Životnú sezónu túži premeniť v tímový úspech, v kútiku duše verí v reprezentačnú pozvánku

ZVOLEN - Keď sa pozriete na hráčov, ktorí posledné dve sezóny hrávajú za Zvolen, žiadny z nich zrejme nedosiahol taký výkonnostný posun ako Miloš Kelemen. Mladý krídelník, ktorý svoje prvé extraligové štarty zbieral ešte v sezóne 2016/17 ako sedemnásťročný, presviedča v každom zápase trénerov aj fanúšikov o svojej dôležitosti pre tím. Čo je za jeho výbornou formou? Nielen o tom nám ochotne porozprával. 

 

Tímová a osobná pohoda

Počas najbližších dvoch víkendov sa základná časť Tipos extraligy definitívne uzavrie. Aktuálne druhí Zvolenčania sa pobijú o Pohár Dušana Pašeka spolu s Popradom, Michalovcami a Slovanom. „Čakajú nás posledné štyri zápasy a nebude to vôbec jednoduché. Už tento víkend hráme s Michalovcami a s Popradom. Tieto zápasy nám ukážu, či máme na to, aby sme vyhrali základnú časť,“ hovorí na súvod Miloš Kelemen. 

Jeho i spoluhráčov by mohli mrzieť nedávne domáce straty s Trenčínom či Košicami. „Nemyslím si, že sa na to máme pozerať takto. To isté by si mohli povedať aj naši súperi. S každým jedným tímom je tento rok vyhrať náročné. My sme s našimi výkonmi spokojní, hoci to mohlo byť aj lepšie. Nepozeráme sa však dozadu,“ pokračuje 21-ročný rodák spod Pustého hradu, ktorého teší predovšetkým stabilita výkonov. „Celkovo sme nemali nejaký herné či výsledkové výkyvy. V tíme je pohoda a tešíme sa na záver sezóny.“

V predchádzajúcich rokoch musel niekdajší mládežnícky reprezentant o svoju pozíciu tvrdo bojovať.  Teraz je piatym najproduktívnejším bryndziarom a tréneri sa ho neboja využívať tak v presilovkách, ako aj v oslabeniach. „Čo sa týka mojich výkonov, som spokojný s tým, že pomáham tímu k víťazstvám. Osobné body prichádzajú aj vďaka tomu, že sa snažím dať do každého striedania a zápasu 120 percent,“ vraví Kelemen. So stúpajúcou formou prišla ruka v ruke aj herná pohoda. „Na ľade sa cítim naozaj dobre fyzicky aj rýchlostne. Niektoré situácie som mohol riešiť lepšie a sústrediť by som sa mal aj na premieňanie šancí. V každom zápase ich mám dostatok,“ priznáva. 

 

Dôležité je aj postaviť sa za spoluhráčov

Ako však ďalej hovorí, za jeho progresom by sme mohli hľadať aj iné dôvody. Vo Zvolene už nejakú dobu majú možnosť prehliadať si jednotlivé stretnutia a herné situácie spoločne s video-analytikom. A práve Kelemen to vždy s vďakou využije. „Rád si chodím rozobrať každý jeden zápas. Vždy si pozrieme striedania a komunikujeme spolu o tom, ako som danú situáciu vyriešil a čo som mohol spraviť lepšie. Posúva ma to a sám na sebe vidím, že keď si niečo povieme, rád to v ďalšom zápase vyskúšam. Hokej je aj o malých veciach, ktoré robia hráča lepším, preto sa snažím na sebe pracovať. Vďaka za to patrí aj nášmu video-analytikovi Jaroslavovi Törökovi, lebo to nie je jednoduchá práca.“

