Zlepšili efektivitu aj defenzívu, Slovenky dosiahli najlepší výsledok od roku 2013

BRATISLAVA/ANGERS (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia si pripísala vo francúzskom Angers najlepšie umiestnenie na svetovom šampionáte od roku 2013. Káder s vekovým priemerom tesne nad 21 rokov obsadil na turnaji A-skupiny I. divízie MS tretie miesto a odniesol si bronzové medaily aj pamätnú trofej.

Slovenky pred podujatím dúfali, že by sa mohli vrátiť do elitnej kategórie, ale v úvodných dvoch dueloch nestačili na Nórky (1:2) a Francúzky (0:4). Museli preto prehodnotiť ciele a vo zvyšných dvoch súbojoch proti Holanďankám (4:1) a Rakúšankám (2:1) si so ziskom šiestich bodov vybojovali konečnú tretiu pozíciu. 

„Turnaj bol veľmi vyrovnaný a zaujímavý. Mrzí nás najmä prvý zápas s Nórkami, v ktorom sme hrali dobre a mohli sme zvíťaziť. Bohužiaľ, súperky trestali naše chyby. Hneď na druhý deň nás čakali Francúzky a po triumfe v prvom dueli by sa súboj s domácimi hráčkami vyvíjal inak. Je však skvelé, že sme uspeli v ďalších dvoch vystúpeniach. Rakúšanky sme zdolali ako jediní zo všetkých účastníkov. V záverečnom zápase sme sa prezentovali organizovanou a obetavou hrou, čo nám pomohlo k zisku cenného kovu. Urobili sme dobrú reklamu slovenskému ženskému hokeju. Získali sme po dlhých rokoch medailu, čo je perfektné. Ukázalo sa, že sme mali dobrú ruku pri výbere hráčok,“ povedal pre Hockey Slovakia hlavný tréner Tomáš Segíň.

Premožiteľky slovenských reprezentantiek, Francúzky a Nórky, súperili v záverečnom zápase turnaja o postup do najvyššej kategórie MS. Napokon boli úspešnejšie domáce hráčky, ktoré sa vrátili medzi elitu, a hokejistky zo severu Európy obsadili druhú priečku. Čo chýbalo slovenskému tímu, aby sa radoval z postupu?

„Chýbali nám góly. Škoda zápasu s Nórkami, v ktorom sme ani napriek veľkému tlaku nedokázali otočiť skóre v náš prospech. Treba však uznať kvalitu súperiek. Mali skúsenejšie hráčky v poli aj brankárky. Viaceré z hokejistiek, ktoré ťahali družstvá dlhé roky, sa na turnaji lúčili s reprezentáciou. V francúzskom tíme ich bolo asi päť, v nórskom minimálne jedna. Na druhej strane, verím našej práci. Verím týmto dievčatám, ktoré vedia hrať dobre a ukázať silu kolektívu. Niekedy to nie je jednoduché, ale učíme sa stále nové veci. Aj ja osobne som na turnaji veľa naučil,“ priznal 36-ročný kouč. 

Slovenky sa po záverečnom zápase radovali z medailí, ale po úvodných dvoch prehrách nastupovali do súboja s Holandskom v náročnej pozícii. Prípadné ďalšie zaváhanie v riadnom hracom čase by znamenalo zostup do B-skupiny I. divízie MS. 

„Uvedomovali sme si, o čo hráme a čo sa od nás očakáva. Dievčatá dostali osobné voľno, čo im pomohlo. Dobre sme sa pripravili, urobili sme si analýzu hry súperiek a všetko sme si prešli na mítingoch s hráčkami. Na Holanďanky a následne aj Rakúšanky sme si pripravili iný obranný herný systém, ktorý nám priniesol úspech. Zároveň sme zlepšili efektivitu streľby a dali sme šesť gólov v dvoch zápasoch, čo nás nasmerovalo za víťazstvami,“ pokračoval Segíň.

V slovenskej bránke stála v úvodných dvoch dueloch skúsená Andrea Orolínová, jediná tridsiatnička na súpiske. Z 57 striel inkasovala šesť gólov s úspešnosťou zákrokov 89,5 %. V zápasoch proti Holanďankám a Rakúšankám ju zastúpila stále iba 18-ročná Nikola Zimková, ktorá dostala len dva góly a zlikvidovala 96,1 % striel. 

„Nikola podala dobré výkony a pomohla spoluhráčkam v momentoch, keď ju potrebovali. Platilo to aj naopak. V poslednom zápase hráčky v poli zblokovali veľa striel, eliminovali útočníčky súperiek aj ich dorážky. Bolo to vyvážené tak, ako si to predstavujeme,“ doplnil slovenský tréner.

Súčasťou bronzového tímu v Angers boli aj hráčky, ktoré ešte môžu pomôcť aj reprezentácii do 18 rokov. Tá odštartuje v najbližších dňoch prípravu na šampionát elitnej kategórie. Turnaj budú hostiť od 6. do 13. júna americké mestá Madison a Middleton.