Zekucia cíti šancu prebojovať sa na juniorský šampionát

BRATISLAVA (SZĽH) - Pre hokejistov s rokom narodenia 2000 a mladších pokračuje v novembri boj o miestenky na juniorský šampionát. Pozornosť trénerského štábu Róberta Petrovického pri reprezentácii do 20 rokov sa snaží zaujať aj Alexander Zekucia. Mladík, ktorý chce v extraligových Michalovciach poctivým dodržiavaním trénerských pokynov a prístupom k povinnostiam naberať čoraz viac skúseností v mužskom hokeji.

Rodák zo Spišskej Novej Vsi doň prenikol už na prahu dospelosti. V sezóne 2017/18 hrával v Spišskej za dorast, juniorku i áčko v druhej najvyššej súťaži, kým neprestúpil do Trenčína. V Dukle vzhľadom na vysoký počet vlastných odchovancov priestor medzi mužmi nedostal. Aj preto využil letnú ponuku z Michaloviec.

V 18 dueloch mu dožičil tréner Miroslav Chudý v priemere takmer 8-minútový „ice-time“. Prvý extraligový bod Zekucia zaznamenal 18. októbra pri domácom víťazstve Dukly Ingema nad MAC Budapešť 4:1. Cennejšie je, že napriek juniorskému veku nemá v kolónke štatistiky plus/mínus záporné číslo (+1). „Nedokážem ovplyvniť, koľko času strávim na ľade. Výkonmi so stopercentným nasadením môžem dokázať, že si ho zaslúžim. Je mi jasné, prečo nehrám vo vyrovnaných záveroch zápasov, v ktorých je potrebné strhnúť víťazstvo na našu stranu. Presilovky tiež nehrávam, sem-tam sa dostanem do oslabení. Musím zbierať skúseností najmä v hre piatich proti piatim a drieť, ak chcem hrať viac,“ vravel Alexander Zekucia.

Aj útly obranca pocítil značný rozdiel pri prechode z mládežníckeho do mužského hokeja. Nie v Spišskej Novej Vsi, za ktorú hral dve sezóny druhú najvyššiu súťaž. „Až v extralige, kde bol rozdiel badateľný. Vyššia rýchlosť, vyspelosť, skúsenosti. Hráči uvažujú inak, hrajú hokej nielen rukami, ale aj hlavou. Dôležité bolo, že ma potiahli ostatní chalani v kolektíve. Pobyt v mužskom hokeji mi uľahčujú,“ priznal Zekucia.

Potenciál v ňom vidí aj trénerský štáb Róberta Petrovického pri reprezentácii do 20 rokov. Michalovský bek sa dostal do nominácie na Turnaj štyroch krajín, ktorý od štvrtka do soboty hostia Piešťany. Hoci naši juniori nestačili v úvodnom súboji na Švajčiarsko (3:5), Zekucia si zahral dosýta. S „ice-timom“ 22:46 min bol najvyťaženejší slovenský korčuliar. Na ľade sa ocitol pri švajčiarskom zvýšení na 5:2 i následnom slovenskom znížení na 3:5. „Cítim veľkú šancu dostať sa na majstrovstvá sveta. Ak chcem, aby rástla, musím sa ukázať na turnaji v Piešťanoch. Zahrať si na šampionáte v Česku by bolo skvelé. Ľudia zo Slovenska to majú blízko, bude príležitosť ukázať sa nielen pred nimi, ale aj pred rodinou a známymi,“ dodal Alexander Zekucia.