Zankovec chce zostať v Bratislave, rokovania o novej zmluve idú dobrým smerom

BRATISLAVA 25. apríla (SITA) - Tréner Eduard Zankovec je blízko k predĺženiu zmluvy so slovenským zástupcom v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) Slovanom Bratislava. Štyridsaťosemročný Bielorus prevzal tím vlani v októbri po odchode Miloša Říhu, ktorého odvolali po neuspokojivom úvode sezóny.

"Bolo to náročné obdobie. Tím nehral dobre, niektorých hráčov získali unáhlene, veľa sa ich zranilo už počas predsezónnej prípravy. To všetko ovplyvnilo aj ich kondíciu a následne výsledky. Tie sú najdôležitejšie pre každý klub, každý tréner ich che dosahovať čo najlepšie. Úspech však závisí od mnohých faktorov. Nás limitovala šírka kádra aj rozpočet," povedal Zankovec v rozhovore pre web KHL.

Nezávideniahodná štartovacia pozícia však bývalého pravého krídelníka neodradila, naopak, v novom pôsobisku ihneď našiel viac pozitív ako negatív: "Chcel som trénovať tím s tradíciou a Bratislava je skutočné hokejové mesto. Má skvelých fanúšikov a vynikajúce zázemie. Moje plány do budúcna zahŕňajú Slovan. V súčasnosti rokujeme s manažmentom o novej zmluve a dojednávame technické aspekty. Myslím si, že všetko dotiahneme do konca a budeme pokračovať v spolupráci," prezradil Zankovec.

Slovan nemá za sebou vydarenú sezónu, už od začiatku sa potýkal s mnohými ťažkosťami, nielen finančného charakteru. Trápila ho najmä forma na ľade súperov, v tomto ohľade bol najhorším v celej súťaži. "Vplyv na to malo veľa vecí - vzdialenosti a menej času na regeneráciu. Neskôr sme zmenili prípravu a aj výkony sa postupne zlepšovali," uviedol Zankovec a v hodnotení sezóny pomenoval aj ďalší veľký nedostatok: "Obrana. Dovoľovali sme súperom strieľať veľmi veľa gólov, to sme nedokázali napraviť po celú sezónu."

Slovan Bratislava obsadil predposledné 12. miesto v Západnej konferencii, skúsený kormidelník však našiel aj pozitívne momenty: "Odohrali sme aj dobré zápasy. Darilo sa nám proti favoritom, napríklad s Jokeritom, Kazaňou a Magnitogorskom. Žiaľ, vydarených duelov bolo pomenej. V dobrom svetle sme sa ukázali aj v oslabeniach. Neskôr sme sa zlepšili aj v ofenzíve a začali dávať viac gólov. Všetky inovácie, ktoré sme zaviedli, postupne prinášali efekt."

Optimizmus Zankovcovi vlieva tiež fakt, že sa vedeniu Slovana podarilo dohodnúť s novým strategickým sponzorom - plynárenskou spoločnosťou Gazprom Export LLC. "Finančná stabilita je veľmi dôležitá, ale náš rozpočet sa nezvýši, takže určite nenakúpime superhviezdy. Na druhej strane, istota sem môže prilákať hráčov, ktorí budú zaujímaví aj pre divákov. Bratislavskí priaznivci rozumejú hokeju. Chodili nás povzbudzovať, aj keď sme boli na dne tabuľky, chceli jednoducho vidieť dobré zápasy. Ak bude tím hrať na sto percent, zlepší sa návštevnosť. Aj skvelá atmosféra v Bratislave zaváži pri vyjednávaniach s potenciálnymi novými hráčmi," poukázal na uzavretý kruh Zankovec.