ŽENY V HOKEJI: Cieľom spoločnej prípravy je kvalifikovať sa na olympiádu

BRATISLAVA (SZĽH) - Bojujú na vrcholových turnajoch, ale aj v nadnárodnej hokejovej lige. Slovenské reprezentantky sú súčasťou centralizovanej prípravy, ktorá si za cieľ kladie poslať ich do bojov s dvojkrížom na hrudi v čo najlepšej forme.

Projekt spoločnej prípravy slovenských hokejistiek sa začal písať ešte pred 15 rokmi pod hlavičkou Slovana Bratislava. V tom čase išlo o prvú víziu podobnej myšlienky v ženskom hokeji na domácej scéne. Projekt sa však skončil ešte skôr, ako sa uskutočnila neúspešná kvalifikácia na olympijské hry. „Možno bola chyba, že sa to celé nepotiahlo ešte aspoň pol roka, aby boli dievčatá ideálne pripravené na kvalifikáciu vo februári 2013, ale nad tým je už neskoro premýšľať,“ začína generálna manažérka dnes už HC ŠKP Bratislava Ľubomíra Kožanová. Tá bola po tomto neúspechu jednou z tých, ktorí hľadali cestu, ako projekt znovuobnoviť a umožniť tak dievčatám ďalšiu spoločnú prípravu.

„Vtedy vznikla myšlienka zaradiť dievčatá pod silový rezort, čo sa nám aj podarilo. Športový klub polície prejavil záujem, jeho predstavitelia na náš zámer kývli a my sme mohli začať fungovať pod inou hlavičkou, no v širších súvislostiach. Dievčatá sa týmto dostali aj do rezortného strediska, v ktorom majú zabezpečené všetko, čo potrebujú, či už ide o športovú alebo zdravotnú prípravu. Preto sme veľmi vďační, že správni ľudia videli v našom projekte potenciál a zmysel,“ dopĺňa Kožanová. Priznáva, že inšpiráciu hľadali aj za slovenskými hranicami. „Takýto projekt nie je žiadnou novinkou. Napríklad v Nemecku sú niektoré hráčky zamestnankyňami nemeckej armády, čiže fungujú na podobnom princípe.

V momentálnom kádri patria medzi líderky sestry Lucia a Tatiana Ištocyové, Lucia Drábeková, Lucia Halušková, Lívia Kúbeková alebo Tatiana Korenková. To všetko sú dievčatá, ktoré sú tu s nami približne od roku 2014 a teraz sú nosnými piliermi v reprezentácii.

Podľa Kožanovej plynú zo spoločnej prípravy pre hráčky viaceré benefity. „Určite to, že sa káder pripravuje na jednom mieste, a to v spolupráci s trénermi, ktorí ich majú pod dohľadom počas celého roka. Či už spomeniem tréning na ľade, silovo-kondičnú zložku na suchu, celý režim regenerácie, zdravotnej starostlivosti, všetko máme zabezpečené. Hráčky majú k dispozícii výživovú poradkyňu aj mentálneho kouča. To sú veci, na ktoré nie sú na klubovej úrovni zvyknuté, ale u nás ich považujeme za nevyhnutné zložky, ktoré sa priamo podieľajú na športovom výkone. Detaily totiž tvoria celok,“ hovorí.

Polovicu kádra tvorí reprezentačná kostra 

Cieľom centralizovanej prípravy je sústrediť na jednom mieste predovšetkým tie hráčky, ktoré by mali na vrcholných podujatiach reprezentovať Slovensko aj ako krajinu. Ľubomíra Kožanová preto hovorí, že pri skladbe tímu dbajú na viaceré aspekty. „Pochopiteľne, dve päťky tvoria hráčky seniorského tímu, no my chceme skĺbiť skúsenosti s dravosťou. Aj preto je tím doplnený reprezentantkami do 18 rokov. V tom je naša príprava špecifická, v porovnaní – povedzmes chlapčenskou osemnástkou. Tréningový proces je u nás nastavený jednotne, činnosti sú pre seniorky a juniorky rovnaké. Je to aj z toho dôvodu, aby sme podobný štýl vedeli uplatniť v oboch našich reprezentáciách.

O tom, že má podobný projekt zmysel, svedčí viacero úspešných reprezentantiek, ktoré sa uchytili nielen v národnom drese, ale aj v zahraničí. Napríklad Iveta Klimášová a Lenka Čurmová pôsobiace v USA, Viktória Maskaľová vo Švajčiarsku alebo Romana Košecká s Janou Hlinkovou vo Švédsku. A v momentálnom kádri patria medzi líderky sestry Lucia a Tatiana Ištocyové, Lucia Drábeková, Lucia Halušková, Lívia Kúbeková alebo Tatiana Korenková. To všetko sú dievčatá, ktoré sú tu s nami približne od roku 2014 a teraz sú nosnými piliermi v reprezentácii. Aj vďaka nim vidíme, že nejde len o márny výstrel do vetra,“ vymenúva Kožanová úspešné reprezentantky.

Počas sezóny bojujú aj v nadnárodnej lige

HC ŠKP Bratislava nastupuje na zápasy pravidelne v rámci EWHL (Elite Women’s Hockey League), teda súťaže, v ktorej si sily meria s celkami z Rakúska, Talianska, Poľska, Maďarska a Kazachstanu. „Dá sa povedať, že ide o akúsi stredoeurópsku ligu. Väčšina z krajín má spoločnú aspoň jednu hranicu. Ide o špičkovú súťaž, vďaka ktorej majú dievčatá kontakt s medzinárodným hokejom po celý rok, čo je veľmi dôležité,“ vysvetľuje Kožanová, ktorá dodáva, že nebyť pandémie, problém by nemali ani s presunmi. „Cestovanie pre nás problém nie je, to je už taký zvyk. Do troch hodín máme Budapešť, Salzburg Viedeň je takpovediac za rohom. Akurát do Bolzana musíme cestovať aj celý deň, ale ako hovorím, všetko sa to dá bez problémov zvládnuť.

Napriek tomu, že nastupuje ŠKP v medzinárodnom merítku aj na klubovej úrovni, úspech na ligovej úrovni nie je pre tím hlavným cieľom. „Tu nejde o to, aby sme prvoplánovo vyhrávali súťaže. Cieľom je dievčatá pripraviť na vrcholové podujatia sezóny, akými sú majstrovstvá sveta a olympijské hry, respektíve kvalifikácia na ne. Nebudeme tajiť, že práve účasť na olympiáde by pre nás bola tým správnym zadosťučinením.

 

 


Ďalšie články