha po prvom majstrovskom úspechu so Slovanom. K belasým ho vtedy doviedol Maroš Krajči, s ktorým neskôr tvoril úspešné duo dosahujúce úspechy v slávnom slovenskom hokejovom klube. Keď sa aj Slovanu nedarilo, spojenie Krajči – Říha jednoducho vždy zabralo.

Titul z roku 2002 vystrelil impulzívneho trénera späť do českej extraligy. S Pardubicami získal v nasledujúcej sezóne striebro a o dva roky bol späť. Slovan čakala výluková extraligová sezóna, v ktorej mal Říha v mužstve Šatana hrajúceho v životnej forme, Višňovského, Kapuša, Cígera či Hudeca. Titul bol zaslúženou odmenou pre hviezdami nabitý tím. Samozrejme, aj pre Miloša Říhu, ktorý opäť potvrdil, že v Slovane pod vedením Maroša Krajčiho mu to jednoducho svedčí. Hoci bol nefajčiar, majstrovskú cigaru si v polovici apríla 2005 zapálil a vychutnal spolu s hráčmi. „Chutí mi. Po takejto jazde by fajčil cigaru azda každý. Skvelá séria s Popradom, vynikajúca s Trenčínom a rovnako skvelá i takticky vyspelá so Zvolenom. Úspech v takejto nabitej konkurencii je mimoriadne cenný,“ konštatoval Říha.

Nasledovala prvá trénerská zastávka v Rusku, kde si Miloš Říha následne vybudoval neotrasiteľnú pozíciu. Tri a polroka viedol Spartak Moskva, v dvoch sezónach dokonca slávny SKA Petrohrad. Následne s medzizastávkou v Pardubiciach opäť ambiciózny tím Omska. V roku 2015 sa vrátil do Slovana. Hneď v prvej sezóne ho v KHL doviedol do play-off, v ktorom však belasí nestačili na Spartak Moskva a podľahli mu 0:4 na zápasy.

V roku 2018 si Miloš Říha splnil veľký sen. Stal sa trénerom českej hokejovej reprezentácie, ktorú viedol aj na minuloročnom svetovom šampionáte na Slovensku. Keď s národným tímom pred začiatkom šampionátu vystúpil na bratislavskej hlavnej stanici z vlaku, vravel: „Bratislavu mám rád. Vždy som sa tu cítil ako doma.“

Česi v našom hlavnom meste siahali na medailu, prehrali však zápas o bronz s Rusmi. Miloš Říha plakal. Po návrate domov neudržal emócie na uzde. Veľmi túžil vybojovať medailu pre český hokej po viacročnej odmlke. Bohužiaľ, už v prípravnom období pred majstrovstvami sveta ho začal zrádzať zdravotný stav. Počas prípravného dvojzápasu so Slovenskom bol hospitalizovaný v Nitre, no pozviechal sa. V polovici augusta 2020 však prišla správa o opätovnej nútenej hospitalizácii v Prahe. Tentoraz bol vo vážnom stave. Slovan mu vyjadril úprimnú podporu na sociálnych sieťach. „Miloši, myslíme na Teba a modlíme sa za Tvoje uzdravenie,“ písali belasí na facebooku. O dva týždne neskôr Miloš Říha svoj životný bol prehral.

Slovenský zväz ľadového hokeja aj touto cestou vyjadruje rodine, blízkym a priateľom Miloša Říhu úprimnú sústrasť.