Zámorská AHL štartuje s ôsmimi Slovákmi na súpiskách, viacerí majú šancu na posun do NHL

SPRINGFIELD 5. októbra (SITA) - V noci z piatka na sobotu sa deviatimi zápasmi začne nový ročník druhej najprestížnejšej zámorskej hokejovej súťaže American Hockey League (AHL). Na súpiskách klubov z "farmárskej" ligy momentálne figuruje osem Slovákov vrátane dvoch brankárov, pričom viacerí z nich by sa mohli počas sezóny predstaviť aj v NHL.

Obranca Christián Jaroš na poslednú chvíľu stratil miesto v prvom tíme Ottawy Senators a putoval do Bellevillu, kde strávil aj celý predchádzajúci ročník. Dvadsaťdvaročný Košičan patril k najvyťaženejším hráčom mužstva a nebyť zranení, pravdepodobne by dostal viac priestoru v NHL. V zámorskej profilige zatiaľ absolvoval len dva zápasy bez bodového zisku, no je reálne, že si tieto štatistiky vylepší. V prípade potreby by mal byť prvým obrancom, ktorého tréner Guy Boucher povolá späť do kanadskej metropoly.

V podobnej pozícii je takisto Jarošov bratranec a ďalší košický rodák Erik Černák. Urastený obranca si vypočul v kempe Tampy Bay Lightning pochvalné slová od manažmentu klubu, ale napriek tomu putoval do nižšej súťaže, kde si bude obliekať dres Syracuse Crunch. Dvadsaťjedenročný bek odohral v tomto tíme aj celú minulú sezónu, v ktorej bol šiestym najlepším hráčom AHL v hodnotení +/-. V 71 dueloch nazbieral 30 kladných bodov. Černák ešte v kariére neokúsil atmosféru zápasov NHL.

O niečo viac skúseností má 23-ročný útočník Peter Cehlárik, ktorý je už tretiu sezónu súčasťou organizácie Bostonu Bruins. V NHL však nazbieral iba 17 štartov s bilanciou 1+3. Oveľa lepšie sa mu darilo v rezervnom tíme v Providence, kde patril k lídrom. V 89 stretnutiach dosiahol 33 gólov a 31 asistencií. V dobrom svetle sa prezentoval aj v prípravných súbojoch Bostonu, no ani solídna produktivita mu nezaručila miestenku v NHL. Spolu s Cehlárikom bude nastupovať za Providence aj 28-ročný krídelník Martin Bakoš s bohatými skúsenosťami z českej najvyššej súťaže aj KHL. Momentálne je zranený a musí si počkať na súťažnú premiéru v zámorí.

Po troch rokoch strávených v európskych ligách sa vrátil do Severnej Ameriky 26-ročný obranca Michal Čajkovský. Reprezentačný bek uspel na skúške v Caroline Hurricanes, s ktorou podpísal dvojcestnú zmluvu na jednu sezónu. Vzápätí ho americký tím poslal do AHL, kde bude hájiť farby Charlotte Checkers a zabojuje o možnosť zahrať si v prvýkrát v NHL. Posun do najlepšej ligy sveta je vzdialenejšou métou pre stále iba 19-ročného mladíka Mariána Studeniča, ktorý patrí zmluvne New Jersey Devils. Odchovanec skalického hokeja sa po dvoch úspešných sezónach v juniorskej OHL presunul do tímu Binghamton Devils v AHL. Talentovaný pravý krídelník zažije seniorský debut v Severnej Amerike.

Na "farmách" evidujeme dvoch slovenských brankárov. Skúsený 36-ročný Peter Budaj je súčasťou organizácie Los Angeles Kings, ale na svoju príležitosť bude čakať v klube Ontario Reign, kde zažil vynikajúcu sezónu 2015/16. Vtedy sa stal najlepším gólmanom súťaže, ovládol všetky dôležité štatistiky a ocitol sa aj v prvom All-Star výbere. "Králi" s ním počítajú aj v úlohe mentora pre mladého kolegu Cala Petersona. O dvanásť rokov mladší Patrik Rybár má náročnú pozíciu v hierarchii Detroitu Red Wings. V prvom tíme "červených krídel" dostali dôveru Kanaďan Jonathan Bernier a Američan Jimmy Howard. Perspektívny slovenský reprezentant sa musí uspokojiť s miestom v Grand Rapids, kde bude bojovať o pozíciu jednotky s náročným konkurentom - Fínom Harrim Sätterim.

Platné kontrakty s tímami AHL majú taktiež útočníci Radovan Bondra a Kristián Pospíšil. Dvadsaťjedenročný Bondra sa však nezmestil do kádra Rockfordu IceHogs a sezónu začne v klube Indy Fuel, ktorý je súčasťou tretej najkvalitnejšej zámorskej súťaže East Coast Hockey League (ECHL). V rovnakej lige bude pôsobiť aj o rok starší Pospíšil, ktorého Toronto Marlies poslalo do Newfoundlandu Growlers. Obaja však môžu reálne pomýšľať na posun do AHL.

Zoznam slovenských hráčov, ktorí začnú sezónu 2018/19 v AHL:

  • Martin Bakoš (Providence Bruins)
  • Peter Budaj (Ontario Reign)
  • Peter Cehlárik (Providence Bruins)
  • Michal Čajkovský (Charlotte Checkes)
  • Erik Černák (Syracuse Crunch)
  • Christián Jaroš (Belleville Senators)
  • Patrik Rybár (Grand Rapids Griffins)
  • Marián Studenič (Binghamton Devils)
     

Ďalšie články