Zdeno Chára je stále v NHL aj vďaka cyklistike, od víťaza Tour de France dostal ponuku ísť do Cardiffu

BRATISLAVA/BOSTON (SZĽH) - Ak sa rozhodne Zdeno Chára opustiť Boston Bruins, víťaz cyklistickej Tour de France 2018 Geraint Thomas s tímovým kolegom z Ineosu Lukeom Roweom mu vybavia kontrakt v tíme Cardiff Devils. A spoločne si potom môžu zatrénovať, keďže Zdeno Chára je veľký fanúšik cyklistiky. V spoločnom podcaste hovorili nielen o športe na dvoch kolesách, ale aj o Chárovej budúcnosti i minulosti. 

Kapitán Bostonu Bruins je veľký fanúšik cyklistiky. Ak mu to čas i povinnosti dovolia, príde na preteky či vysadne na bicykel a prevezie sa na ňom. Na bicykli už absolvoval aj viaceré legendárne stúpania vo Francúzsku i Taliansku, ktoré využívajú organizátori Tour de France a Giro d´Italia. Dlhšiu dobu je známy v cyklistickej komunite, pozná sa s viacerými pretekármi i športovými riaditeľmi. Voľba Thomasa a Rowea, ktorý je dlhoročný fanúšik a podporovateľ hokejového klubu Cardiff Devils, na ďalšieho hosťa ich spoločného podcastu bola preto logická. „Hovoria o ňom, že patrí medzi najdesivejších hráčov v NHL. Pravidelne sledujem jeho kroky a uznávam ho,“ predstavoval Luke Rowe v podcaste Zdena Cháru. 

Novinári prichádzajú pred play-off o miesta v lietadle

Hokejista s dvojicou waleských cyklistov debatoval viac ako hodinu. Priznal, že akonáhle sa sezóna v NHL prerušila, zamieril so svojou rodinou na Floridu, kde mal viac možností na udržiavanie si fyzickej kondície ako v Bostone. V teple nevynechal ani jazdu na bicykli.  Cvičeniami a tréningami sa udržiaval vo forme pred opakovaným začiatkom ročníka. 

Chára v debate s Thomasom a Roweom poodhalil aj zákulisie fungovania hokejového tímu Boston Bruins. Na prepravu na zápasy mužstvo využíva charterové lety. „Počas základnej časti sú v lietadle hráči, tréneri, členovia realizačného tímu, manažment, ale aj novinári. Akonáhle sa však začne play-off, na stretnutia už lieta len tím, keďže je to rozhodujúca časť sezóny, sledovaná a všetci sú pod enormným tlakom,“ prezradil vyše dvojmetrový obranca, ktorý tlak počas play-off a základnej časti prirovnal k Tour de France a Vuelte a Espaňa. Obe podujatia Grand Tour sú veľkolepé, ale z mediálneho, fanúšikovského i marketingového hľadiska je francúzske podujatie na vrchole a tlak na jazdcov a sledovanie ich každého kroku je oveľa väčšie ako na španielskom. 

Pamätám si na Uweho Amplera, Olafa Ludwiga, Uweho Raaba, ale aj Abdužaparova, ktorý sa neskôr presadil aj v bodovacej súťaži na Tour de France. Pozorne som sledoval aj Jozefa Regeca a Miroslava Liptáka. ZDENO CHÁRA

Fanúšikom cyklistiky je od detstva. Do blízkosti športu na dvoch kolesách sa dostal v rodnom Trenčíne. Jeho otec, bývalý reprezentant v zápasení, po skončení kariéry pomáhal športovcom pod Čákovým hradom. Bola tam aj silná komunita cyklistov, ktorí na pretekoch potrebovali dostávať servis. Popri otcovi sa okolo jazdcov vtedajšej Dukly Trenčín začal motať aj malý Zdeno. Napokon začal s nimi chodiť aj na preteky. „Podával som im občerstvenie. Bol som najskôr nervózny, či to zvládnem. Zrazu príde prvé auto, potom rozhodcovia a za nimi sa prevalí okolo vás celý pelotón. Rýchlo ma to chytilo,“ spomínal si Chára, ktorý ako odmenu po prvej sezóne dostal od cyklistov bicykel. Hneď na ňom začal jazdiť. 

Spomienka na časy Amplera, Ludwiga, Regeca či Liptáka

V časoch, keď vyrastal, bola cyklistika rozdelená na amatérsku a profesionálnu. V bývalom Československu všetci sledovali najmä Preteky mieru, na ktorých žiarili najmä nemeckí cyklisti. „Pamätám si na Uweho Amplera, Olafa Ludwiga, Uweho Raaba, ale aj Abdužaparova, ktorý sa neskôr presadil aj v bodovacej súťaži na Tour de France. Pozorne som sledoval aj Jozefa Regeca a Miroslava Liptáka, ktorí sa dostali do československej reprezentácie a bojovali na Pretekoch mieru.“ 

Zdeno Chára s bicyklom. Zdroj: The Improper Bostonian

Začiatkom 90. rokov sa otvorili hranice, pribudli možnosti sledovať zahraničné kanály a Zdeno Chára prostredníctvom satelitu začal pozerať Tour de France. Bola to éra Miguela Induraina, Tonyho Rimmingera, Bjärna Riisa či Richarda Virenqua. Postupne sa začal na scéne objavovať Lance Armstrong, o pocty bojovali aj Alex Zülle, Jan Ullrich. „Po skončení etapy som si sadol na bicykel a predstavoval som si, že v okolí Trenčína idem rovnakú etapu ako jazdci na Tour. Ak bola v ten deň časovka, krútil som naplno pedálmi, šliapal som 40 minút. Ak sa bola horská etapa, išiel som na kopce v okolí môjho domova a pretekal som tam. Postupne sa cyklistika stala vhodný doplnok môjho tréningu na sezónu.“ 

