Z „play-off“ večere rozlúčkové posedenie

BREMERHAVEN (SZĽH) - V stredu podvečer sa hráči Fischtownu Pinguins, aj so slovenským útočníkom Tomášom Sýkorom, stretli na tímovej večeri pred štartom play-off. Posedenie štartovalo o 18-tej. Pätnásť minút pred oficiálnym začiatkom vyšlo stanovisko vedenia nemeckej DEL, že sezóna 2019/20 je ukončená pre hrozbu šíriaceho sa koronavírusu. „Tak sme si naposledy posedeli s chalanmi, rodinami i deťmi a rozišli sa,“ vraví 29-ročný útočník. Väčšina cudzincov na druhý deň zbalila kufre a urýchlene nabrala domovský kurz. Zámorskí hráči letecký, Stredoeurópania diaľničný. 

„Vedenie ligy učinilo rozhodnutie zo dňa na deň. Bolo to veľké prekvapenie. Škoda, pretože náš klub prežíval dobrú sezónu,“ mrzelo banskobystrického rodáka, ktorý prestúpil do Bremerhavenu, kde sídli klub Fischtown Pinguins, minulý rok v lete z najvyššej poľskej súťaže. Nemecký klub ho „skautoval“ dlhší čas. Napokon s ním vlani v júni podpísal viacročný kontrakt. 

Návštevnosť DEL-ky nás presvedčila, že hrať bez divákov nie je riešenie.

Bez divákov? Nezmysel

Hráči v kabíne „tučniakov“ špekulovali aj o iných scenároch, ktoré by mohli riešiť situáciu so šírením nového koronavírusu. Napokon usúdili, že hrať bez divákov by nemalo zmysel. Svedčia o tom čísla návštevnosti. V Kolíne, Berlíne (Eisbären) a Mannheime sa pohybujú v priemere od 12-tisíc do 13 333 priaznivcov na stretnutie. V Bremerhavene chodilo na hokej v priemere okolo 5-tisíc nadšencov. „Špekulovali sme nad rôznymi scenármi. Návštevnosť DEL-ky nás však presvedčila, že hrať bez divákov nie je riešenie,“ pripojil Tomáš Sýkora.

Premiérový gól T. Sýkoru v DEL

V Bremerhavene bol do štvrtka večera potvrdený len jeden prípad nákazy novým koronavírusom. V neďalekých Brémach v tom čase počítali počet infikovaných na desiatky. Riziko šírenia nákazy zvnútra krajiny do prístavného mesta tak bolo vcelku vysoké. „Miestami som stretol na ulici ľudí s rúškami, no myslím si, že v meste bežal koncom týždňa život celkom normálne. Až nedávne slová kancelárky Angely Merkelovej, ktorá naznačila, že vírusom v krajine sa môže nakaziť 60 až 70 percent ľudí, vyvolali miernu paniku. Keď som si to prepočítal pri 82-miliónovom národe, výsledné číslo ma celkom vystrašilo... Cestoviny v obchode, kde som nakupoval, boli vo štvrtok vypredané, ale chaos nevládol. Ostatného bolo dosť. Štvrtok som bol celý deň na nohách, behal som po úradoch, ale nespozoroval som nič výnimočné,“ ozrejmil 29-ročný útočník, ktorý sa v chystal vrátiť na Slovensku. O nariadeniach v domovine bol oboznámený. Ak by domov napokon pricestoval, z preventívneho hľadiska by bol pripravený ostať v karanténe, hoci by neprichádzal z oblasti ťažko postihnutej vírusom. Nechce však nič podceniť ani porušovať odporúčania. Bezpečnosť a zdravie je aj u bývalého hráča Banskej Bystrice, Žiliny, Popradu, Zlína, Trenčína, Krakova či Tých prvoradé.

Pravidelne v dianí  

Prvá sezóna Tomášovi Sýkorovi v Nemecku vyšla. Nebyť vyše mesačného výpadku pre zranenie, odohral by viac ako štyridsať zápasov v základnej časti s priemerným pobytom na ľade desať minút na stretnutie. „Vedel som približne, čo môžem očakávať, keďže v kariére už mám čosi za sebou. Chcel som zapadnúť do tímu, byť platný a pravidelne hrávať. To sa mi podarilo, som spokojný,“ ohliadol sa Tomáš Sýkora za uplynulými mesiacmi. 

Tomáš Sýkora s priateľkou v Nemecku. Zdroj: Archív TS

Pred nedobrovoľným koncom sezóny patrila Fischtownu v tabuľke základnej časte šiesta pozícia. „Myslím, že je to historicky najlepšie umiestnenie klubu v DEL-ke po základnej časti,“ vraví jediný slovenský zástupca v najvyššej nemeckej súťaži. Veruže áno. V sezóne 2016/17, premiérovej „delkovej“, obsadil Bremerhaven desiatu pozíciu, cez predkolo play-off sa prebojoval do štvrťfinále, kde stroskotal na Mníchove. V nasledujúcom ročníku sa scenár opakoval, no do predkola vstupovali „tučniaci“ z deviateho miesta. V minulej sezóne skončili na siedmej pozícii po základnej časti, opäť s povinnosťou absolvovať skrátenú kvalifikáciu, ak chceli hrať vo vyraďovačke. Až v nedávno ukončenom ročníku sa im podarilo udržať sa v prvej šestke, ktorá zaručovala priamy postup do štvrťfinále vyraďovacej fázy. Žiaľ, tej sa „tučniaci“ so slovenským útočníkom nedočkajú. 

