Ženská osemnástka prehrala so Švajčiarskom a priblížila sa k zostupu

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov je krok od zostupu z elitnej kategórie majstrovstiev sveta. Na domácom šampionáte v Bratislave neuspeli v prvom súboji o záchranu – s rovesníčkami zo Švajčiarska prehrali 1:4. Znamená to že v prípade, ak mladé Slovenky prehrajú s rovnakým súperom aj v stredajšom druhom súboji, opustia hneď po premiére najvyššiu kategóriu MS.

 

Kľúčové momenty úvodného stretnutia o udržanie sa odohrali už v priebehu prvej tretiny. Slovenské reprezentantky sa podobne ako v zápasoch v skupine so Švédskom a Českom nevyvarovali faulov – hneď prvé vylúčenie v 7. minúte Švajčiarky potrestali zásluhou Ladiny Staubovej. Mladé Slovenky sa iba ojedinele dostávali do útočné pásma – za prvých desať minút vyslali na brankárku Carline Spiesovú len jednu strelu. Tri minúty po prvom pridali korčuliarsky aj technicky lepšie vybavené Švajčiarky aj druhý gól, keď sa presadila Laura Zimmermannová. Rovnaká hráčka zvyšovala už v 14. minúte na 3:0 pri vylúčení našej Emílie Leskovjanskej. Nevydarenú prvú tretinu z pohľadu Sloveniek zavŕšila štvrtým gólom štyri minúty pred jej koncom Sara Bachmannová.

 

Štyri góly v priebehu šestnástich minút „vyhnali“ z bránky slovenskú jednotku Lauru Medviďovú, ktorú vystriedala Nikola Zimková. Nevydarenú úvodnú časť potvrdili aj štatistiky streleckých pokusov – kým Švajčiarky ohrozili našu bránu 14-krát, Slovenky vyslali iba tri strely. V druhej tretine sa Slovenkám aj vďaka väčšej disciplíne podarilo utlmiť útočné aktivity súperiek. Až na jednu veľkú príležitosť ich k ničomu nepustili a do poslednej tretiny tak odišli družstvá za nezmeneného stavu.

 

Ani v záverečnej časti hry sa Slovenkám nepodarilo dlho zdramatizovať zápas. Počas celého stretnutie sa nedokázali natrvalo usadiť v útočnom pásme. A so strelami z väčšej vzdialenosti nemala brankárka Švajčiarska Spiesová žiadne problémy. Až v 53. minúte sa Slovenky dočkali možnosti zahrať si v zápase prvýkrát presilovú hru pri vylúčení Sary Bachmannovej. Po 64 sekundách ju národný tím po peknej kombinácii využil, do odkrytej bránky trafila Romana Halušková. Ďalšie zníženie skóre už Švajčiarky národnému tímu nedovolili a v súboji o záchranu na MS tak vedú nad Slovenskom 1:0.

 

Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov, 1. zápas o záchranu, Bratislava

Švajčiarsko 18 – SLOVENSKO 18 4:1 (4:0, 0:0, 0:1)

Vylúčení: 1:4, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, strely: 27:10

Góly SR: 54. Halušková (Matejková, Jašková).

Zostava SR: Medviďová – Stern, Vysokajová, Leskovjanská, Slováková, Jašková, Kušmireková, Giertlová – Matejková, Halušková, Kapičáková, Fančovičová, Schredlová, Klimantová, Vrbinská, Dobošová, Lahová, Štetiarová, Hudáková, Kučerová.

 

Peter Kúdelka – tréner ženskej reprezentácie do 18 rokov:

"Nehrali sme podľa našich plánov, najmä v prvej tretine. Súper sa na základe našich vylúčení a svojich strelených gólov do hernej pohody – tú potom zužitkoval v ďalšom priebehu zápasu. My sme sa nevedeli dostať celý zápas k našej hre a tým pádom mal súper zápas pod kontrolou. Pre nás táto prehra nič neznamená, je to len polčas. My sa pripravíme a ideme pozitívne do ďalšieho zápasu. Švajčiarky dnes boli rýchle, my sme trocha zaostávali v pohybe – oni trochu zmenili herný systém na ktorý sme nevedeli reagovať. V ďalšom zápase budeme lepšie pripravení a vyhráme ho."

 

Nasledujúce zápasy Slovenska na MS:

(stretnutia o záchranu v elitnej kategórii)

streda 1.1.2019 Slovensko – Švajčiarsko 16:30

prípadný tretí zápas

štvrtok 2.1.2019 Slovensko – Švajčiarsko 16:30