ZOH 2022: Prví hráči potvrdení, Slovensko v Pekingu aj s Halákom, Černákom a Sekerom

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenskú hokejovú reprezentáciu posilnia na februárových zimných olympijských hrách v Pekingu brankár Jaroslav Halák a duo obrancov Erik Černák, Andrej Sekera. V piatok popoludní to oznámil Slovenský zväz ľadového hokeja v kooperácii s Medzinárodnou hokejovou federáciou a NHL v rámci oficiálnej kampane spojenej s predstavením prvých troch hviezdnych mien každého účastníka mužského turnaja.

Aktivita IIHF, NHL a členských federácií vychádza z nedávneho oznámenia, v ktorom 3. septembra medzinárodná federácia deklarovala dohodu so zástupcami zámorskej profiligy o uvoľnení hráčov NHL na olympijský turnaj. „V nadväznosti na túto správu požiadala IIHF v kooperácii s NHL a hráčskou asociáciou NHLPA všetky účastnícke krajiny o zostavenie trojčlenného zoznamu hráčov, ktorí budú súčasťou záverečnej súpisky pre olympijský turnaj. Všetci traja na zozname sú zdraví a pripravení hrať na olympiáde. Stávajú sa prvými menami v záverečnej nominácii, ktorú každý účastník oznámi v januári 2022,“ píše sa v stanovisku, ktoré Slovenskému zväzu ľadového hokeja sprostredkovala IIHF.  

Na slovenskom zozname figuruje brankár Jaroslav Halák, aktuálne pôsobiaci vo Vancouveri Canucks, čerstvý dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Tampou Bay Erik Černák a skúsený obranca Dallasu Andrej Sekera. „Toto sú traja hráči, s ktorými počítame. Nielen oni, ale aj ďalší slovenskí hráči z NHL budú tvoriť kostru nášho tímu ZOH v Pekingu. Verím, že všetci naši reprezentanti v zámorí aj v Európe budú mať vydarenú sezónu a zostanú zdraví. Myslím si, že fanúšikovia sa môžu tešiť na kvalitné zápasy tých najlepších hráčov na svete pod piatimi kruhmi,“ povedal pre hockeyslovakia.sk prezident SZĽH a zároveň generálny manažér seniorskej reprezentácie Miroslav Šatan.

Okrem zverejnenej trojice mien budú pre Slovensko dôležité aj mnohé ďalšie. „Veríme, že lídrami na ľade aj mimo ľadu budú tiež Tomáš Tatar, Richard Pánik a taktiež Zdeno Chára. Svoju účasť na olympiáde ešte bude zvažovať, no veríme, že nakoniec sa rozhodne pozitívne a príde,“ doplnil Miroslav Šatan.

Pre Jaroslava Haláka pôjde o tretiu účasť pod piatimi kruhmi. Premiérovo sa na olympijskom fóre predstavil v roku 2010 vo Vancouveri, kde bol veľkou oporou slovenskej reprezentácie na ceste za vytúženou olympijskou medailou. Zverenci trénera Jána Filca ju mali na dosah v dueli o tretie miesto proti Fínsku, v ktorom po dvoch tretinách viedli 3:1. Napokon však prehrali 3:5 a obsadili štvrtú pozíciu. Halák odchytal sedem zápasov s úspešnosťou nad hranicou 91 percent. Na ZOH sa predstavil aj o štyri roky neskôr v Soči, kde nastúpil na dva zápasy.

Vo Vancouveri 2010 začal svoju olympijskú púť aj obranca Andrej Sekera. V siedmich dueloch si pripísal gól do siete Švédska pri štvrťfinálovom víťazstve 4:3. O štyri roky neskôr v Soči zaznamenal v štyroch vystúpeniach dve asistencie. V posledných rokoch patril k defenzívnym lídrom slovenskej reprezentácie na svetových šampionátoch. V pozícii kapitána ju viedol na MS v rokoch 2016, 2018 i 2019.   

Erika Černáka čaká v Pekingu olympijská premiéra. Vzhľadom na uplynulé úspešné obdobie, ktoré podčiarkuje zisk dvoch Stanleyho pohárov za sebou, sa očakáva, že aj on bude lídrom tímu trénera Craiga Ramsayho pod piatimi kruhmi.