Ženská reprezentácia vycestuje do Budapešti, v Maďarsku odohrá Turnaj piatich krajín

BRATISLAVA (SZĽH) – Január bol nabitý akciami ženských reprezentačných výberov. Osemnástka obsadila šieste miesto na MS vo Švédsku, univerziádny tím skončil na štvrtej pozícii v USA a šestnástka vybojovala strieborné medaily na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Rakúsku. Vo februári sa dostane k slovu prvýkrát v novom kalendárnom roku aj seniorská reprezentácia, ktorú čaká Turnaj piatich krajín v Budapešti.

Zraz Sloveniek je naplánovaný na pondelok 6. februára. „Nomináciu sme tvorili z hráčok, ktoré boli na novembrovom turnaji ženskej reprezentácie, z hokejistiek z univerziádneho tímu a taktiež z dievčat, ktoré boli súčasťou osemnástky na svetovom šampionáte. V Bratislave absolvujeme veľmi krátky výcvikový tábor a už v utorok nastúpime na prvý zápas v Budapešti proti Maďarkám. Turnaj sa rozšíril z pôvodných štyroch krajín na päť. Okrem domácich reprezentantiek vyzveme aj Nórky, Japonky a Francúzky,“ prezradila generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová, ktorá musela urobiť v pôvodnom menoslove päť vynútených zmien. Z rôznych dôvodov nemôžu vycestovať na turnaj brankárky Nikola Zimková s Andreou Rišianovou a hráčky Romana Košecká, Annamária Suráková a Tatiana Blichová.

Slovenské reprezentantky trénuje od aktuálnej sezóny Arto Sieppi. Fínsky odborník postupne spoznáva hráčky a na prvom turnaji v novembri s tímom obsadil druhé miesto v konkurencii Maďarska, Francúzska a Nórska. „Na podujatie do Budapešti ideme z plnej záťaže. Dievčatá v EWHL majú nabitý program, takisto domáca extraliga je v plnom prúde a niektoré dievčatá odohrali v krátkom časovom slede MS do 18 rokov aj EYOF. Uvidíme, ako si dokážu siahnuť na dno síl a koľko vydržia. Zároveň nám tento turnaj pomôže pri mapovaní ďalších adeptiek na reprezentačný dres smerom k blížiacemu sa šampionátu,“ pokračovala Kožanová. 

V nominácii ženskej reprezentácie premiérovo figuruje aj Nela Lopušanová. Stále iba 14-ročná hokejistka sa stala najproduktívnejšou aj najužitočnejšou hráčkou MS do 18 rokov. Na EYOF-e získala ocenenie pre najlepšiu útočníčku podujatia a rovnako ovládla kanadské bodovanie, čím pomohla Slovenkám k zisku strieborných medailí. 

„Nelu poznáme dlhšie obdobie. Vynikala počas pôsobenia medzi chlapcami a chceli sme jej dať príležitosť už na minuloročnom osemnástkovom šampionáte, kde ju však nepustil vekový limit.  Uvidíme, ako sa zhostí pôsobenia v seniorskej reprezentácie. Bude to pre ňu predsa len iná záťaž,“ hovorila Kožanová, ktorú potešilo strieborné vystúpenie šestnástky na Európskom olympijskom festivale mládeže.

„Už pred turnajom sme vedeli, že máme k dispozícii silný ročník so šikovnými dievčatami. Nela Lopušanová je individuálne veľmi zdatná, ale bez kvalitných spoluhráčok by nemohla dosahovať také výkony. Okrem nej by som spomenula útočníčky Emu Tóthovú s Emou Lackovou, obrankyne Líviu Nogovú s Lianou Tomaštíkovou alebo brankárku Marianu Sumegovú. Káder sme tvorili postupne v priebehu sezóny, hráčky sme videli aj na turnajoch Hokejová galaxia a dúfali sme, že to môže dopadnúť dobre. Dievčatá napokon podujatie zvládli a tešíme sa z ich úspechu. Je to vynikajúca správa pre slovenský ženský hokej. Vďaka strieborným medailám aj individuálnym výkonom Nely Lopušanovej na oboch januárových turnajoch sa dostal viac do povedomia verejnosti,“ dodala.

Februárové podujatie v Maďarsku je pre slovenskú ženskú reprezentáciu dôležitou previerkou pred vrcholom sezóny. Od 11. do 17. apríla odohrajú Slovenky turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v Šen-čene, kde sa pokúsia o návrat medzi elitu. Na juhu Číny nastúpia proti domácim hráčkam, Dánkam, Nórkam, Rakúšankám a Holanďankám. 

Nominácia SR Ženy na VT v Bratislave a Turnaj piatich krajín v Budapešti (6. - 10. 2.)

Hráčky podľa klubov
Zuzana DOBIAŠOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lucia DRÁBEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lucia IŠTOCYOVÁ HC ŠKP Bratislava
Tatiana KORENKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Barbora KAPIČÁKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lívia KÚBEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lívia DEBNÁROVÁ HC Lučenec/HC ŠKP Bratislava
Sofia VYSOKAJOVÁ HC ŠKP Bratislava/Vlci Žilina-mládež
Romana HALUŠKOVÁ MHK-Martin/HC ŠKP Bratislava
Nikola RUMANOVÁ MHK-Martin/HC ŠKP Bratislava
Nina ŠTRBÁKOVÁ MHK-Martin/MHK Dolný Kubín
Kristína ŠIMNOVÁ MHK-Martin/HC ŠKP Bratislava
Ema TÓTHOVÁ HK Lokomotíva Nové Zámky/HC ŠKP Bratislava
Emília LESKOVJANSKÁ ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava
Laura ŠULIKOVÁ ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava
Laura IVANECKÁ ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Dominika SEDLÁKOVÁ ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Diana FORTUNOVÁ ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Adriána ŠTOFANKOVÁ ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Lilien BEŇÁKOVÁ Barani HŠMH Banská Bystrica/ŽHK Poprad
Nela LOPUŠANOVÁ Vlci Žilina-mládež
Nikola NEMČEKOVÁ Vlci Žilina-mládež/HC ŠKP Bratislava
Alžbeta ŠULÍKOVÁ Vlci Žilina-mládež/HC ŠKP Bratislava
Júlia MATEJKOVÁ HPK Hameenlinna (Fín.)
Lucia HALUŠKOVÁ KMH Budapešť (Maď.)
Viktória MASKAĽOVÁ SC Langenthal Damen (Švaj.)
REALIZAČNÝ TÍM
Manažérka Ľubomíra Kožanová
Hlavný tréner Arto Sieppi
Asistentka trénera Iveta Frühauf
Asistent trénera Miroslav Mosnár
Tréner brankárok Roman Mega
Kondičný tréner Martin Trebatický
Lekár Ján Bernát
Masér Dušan Čulka

Program Sloveniek na Turnaji piatich krajín

UTOROK 7. FEBRUÁRA
Maďarsko – Slovensko (20.00)

STREDA 8. FEBRUÁRA
Slovensko – Nórsko (20.00)

ŠTVRTOK 9. FEBRUÁRA
Slovensko – Francúzsko (16.30)

PIATOK 10. FEBRUÁRA 
Slovensko – Japonsko (16.30)
 
 


Ďalšie články