Miloš Kelemen chváli partiu v kabíne HKM Zvolen. Zdroj: Jäzva

O jeho prínose pre tím hovoria štatistiky. Okrem bodov a pozitívnej bilancie plusových a mínusových bodov však nazbieral aj pomerne vysoký počet trestných minút. Väčšinu ale nie za fauly, ktorými by zbytočne oslabil tím. Nebojí sa ani zhodiť rukavice. „Ak je nutné zastať sa spoluhráča po zákernom zákroku, nemám s tým problém. Dôležité je nebáť sa a postaviť sa za spoluhráčov. Ale nemôžem povedať, že by som to nejako špeciálne vyhľadával,“ približuje účastník juniorských MS z rokov 2018 a 2019. V blížiacom sa vrchole sezóny budú musieť všetky tímy ešte viac pritvrdiť. „Play off bude úplne iná súťaž. Je to o niečo náročnejšie, čaká nás veľa zápasov po sebe a určite sa zvýši aj fyzické nasadenie všetkých tímov. Sme na to pripravení a ja osobne sa už veľmi teším.“

Vo Zvolene každoročne neskrývajú vysoké ambície. Pred rokom bola sezóna predčasne ukončená, no rytierom sa hlavne v nadstavbe príliš nedarilo. Medzi verejnosťou sa potichu hovorilo aj o skupinkách v kabíne. V lete nový hlavný tréner Peter Oremus avizoval, že kostru tímu musia tvoriť Slováci. A nálada v šatni je razom iná. „Minulý rok to bolo zvláštne. V tíme sme mali veľa cudzincov hlavne jednej národnosti. Tento rok sú všetci chalani veľmi priateľskí, zapájajú sa do diania v kabíne, chcú sa s nami baviť. Partia tu je naozaj super a aj to je pred vrcholom sezóny veľmi dôležitá vec,“ myslí si Kelemen.

 

V kútiku duše verí v reprezentačnú pozvánku

Počas pandémie, kedy je všetko zatvorené, sa snaží byť čo najopatrnejší. „Moje dni sú takmer stále také isté. Občas chodím pozrieť rodičov, ale väčšinou si poobede pospím. Mám rád sitkom Dva a pol chlapa a večer si pustím Netflix. V poslednej dobe sme s chalanmi začali hrávať aj playstation. Máme však veľa zápasov, chvalabohu, že môžeme hrať. Niektorí ľudia, narozdiel od nás, nemôžu robiť to, čo chcú,“ teší sa krídelník, ktorého vzormi v mladosti boli Marián Gáborík a Alexander Ovečkin. Čím by sa živil, ak by nebol hokejista? „Myslím si, že by to bol nejaký iný šport. Možno futbal, ale veľmi sa mi páči aj MMA, takže pravdepodobne by som sa venoval niečomu z toho.“

Miloš Kelemen je pripravený zabojovať aj o najcennejší dres. Zdroj: Jäzva

Tohtoročné výkony Kelemena určite neušli pozornosti reprezentačných trénerov. Ako sám priznáva, obliecť si na seba dres s dvojkrížom na hrudi by bola veľká pocta. „Asi je trochu škoda, že tento rok ešte nebol žiadny reprezentačný zraz, možno by som dostal príležitosť ukázať sa. V kútiku duše dúfam, že pozvánka príde. Túži po tom každý hráč. Ak však nie, nič sa nedeje, v hlave som na to pripravený. Budem musieť ešte viac na sebe pracovať, nech sa tam dostanem nabudúce,“ vraví útočník, ktorý sa blíži k méte 200 odohraných zápasov v našej najvyššej súťaži. 

Rozmýšľať nad budúcnosťou je aktuálne predčasné. No v prípade vydareného play off si zrejme zvolenský odchovanec bude mať z čoho vyberať. „Sústredím sa na to, čo nás najbližšie čaká. Som vo Zvolene a tento rok tu chcem niečo dosiahnuť. Až potom budem riešiť budúcnosť. Určite ma však poteší, ak bude o mňa záujem aj z iných líg. Zatiaľ sa však sústredím na seba a výkony tímu,“ dodal na záver rozhovoru pre hockeyslovakia.sk Miloš Kelemen.


Súvisiace články