Ženská osemnástka vo Švédsku potešila víťazstvami, do MS potrebuje zlepšiť efektivitu

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenskú ženskú hokejovú reprezentáciu do 18 rokov čakajú v januári majstrovstvá sveta vo švédskom Östersunde. Medzi elitou tejto vekovej kategórie si zahrajú dievčatá tretíkrát v histórii. Káder hráčok narodených v roku 2005 a mladších prebral v tejto sezóne Miroslav Mosnár, ktorý obsadil s tímom na prvom medzinárodnom podujatí výborné druhé miesto. 

Ženská osemnástka odohrala na Turnaji štyroch krajín vo švédskom Väsby tri zápasy s bilanciou dve víťazstvá a jedna prehra. Na úvod podľahla Švédkam, semifinalistkám ostatných MS, vysoko 0:8, ale potom zdolala Švajčiarky 3:2 a Nemky jasne 5:1.

„Prvý zápas bol veľmi ťažký. Vedeli sme, že Švédky sú niekde inde ako my. Mali fyzicky silnejšie hráčky a duel sa nevyvíjal v náš prospech. Škoda, že v prvej tretine sme nevyužili viaceré presilovky a nepremenili sme šance. So Švajčiarkami sme odohrali vynikajúcu prvú tretinu. Potom však prišlo poľavenie a zvyšok stretnutia to bol z našej strany boj. Proti Nemkám sme hrali dobre, s dobrým pohybom a navyše dievčatá plnili systémové veci, ktoré si spoločne často rozoberáme. Potešilo ma, že tím sa postupne zlepšoval,“ zhodnotil pre Hockey Slovakia hlavný tréner ženskej osemnástky Miroslav Mosnár. 

Pozitívom bolo tiež minimum inkasovaných gólov v súbojoch so Švajčiarkami a Nemkami. Slovenské reprezentantky v nich dovolili súperkám skórovať iba trikrát, pričom raz si zrazili puk nešťastne do vlastnej siete. V spomenutých dueloch dostali príležitosť obe brankárky – Lívia Debnárová a Soňa Kubaniová. „Chytali dobre, mali viaceré kvalitné zákroky a ani jedna z nich nás nesklamala,“ pokračoval skúsený tréner, ktorý mal výhrady k menšej streleckej efektivite.

Mladé Slovenky sa trápili najmä v presilovkách. Strelili v nich jediný gól, hoci v početnej prevahe odohrali takmer 22 minút. „Dokázali sme si vypracovať šance, ale problém bol v ich premieňaní. Musíme v koncovke viac strieľať do horných častí bránky. Dievčatá často posielali puk do betónov alebo priamo do brankárok. Potrebujú byť v blízkosti bránky rýchlejšie a pohotovejšie.“

Problém s koncovkou nemala Nela Lopušanová. Stále iba 14-ročná útočníka sa stala najlepšou strelkyňou turnaja so štyrmi gólmi. Celkovo nazbierala päť kanadských bodov, keď pridala aj jednu asistenciu a odniesla si ocenenie pre najlepšiu útočníčku podujatia. „Nela odohrala veľmi dobrý turnaj a bola jednou z líderiek tímu,“ hovoril Mosnár.

Počas minulého týždňa bolo v akcii aj „béčko“ ženskej osemnástky, v ktorom sa nachádzali hráčky zo širšieho kádra tejto vekovej kategórie, ale taktiež dievčatá patriace do šestnástky. Mladý výber pod vedením trénerky Nicol Lucák Čupkovej obsadil v konkurencii skúsenejších súperiek v Taliansku posledné štvrté miesto so ziskom jedného bodu. 

Necelé dva mesiace pred štartom svetového šampionátu je však dôležité, aby bolo v zápasom tempe na medzinárodnej úrovni čo najviac hráčok. Majstrovstvá vo Švédsku odštartujú 8. januára. Slovenky nastúpia vo výkonnostne slabšej B-skupine proti hokejistkám Česka, Švajčiarska a Japonska. Zo spomenutého kvarteta postúpia najlepšie dva tímy do štvrťfinále a zvyšné družstvá zabojujú o záchranu. 

„Času na prípravu je málo. Uvidíme, ako rýchlo sa dievčatá zžijú so systémom, ktorým chceme hrať. V decembri máme na programe ešte jeden turnaj, koncom mesiaca výcvikový tábor a následne záverečnú prípravu na MS,“ doplnil 54-ročný kouč, ktorý v minulosti viedol prvoligový Martin alebo extraligovú Spišskú Novú Ves.