„Takmer celú sezónu sme mali vypredané, čo bolo skvelé, pretože doma nám to išlo lepšie ako vonku. Väčšina ľudí mala zakúpenú permanentku, ktorá platila aj na play-off, čo je v Nemecku vcelku neobvyklé. A keďže doma sme zväčša víťazili, ľudia chodili pravidelne a vytvárali výbornú atmosféru. Bolo vzrušujúce hrať pred pravidelne pred plným domom,“ hlási Tomáš Sýkora. O to viac ho mrzí, že nemohol okúsiť vybičované emócie, aké by dozaista priniesli zápasy play-off. „Presne. Posledný zápas sme hrali v Berlíne a rozhodovalo sa, koho dostaneme vo štvrťfinále. Hrozil nám práve Berlín, no s Eisbärenom sa nám hralo vždy veľmi ťažko, navyše tam dokáže prísť na hokej aj 15-tisíc ľudí, čo napovedá, že zvíťaziť u nich je náročné. Napokon nám vyšiel Straubing, na ktorý sme v sezóne vedeli zahrať. Preto škoda...“

Druhý gól T. Sýkoru v DEL

S „tigrami“ vyhrali „tučniaci“ dva zo štyroch duelov v základnej časti. Najskôr tesne pred Vianocami doma 5:4 po nájazdoch – Tomáš Sýkora bol v rozstrele pred 4605 divákmi úspešný – a v závere februára vonku 4:1. Zostávajúce dva duely prehrali hráči Fischtownu 4:5 po nájazdoch a 2:4. Na základe výsledkov zo základnej časti to mohla byť zaujímavá a vyrovnaná séria. Žiaľ...

Výnimočný scenár, výnimočné riešenia 

Bremerhaven je prístavné mesto na severozápade krajiny. Žije v ňom zhruba 113-tisíc obyvateľov. Brehy mesta obmýva zväčša chladné Severné more, ktoré v teplých letných mesiacoch za priaznivých okolností dosiahne teplotu okolo 20 stupňov Celzia. Otužilejšie typy nemajú problém s kúpaním. 

Tomáš Sýkora i jeho priateľka si vždy predstavovali, že raz budú bývať niekde pri mori. V prípade Bremerhavenu sa im to splnilo. Škoda len, že nejde o teplejší kúsok oceánskej klímy. Hoci v meste nie sú vychytené plážové lokality, tridsať kilometrov severne možno nájsť krásne piesočnaté pobrežie na oddych. V mori sa dá v lete kúpať, najčistejšie však nie je. 

Okolie Bremerhavenu prináša aj iné zaujímavé atrakcie. Napríklad polmiliónové Brémy, ležiace 60 kilometrov od pobrežia, so Severným morom spojené mohutnou riekou Weser. Tomáš Sýkora sa minulý rok v lete hotoval, že sa do Brém vystrojí so spoluhráčmi a navštívia zápas bundesligy na 42-tisícovom Weser štadióne. Podarilo sa? „Bohužiaľ, nie. Brémy hrali doma zväčša v čase, keď sme boli na tripe. Na výjazdy sme chodili celkom často. Chlapci z kabíny sa tuším raz boli pozrieť, ibaže vtedy ma prišiel navštíviť niekto z rodinných príslušníkov. Bundesligu som odložil na budúcu sezónu,“ zdôveril sa Tomáš Sýkora. 

Netuším, čo mám očakávať od návratu domov.

Život sa v Nemecku sa mu pozdáva. „A veľmi. Priateľka nastúpila od januára do práce v architektúre, čo bolo skvelé vzhľadom na to, že v Dolnom Sasku nie je veľa voľných pracovných príležitostí, oveľa menej ako v okolí Hamburgu či Berlínu. Hokejový chlebík je tu síce náročný, sme v pohybe celý rok, ale páči sa nám tu,“ pripojil. Nuž, ďalšie atrakcie okolia Bremerhavenu vrátane bundesligovej návštevy budú čakať na 29-ročného útočníka až od budúcej sezóny. Verí, že dovtedy bude situácia ohľadom koronavírusu upokojená. 

Čo ale bude robiť Tomáš Sýkora v najbližších dňoch? Skončiť sezónu v polovici marca, byť pritom zdravý a pripravený hrať – to je výnimočný scenár. A výnimočný, konkrétne koronavírusový scenár si, bohužiaľ, vyžaduje aj výnimočné opatrenia. „Neviem si predstaviť, čo budem robiť. Reálne netuším, čo mám očakávať od návratu domov. Jedna vec je karanténa, ktorú som ochotný podstúpiť, akurát si neviem predstaviť, čo sa bude diať štrnásť dní, ako to funguje, čo môžem a čo nie, kto mi nakúpi a podobne. Ale nejako sa s tým už popasujem.“