Giro je príveteješie k návštevníkom ako Tour

Dnes už nemá čas sledovať celé etapy ako v mladosti. „Nemôžem sedieť dlho pred televíznou obrazovkou prakticky uprostred dňa. Mám tri deti, veľa povinností. Časť z etapy si však nikdy nenechám ujsť. A popritom o etapách a pretekoch veľa čítam na internete,“ priznal víťaz Stanleyho pohára 2011. Postupne sa zoznámil Chára s mnohými cyklistami. V jednej z etáp Okolo Slovenska blahoželal po výhre v Novom Meste nad Váhom Marošovi Kováčovi, spoznal sa aj s Petrom a Jurajom Saganovcami, Martinom a Petrom Velitsovcami, ale i Michaelom Matthewsom, Richiem Portem či Reném Andrlem.

Mnohé veci, ktoré dnes prenikajú do hokeja, som vedel už oveľa skôr vďaka cyklistike. Pomohla mi a aj vďaka nej stále pôsobím v NHL.

Počas posezónneho obdobia chodieva na etapy Giro d´Italia či Tour de France. S partiou kamarátov absolvuje časť etapy vrátane náročných stúpaní a potom čakajú na príchod pelotónu. Tento rok sa mu to pravdepodobne nepodarí, boje o Stanleyho pohár sa budú prekrývať s Tour de France. Vzhľadom na neskorší začiatok ďalšej sezóny možno zavíta skôr na Vueltu, ktorá vyvrcholí začiatkom novembra. „Z fanúšikovského pohľadu sa mi zdá Giro lepšie, pretože je prívetivejšia k ľuďom. Dá jednoduchšie dostať k jazdcom a tímom. Tour je v tomto smere bláznivejšia a oveľa hektickejšia. Je to vrchol roka pre cyklistiku,“ hovoril v podcaste Thomasa a Rowea, ktorí boli zvedaví na rôzne hokejové zaujímavosti. Slovák im predstavoval hokej, svoju prípravu i to, prečo sa na ľade občas pobije, spomenul si aj na svoju prvú bitku v zámorí. 

Chára dvojici Walesanov tiež prezradil, že vďaka cyklistike je dnes stále v NHL a môže hrať a bojovať s najlepšími cyklistami. Od jeho prvého zápasu sa súťaž poriadne zmenila, je rýchlejšia, technickejšia, nové sú pravidlá. „Mnohé veci, ktoré dnes prenikajú do hokeja, som vedel už oveľa skôr vďaka cyklistike. Pomohla mi a aj vďaka nej stále pôsobím v NHL. Vďaka cyklistike som získal znalosti o výžive, príprave, taktike, cyklistov som sa pýtal na tréningy, stravu, regeneráciu, udržiavanie si hmotnosti. Všetko využívam vo svojej príprave. Cyklistika mi otvára nové možnosti,“ hovoril najstarší muž NHL, ktorý sa zatiaľ nechystá ukončiť kariéru. V Bostone pôsobí 43-ročný obranca od roku 2006 a nič nenasvedčuje tomu, že by po sezóne zavesil korčule na klinec. „Milujem hokej, milujem šport, zápasy, mám pre súboje vášeň. Nie je to o peniazoch, dokazovaní si niečoho. Stále však chcem byť líder, pomáhať mladým hráčom a tímu k úspechu. Je neuveriteľné, že som stále súčasť NHL,“ tvrdí muž, ktorého minutáž v posledných rokoch na ľade síce klesla, ale stále sa pohybuje okolo 20 minút. 

Pred začiatkom náročnej cesty

S Bruins ho teraz čaká nová výzva. Od začiatku augusta budú „medvedi“ s ďalšími 23 tímami súťaže v zmenenom formáte bojovať o Stanleyho pohár. Do bojov play-off naskočia po vyše štvormesačnej prestávke. Pre každého to bude netypické, navyše sa mužstvá nebudú môcť spoliehať na podporu svojich fanúšikov, keďže sa bude hrať na neutrálnych štadiónoch. „Čaká nás veľká výzva. Nikto si nevie predstaviť, ako to napokon celé bude vyzerať. Urobíme všetko preto, aby boli Bruins úspešný. Čaká nás dlhá cesta, bude skutočne náročná,“ povedal Chára. 

V Bostone sa každý rok tešia na vyvrcholenie sezóny v akomkoľvek športe. Mesto má zastúpenie vo všetkých hlavných profesionálnych súťažiach, o priazeň fanúšikov bojujú okrem Bruins aj New England Patriots v lige amerického futbalu NFL, basketbalový tím Celtics v NBA i bejzbalové mužstvo Red Sox. „Boston je šťastné mesto, že má skvelé tímy, ktoré môžu každý rok útočiť na veľký úspech. Najznámejší a asi aj s najväčšou fanúšikovskou podporou sú Patriots. Škoda, že Tom Brady opustil na jar tím. Hokej má v meste tiež veľa lojálnych fanúšikov. Bruins patria medzi tímy originálnej šestky, podpora mužstva sa dedí z generácie na generáciu,“ doplnil Zdeno Chára a následne dostal od moderátorov ponuku na vybavenie pôsobenia v ich rodnom Cardiffe.