Zomrel bývalý tréner Vladimír Šťastný, držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS

BRATISLAVA (SZĽH) – Vo veku 77 rokov zomrel v sobotu niekdajší tréner Vladimír Šťastný, najstarší spomedzi bratov slávneho hokejového priezviska a držiteľ kompletnej medailovej zbierky v pozícii asistenta trénera pri slovenskej reprezentácii. Slovenskému zväzu ľadového hokeja potvrdila informáciu o jeho úmrtí najbližšia rodina.

Vladimír Šťastný sa narodil 10. mája 1945. Keďže vyrastal neďaleko bratislavského Tehelného poľa, od detských čias inklinoval k športu. Zapáčil sa mu hokej a spomedzi postov najviac ten brankársky. V momente, keď sa však mal rozhodnúť, či dá priestor štúdiu na vysokej škole alebo veľkej hokejovej kariére, zvolil si univerzitný smer. Vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave. K hokeju sa po štúdiu v pozícii profesionálneho hráča už nikdy nevrátil. 

Okrem štúdia sa v tom čase venoval mladším bratom Mariánovi, Petrovi či Antonovi, z ktorých v bratislavskom Slovane rástli budúce hokejové hviezdy. Nebol pre nich len bratskou oporou. Keďže bol najstarší, často dohliadal na ich osobnostný a kariérny rast. Neskôr sa Vladimír Šťastný dal na trénerskú dráhu. Nielen v pozícii asistenta hlavného kouča, ale aj trénera brankárov.   

Po prvých trénerských zastávkach v Československu, Švajčiarsku či Nemecku sa vrátil na Slovensko, kde v roku 1993 asistoval trénerovi Júliusovi Šuplerovi pri tvorbe prvých slovenských hokejových nominácií. Ako člen realizačného tímu absolvoval vydarený olympijský turnaj 1994 v Lillehammeri spoločne s mladším bratom Petrom, ktorý bol ofenzívnym lídrom slovenského tímu. Z kvalifikácie ho dotiahol ho až do štvrťfinále, v ktorom smolne prehral s Ruskom.

K národnému tímu sa Vladimír Šťastný vrátil v lete roku 1999, keď ho na opätovnú spoluprácu oslovil nový šéftréner mužskej reprezentácie Ján Filc. Hneď prvý rok práce nového trénerského štábu vyniesol slovenskému hokeju historický úspech – na MS 2000 v ruskom Petrohrade získal strieborné medaily. O dva roky neskôr nechýbal Vladimír Šťastný pri dosiaľ najväčšom míľniku hokeja pod Tatrami – zisku zlata na MS v Göteborgu. Kompletnú medailovú zbierku uzavrel na MS 2003 v Helsinkách v pozícii trénera brankárov.

Neskôr pôsobil Vladimír Šťastný aj pri mládežníckych reprezentáciách, viackrát bol súčasťou realizačného tímu pri akademickom výbere SR, ktorý hral na svetových zimných univerziádach. Popritom pracoval na klubovej úrovni a podieľal sa na organizácii kempov, na ktorých venoval svoj čas rozvoju mladých brankárov. Pôsobil aj ako pedagogický pracovník na Univerzite Komenského v Bratislave.  

Vo veku 77 rokov poslednýkrát vydýchol v sobotu 24. septembra. Česť jeho pamiatke...

Slovenský zväz ľadového hokeja vyjadruje smútiacej rodine úprimnú sústrasť.