Z kvarteta bratov je jediný obranca, mama si nechala ušiť špeciálny dres

Zo štyroch bratov Brodzinských sú traja útočníci, jedine druhý najstarší z kvarteta súrodencov Michael je obranca. Doma sa môže pochváliť primátom najvyššie draftovaného Brodzinského, na rozdiel od staršieho súrodenca Jonnyho si však štart v NHL nepripísal. Dlhšie čakať na šancu už nechcel a zvolil transfer do Európy, kde sa zaradil medzi opory zadných radov bratislavského Slovana.

Hokejovú ságu v rodine Brodzinských odštartoval otec Mike, ktorý patril medzi solídnych hráčov v univerzitnej súťaži NCAA. Na štátnej univerzite St. Cloud ho v sezóne 1986/87 viedol legendárny strojca Zázraku na ľade Herb Brooks, ktorý ho dokonca spravil kapitánom tímu. Na univerzitných ľadoch sa pohyboval aj jeho brat Steve.

Mike Brodzinski má s manželkou Kathy štyroch potomkov, zo všetkých vyrástli solídni hokejisti. „Najstarší Jonny má 27 rokov, najmladší Bryce dvadsať. Mali sme veľmi dobré detstvo, neustále sme medzi sebou súťažili, doťahovali sa. Každý z nás chcel byť najlepší. Bola medzi nami dobrá súrodenecká rivalita. V rodinách musí byť,“ predstavil svoju rodinu Michael Brodzinski.

V zime v Blaine v Minnesote sa naháňali so súrodencami po ľadoch s korčuľami na nohách a hokejkami, v lete medzi sebou súťažili s loptami. Navyše ich otec učil loviť lukom, poľovali s ním na jelene a kačky.

Talent Brodzinských si všimli aj skauti NHL, Jonny a Michael sa stali v jednom z kôl výberu nováčikov historicky prvou draftovanou dvojicou bratov, ktorí nie sú dvojičky. V roku 2013 najskôr siahlo zo 141. miesta San Jose po mladšom Michaelovi, o sedem priečok neskôr si Los Angeles vybralo Jonnyho.

V tom čase proti sebe nastupovali v univerzitnej NCAA. Prvý hral za Minnesotskú univerzitu, druhý za St. Cloud. Na ľade si nič nedarovali, aj keď po zápasoch sa vždy objali a rivalita hneď išla bokom. Náročné na tribúnach to mali najmä ich rodičia. „Podporovali nás oboch. Mama si dokonca dala urobiť dres, jedna jeho polovica bola vo farbách jednej, druhá druhej univerzity. Vzadu bolo meno Brodzinski. Dnes ho opäť využíva pri súbojoch mladších súrodencov, ktorí si vybrali rovnaké školy ako my s Jonnym,“ prezradil s úsmevom zaujímavosť z rodinného života dvadsaťpäťročný obranca.

Michael sa od roku 2015 po skončení pôsobenia na Minnesotskej univerzite pokúšal presadiť do kádra San Jose. Šancu však dostával iba na farmách v AHL a ECHL. Tréneri preferovali v zadných radoch vzrastom vyšších hráčov, Brodzinski meria 180 cm. Jediný z rodiny hrá navyše v obrane. „Aj ja som začínal ako útočník, ktorým bol aj otec. Po žiackych rokoch ma tréneri poslali do obrany, kde som sa našiel. Mám väčší priestor na ľade, aj zozadu môžem tvoriť hru. Nerobí mi problémy ani fyzická hra, aj keď nepatrím medzi silových obrancov,“ priznal Michael, ktorý ofenzívne rodinné gény na ľade nemôže zaprieť.

O Slovensku toho pred príchodom do Slovana veľa nevedel, presvedčili ho referencie, ktoré o klube dostal. Vie, že tím zo Zimného štadiónu Ondreja Nepelu má najvyššie ambície. Prechod na širšie klziská mu nerobil veľké problémy, aj keď sa na nich musel chvíľu hľadať. „Na Slovensku sa hrá pokojnejšie. Hráči majú viac času na prihrávku, v držaní puku sú trpezlivejší. Na užších klziskách je to oveľa viac o pohybe, nedostávate toľko času na prihrávku či strelu,“ doplnil Brodzinski.


Súvisiace články