Zápas proti Švédsku výzvou, nutnosťou zlepšenie defenzívy i disciplíny

EDMONTON (SZĽH) – Zápasom proti Švédsku dnes o 15.00 hod. miestneho času (23.00 hod. slovenského času) odštartujú reprezentanti do osemnásť rokov svoje účinkovanie na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe v Edmontone. Ešte pred ouvertúrou absolvovali reprezentanti v nedeľu poobede zhruba 65-minútový tréning na hlavnej ploche Rogers Place, na ktorom sa zamerali predovšetkým na nedostatky, ktoré odhalil sobotňajší posledný prípravný zápas.

V ňom Slováci v zhruba 170 kilometrov od Edmontonu vzdialenom Sylvan Lake podľahli Spojeným štátom vysoko 4:10, pričom výkonom sklamali najmä pri obrannej činnosti. „Prípravný zápas nám ukázal, že musíme zlepšiť hru v predbránkovom priestore a osobnú disciplínu. V zápase sme mali viacero vylúčení, ktoré Američania trestali a iné to nebude ani na Hlinka Gretzky Cupe,“ hovorí pred prvým zápasom kapitán družstva Dominik Sojka.

Negatívne myšlienky spojené s dvojcifernou prehrou prirodzene otrasú každým tímom. „Osemnástka“ však smútiť dlho nemôže, niečo vyše štyridsaťpäť hodín po skončení prípravného zápasu so Spojenými štátmi ich už čaká ostrá previerka na turnaji proti Švédsku. „Z jednej strany má takýto zápas a výsledok negatívny vplyv, ale snažíme sa to hodiť za hlavu a myslieť pozitívne pred zápasom so Švédskom,“ dopĺňa ďalší z útočníkov tímu Adrián Valigura.

Pod vplyvom zranení, ktoré utrpeli v prípravnom zápase Simon Jellúš a Dávid Mudrák, muselo dôjsť pred zápasom so Švédskom v zostave k niekoľkým korektúram, ktoré zas mali za následok rozbitie niektorých väzieb medzi hráčmi, ktoré sa realizačný tím na čele s hlavným trénerom Viliamom Čachom snažil formovať prakticky od prvého zrazu tímu 15. júla v Detve. Dlhodobo formované útočné trojice a obranné dvojice tak museli byť narýchlo korigované len jeden tréning pred ostrým štartom na Hlinka Gretzky Cupe.

Adrián ValiguraAdrián Valigura

„Na takomto turnaji nie sú zranenia ničím výnimočným. Bohužiaľ, stalo sa to aj nám,“ povedal Dominik Sojka, ktorého prvý útok s krídelníkmi Michalom Mrázikom a Martinom Chromiakom ostal ako jediný pohromade. „Musíme sa s tým vyrovnať, popasovať a ukázať sa aj v novom zložení.“ 

Výzva to bude pre slovenský tím o to väčšia, že nastúpia proti jednému z favoritov turnaja, výberu Švédska. Na dôvažok, práve Švédi sú z európskych topkrajín najmenej častým súperom slovenských mládežníckych reprezentácií počas asociačných prestávok. „Aspoň pre mňa sú Švédi neznáma, keďže som proti nim nikdy nehral,“ hovorí Valigura. „Určite to však bude dosť náročný zápas, najmä po korčuliarskej stránke,“ zamyslel sa.

Výkon, ktorý podali Slováci v prípravnom zápase proti Švédsku rozhodne stačiť na body nebude. „Musíme hlavne dobre brániť, hrať disciplinovane, napádať a streliť niekoľko gólov,“ vymenoval kľúčové aspekty smerom k zápasu proti Švédsku útočník Adrián Valigura.

Pre väčšinu hráčov bude novou skúsenosťou aj samotná atmosféra na zápase. 18,5-tisícové Rogers Place síce nebude vypredané, no samotná prestíž a dôležitosť turnaja vzbudzujú u hráčov rôzne emócie. „Na mňa osobne to už trošku doľáha, keďže v takejto hale, či niekoľkotisícivou kulisou som ešte nehral,“ priznáva Valigura. „Aj pre mňa to bude niečo nové, no teším sa už na to a o to väčšiu motiváciu budeme mať, aby sme sa ukázali v dobrom svetle,“ doplnil Sojka.