Z Liptova sa už kapitánovi neozvali, využil to Skladaný

Zbieral skúsenosti v zahraničí a medzi tunajšou elitou patril medzi najostrieľanejších obrancov. Marcel Petran má v extralige na konte vyše 400 štartov, povestný je najmä svojou delovkou od modrej a zodpovednou prácou v defenzíve. Dobre stavaný 34-ročný Lipták posilnil Žilinu, kde by mal mladej obrane dodať potrebný rozhľad a priniesť pokoj na hokejky. 

 

Keď sa rodák z Liptovského Mikuláša pred ročníkom 2019/20 vracal do materského klubu, očakával nostalgické spomienky na hokejové začiatky a príjemné športové chvíle v rodnom meste. „Po ôsmich rokoch som sa ako mikulášsky rodák tešil na to, že sa vraciam domov. Veril som, že hokej na Liptove bude napredovať. Nevravím, že opak bol pravdou, avšak klubu sa nedarilo, nenachádzali sme sa na pozíciách, kde sme chceli byť. Motali sme sa na konci tabuľky a obe sezóny by sme mohli nazvať viac-menej trápením,“ smutne konštatuje Marcel Petran. 

Medzi slovenskou elitou však patril medzi skúsenejší artikel, preto si jeho služby pred play-off zakaždým vyhliadli poprednejšie kluby. Najskôr Zvolen a v minulom ročníku celok z metropoly východu. „Všetci vieme, že v Mikuláši to nebolo na rúžových kvetoch ustlaté, preto mi prišlo vykúpenie v podobe Košíc vhod. Aj tam však nastalo menšie sklamanie. Vyhliadol si ma pán Šťastný, ktorý týždeň po mojom príchode skončil. Šiel som tam vlastne na žiadosť trénera, ktorého vyhodili, preto to pre mňa napokon až taká výhra nebola,“ priznáva hokejista, ktorý okúsil hokej v Maďarsku, Kazachstane, Česku aj na britských ostrovoch. 

 

Reštart bez bývalého lídra

Ak sa v posledných sezónach spomenul hokejový Liptovský Mikuláš, Marcel Petran bolo jedno z prvých mien, ktoré prišlo fanúšikom na um. Ostrieľaný obranca jednoducho k tomuto tímu určitým spôsobom patrí. Po zmene vedenia však na súpiske Liptákov nefiguruje. „Klub vzali ľudia, ktorí to opäť chcú robiť na profesionálnej úrovni, čo ma teší, ide to do správnych rúk. Ako pre mňa, tak pre mnohých ľudí je zrejme prekvapením, že toho nebudem súčasťou, no pravda je taká, že sa mi ani neozvali. Nemal som teda šancu s nimi diskutovať a riešiť podmienky,“ úprimne uzatvára tému spojenú so svojím bývalým zamestnávateľom. 

 

Nemyslím si, že SHL je pre mňa skok vzad. Má svoju úroveň a ja sa na ňu veľmi teším.

 

Športový manažér Žiliny František Skladaný sa ozval 34-ročnému obrancovi v ideálnom čase, práve keď riešil svoju hokejovú budúcnosť. „Pán Skladaný sa mi ozval, že som pre nich zaujímavý hráč. Pýtal sa ma, či pre mňa nebude SHL skok vzad, avšak nad niečím takým som vôbec nepremýšľal. Dohodli sme sa veľmi rýchlo,“ opisuje dohodu s tímom VLCI Žilina.

V hre pritom boli aj iné, zaujímavé ponuky, medzi nimi návrat do zahraničia. Podstatnú rolu ale zohral jediný fakt. „Keďže sa mi narodil druhý syn, prioritou bolo pre mňa zotrvať na Slovensku. Aj starší chlapec je v predškolskom veku, potrebuje chodiť do školy, a preto som sa nechcel vzďaľovať od rodiny. Chcel som zostať blízko Liptovského Mikuláša, Žilina bola ideálnym riešením,“ s absolútnou spokojnosťou vraví Marcel Petran.

 

Spoluhráčov nepozná, asi bude najstarším

„Ak mám byť úprimný, väčšinu hokejistov ani nepoznám. Výnimkou je Ondrej Mikula, s ktorým sme zopár rokov dozadu hrávali v Banskej Bystrici. Inak je pre mňa celé mužstvo po hráčskej stránke novinka,“ prechádza k téme nových kolegov v jednej kabíne. Nad miernou nevýhodou v podobe nepoznania nových spoluhráčov sa však vôbec nepozastavuje. „Nezáleží na tom, či je hráč starý, alebo mladý. Pokiaľ budeme držať za jeden povraz, rozumieť si a tvrdo drieť na ľade aj mimo neho, vytvoríme dobrú partiu, tak úspech sa dostaví,“ motivačne pokračuje obranca, ktorý na Slovensku obliekal aj dresy Banskej Bystrice a Popradu. 

Žilina tentokrát stavia na mladícku dravosť. Defenzíva „vlkov“ sa posilnila napríklad o Jána Nahálku, najlepšieho strelca minulej sezóny SHL spomedzi obrancov. O poriadok v zadných radoch sa bude starať Michal Chatrnúch z Dubnice a medzi posily patrí takisto Martin Hřebíček s Adriánom Slobodom.

„Zrejme budem najstarším hráčom v kabíne, zachrániť ma ešte môže Feri Skladaný, ak by pokračoval vo svojej kariére,“ smeje sa Marcel Petran, ktorý má ohľadom svojej roly v tíme úplne jasno: „Budem sa snažiť byť lídrom na ľade aj mimo neho, podávať stabilné výkony, aby si mali mladší chlapci od koho brať príklad.“

 

Postup by bol pre mňa akési zadosťučinenie za moju dlhoročnú prácu pri hokeji.

 

Druhú najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž si zahrá bezmála dvojmetrový obranca po vyše desiatich rokoch. Naposledy brázdil klziská nižšej súťaže ešte počas prechodu od juniorov k mužom. „Očakávam novú víziu, stretnem sa s novými mužstvami, ale nemyslím, že SHL je skok vzad. Bude záležať na tom, ako sa človek dokáže v hlave pripraviť. Je to rovnaký zápas ako v extralige, od rozmerov klziska až po počet hráčov na ľade. Má to svoju úroveň a ja sa na to veľmi teším.“

V 34 rokoch stále chýba Marcelovi Petranovi tímový úspech. Asi preto netreba pochybovať o tom, že chcenie dostať sa medzi tunajšiu elitu bude v jeho prípade o to väčšie. „Bol by to pre mňa obrovský úspech. Považoval by som to za akési zadosťučinenie mojej dlhoročnej práce pri hokeji. Nezáleží na tom, aká je to liga, ak by sa nám to podarilo už teraz, bol by som nesmierne šťastný,“ zakončuje jedna z najnovších akvizícií účastníka Slovenskej hokejovej ligy Marcel Petran. 


Súvisiace články