Zlý štart, úspešný koniec. Slovenky zdolali aj Čínu

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA (SZĽH) – Po dvoch tretinách prehrávala slovenská ženská hokejová reprezentácia na Turnaji šiestich krajín v Budapešti s outsiderkami z Číny 2:3. No tromi gólmi v záverečnej tretine otočila vývoj stretnutia a po triumfe nad Francúzskom a Nórskom dosiahla už tretie víťazstvo na turnaji. Zápas proti hokejistkám z Číny sa však nepočítal do turnajovej tabuľky a mal len charakter priateľského zápasu. Slovenské hokejistky sa vďaka úspešnému ťaženiu predstavia pri zajtrajšom vyvrcholení Turnaja šiestich krajín v zápase o 1. miesto proti víťazkám večerného súboja medzi Maďarskom a Dánskom.

Slovenské hokejistky strelili otvárací gól zápasu aj v treťom súboji na turnaji, keď sa už v 5. minúte presadila Tatiana Korenková. V prvej tretine stihla na vyrovnávajúci gól Číny zareagovať zásahom na 2:1 Radka Trebulová. No podobne ako v stredu a včera aj tentokrát sa hráčky spod Tatier nevyhli častým vylúčeniam. V druhej tretine dostali až štyri dvojminútové tresty, po ktorých sa vďaka dvom gólom ujali Číňanky nečakane vedenia. Po ráznejšom dohovore trénerov v kabíne prišlo k obratu.

Záverečnú časť hry už zverenkyne trénera Jána Bezděka ovládli, prestrieľali súperky 16:3 a na trestnej lavici nesedela v poslednej dvadsaťminútovke ani jedna Slovenka. Po troch góloch z hokejok Haluškovej, Hlinkovej a Trebulovej sa napokon tešili z očakávaného víťazstva. Zaujímavosťou je, že Janka Hlinková strelila už štvrtý gól v treťom zápase na podujatí v Budapešti.

Ľubomíra Kožanová, manažérka reprezentácie žien Slovenska:

"Aj sa to pred zápasom zdôrazňovalo, bolo cítiť že ide o priateľský zápas a relatívne o nič nejde. Po druhej tretine sa dievčatám dohovorilo a prišlo k zmene vo výkone. V prvých dvoch tretinách nerobili na ľade to, čo mali. V prvých dvoch tretinách to bolo z našej strany vlažnejšie – v záverečnej už dodržiavali herný systém tak ako v prvých dvoch zápasoch na turnaji. Opäť sa hráčky nevyvarovali vylúčení, ale pri dvoch hlavných rozhodkyniach je naozaj prísne posudzovaný každý prehrešok proti pravidlám. Tým, že ženská reprezentácia hrá proti chlapcom – kadetom, tak sú rýchlejšie a agresívnejšie, ako v minulosti keď nastupovali iba v ženskej ligovej súťaži."

Slovensko – Čína 5:3 (2:1, 0:2, 3:0)

Góly SR: 5. Korenková, 20. Trebulová, 43. Halušková, 52. Hlínková, 53. Trebulová.

Vylúčenia: 6:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránu: 40:18

Zostava SR: Budajová – Čurmová, Ištocyová Tatiana, Kučerková, Šulíková, Faberová, Králiková – Hlinková, Honečková, Maskaľová, Korenková, Košecká, Trebulová, Halušková, Ištocyová Lucia, Suráková, Čorňáková, Záborská.


Ďalšie články