Ženská osemnástka odcestovala na MS elitnej kategórie, odštartuje ich v nedeľu proti Japonkám

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov odcestovala vo štvrtok na majstrovstvá sveta elitnej kategórie tejto vekovej kategórie do švédskeho Östersundu. Dvadsaťdva zvereniek trénera Miroslava Mosnára sa v náročnej konkurencii pokúsi zopakovať vynikajúci výsledok z uplynulého svetového šampionátu, ktorý sa konal v júni 2022. V USA obsadili šiestu priečku a vyhli sa baráži o udržanie medzi elitou. Cieľ majú rovnaký aj vo Švédsku.

Uplynulý ženský šampionát do 18 rokov sa v roku 2022 uskutočnil netradične v júni z dôvodu jeho posunutia pre pandémiu koronavírusu z pôvodného januárového termínu. Slovenky sa vrátili do elitnej kategórie namiesto Rusiek, ktoré IIHF suspendovala pre vojenskú intervenciu krajiny na Ukrajine. A v americkom Madisone, kde sa šampionát konal, si počínali úspešne. V papierovo slabšej B-skupine hrali s Češkami, Švajčiarkami a Nemkami predovšetkým o to, aby obsadili prvú alebo druhú priečku zaisťujúcu účasť vo štvrťfinále a vyhli sa baráži. Podarilo sa im to vďaka kľúčovému triumfu 6:2 nad Nemkami, ktoré neskôr vypadli. Vo štvrťfinále následne mladé Slovenky nestačili na favorizovanú Kanadu a podľahli jej 0:7. V následnom dueli o konečné 5. miesto aj Češkám 2:7 a napokon skončili šeiste.

„Radi by sme na šampionáte vo Švédsku obhájili toto umiestnenie,“ hovorí pre hockeyslovakia.sk generálna manažérka slovenských ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová s doplnením: „Dovolím si tvrdiť, že tento tím je silnejší a azda ešte viac hokejovejší ako ten vlani v júni v USA. Posilnili sme aj trénerský štáb, s ktorým cestuje Arto Sieppi, tréner našej ženskej reprezentácie. Symbióza medzi ním a Mirom Mosnárom je obrovská, čo sa týka pohľadu na hokej. Skúsenosti, ktoré prináša a informácie, ktoré vďaka nemu dostávame, sú na nezaplatenie. Preto sa cítime byť silnejší. Pôjdeme skromne zápas po zápase a uvidíme, čo sa nám podarí.“ 

Slovenky absolvovali v uplynulých dňoch záverečnú fázu prípravy na svetový šampionát. Na trojdňovom kempe v Bratislave pilovali najmä v hru v početnej prevahe. „Sme v záverečnej fáze prípravy, v ktorej sa venujeme v rámci tréningu viac presilovkám. Je to jeden z faktorov, ktorý bude rozhodovať zápasy na svetovom šampionáte,“ hovorí tréner Miroslav Mosnár. V stredu 4. januára ho čakala aj redukcia kádra z 25 hráčok na 22. Na šampionát neodcestovali Marianna Sumegová, Vanessa Eibenová a Laura Mária Mihaliková. Všetky tri však budú pripravené pricestovať do Švédska v prípade, že by sa do otváracieho direktoriátu turnaja, na ktorom sa finalizujú súpisky všetkých účastníkov, niektorá z nominovaných hráčok zranila.

MS elitnej kategórie v švédskom Östersunde otvoria Slovenky v nedeľu 8. januára o 14.00 dôležitým súbojom proti Japonkám, ktoré na decembrovom prípravnom turnaji vo Fínsku zdolali 3:2. Nasledovať bude ďalší dôležitý súboj, v pondelok od 18.00 vyzvú Švajčiarky. Duely v skupine zakončia vo stredu 11. januára od 12.00 h proti Češkám. Družstvá, ktoré sa v tejto skupine umiestna na 3. a 4. priečke, automaticky putujú do baráže o udržanie, ktorá sa hrá na dve víťazné stretnutia. Prvý a druhý tím v skupine si zahrá vo štvrťfinále.

„Ideme od prvého zápasu a pôjdeme postupne. Nemám rád tvrdenia o nejakých konkrétnych cieľoch. Chceli by sme, aby bol každý zápas víťazný, to je prirodzené. Zároveň si uvedomujeme kvalitu súperiek a vieme, že Češky ju v našej skupine majú asi najvyššiu. Ako som však povedal, pôjdeme postupne. Najskôr sa budeme koncentrovať na prvý duel v skupine, ktorý je pre nás momentálne najdôležitejší,“ poukázala tréner Miroslav Mosnár na nedeľňajší súboj proti Japonkám.

Nominácia SR 18 ženy na MS 18 žien vo Švédsku (4. - 16. 1. 2023)

Hráčky podľa klubov
Lilien BEŇÁKOVÁ Barani-HŠMH Banská Bystrica/ŽHK Poprad
Zuzana DOBIAŠOVÁ HC ŠKP Bratislava
Alexandra MATEIČKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Laura JANCSÓOVÁ HC ŠKP Bratislava/Vlci Žilina – mládež
Michaela Sophia PAULÍNYOVÁ HOBA Bratislava/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Emma DONOVALOVÁ HK Brezno/ŽHK Poprad
Soňa KUBANIOVÁ HK Humenské Levy/ŽHK Michalovce
Klára MACKOVÁ HK Humenské Levy/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Alica JURÍKOVÁ HK Levice
Paula MANDELÍKOVÁ HK Levice/MHK Martin
Lívia DEBNÁROVÁ HC Lučenec/HC ŠKP Bratislava
Ema TÓTHOVÁ HK Lokomotíva N. Zámky/HC ŠKP Bratislava
Kristína TARICSOVÁ HK Lokomotíva N. Zámky/HC Spišská Nová Ves
Lívia NOGOVÁ MHK Martin
Lenka KARKOŠKOVÁ MMHK Nitra/Vlci Žilina – mládež
Tatiana BLICHOVÁ HC Prešov/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Sandra HALUŠKOVÁ MŠK Púchov/MHK Martin
Ema LACKOVÁ ŽHK 2000 Šarišanka Prešov/HC Prešov
Ema GÁLISOVÁ HC Topoľčany/HC ŠKP Bratislava
Hana KRÁKOROVÁ HK Trnava/HC ŠKP Bratislava
Nela LOPUŠANOVÁ Vlci Žilina – mládež
Lily STERN Ontarioa Hockey Academy/Kan.
REALIZAČNÝ TÍM
Manažérka Zuzana Moravčíková
Mentor trénerov Arto Sieppi (od 6.1.2023)
Hlavný tréner Miroslav Mosnár
Asistent trénera Roman Mega
Tréner brankárok Dušan Vlk
Kondičný tréner Ľubomír Zelený
Lekár MUDr. Rajmund Szikora
Masér Ľubomír Baka

 

PROGRAM SR NA MS 18 ŽIEN VO ŠVÉDSKU

ZÁKLADNÁ B-SKUPINA

NEDEĽA 8. JANUÁRA

14.00 Slovensko – Japonsko

PONDELOK 9. JANUÁRA

18.00 Slovensko – Švajčiarsko

STREDA 11. JANUÁRA

12.00 Česko – Slovensko