Winter Classic očami delegáta: Bol to sviatok hokeja

BRATISLAVA (SZĽH) – Nie len pre hokejových fanúšikov, zástupcov oboch zúčastnených klubov či organizátorov podujatia z Pro-hokeja bol historicky prvý duel Winter Classic unikátnym.

Zápas pod holým nebom medzi HC ´05 iClinic Banská Bystrica a HkM Zvolen (2:3) bol životným zážitkom aj pre delegáta stretnutia, ktorým bol bývalý dlhoročný rozhodca a v súčasnosti vedúci oddelenia delegátov Slovenského zväzu ľadového hokeja Ľuboš Jakubec. „Všetky strany pristúpili k tomuto zápasu zodpovedne. Vyzdvihol by som prácu ľudí z Pro-hokeja aj súčinnosť zástupcov oboch klubov. Diváci boli perfektní a bol to ozajstný sviatok ľadového hokeja,“ skonštatoval Jakubec.

Iný priestor, iné pravidlá

Napriek vyše 30-ročným skúsenostiam v ľadovom hokeji bol aj pre Jakubca súboj Winter Classic vôbec prvým hokejovým duelom pod holým nebom, ktorý zažil. V čom bol teda z pohľadu delegáta zápas Winter Classic iný, ako bežný ligový súboj na tipsportligových zimných štadiónoch? „V prvom rade v tom, že podujatie sa hralo na otvorenom priestore. A tomu sa podriaďujú aj pravidlá – tie sú pri organizácii skôr podobné futbalovým zápasom, ako hokejovým,“ vysvetľuje Jakubec.

Pre zástupcov médií alebo aj samotné kluby bola prekvapujúca informácie, že v tretej tretine musí byť presne v 10. minúte prerušená hra a obe mužstvá si musia vymeniť strany. „Takto to stojí v pravidlách ľadového hokeja, keď sa hrá na otvorenom štadióne. Aby mali obaja súperi rovnaké podmienky keď fúka alebo svieti slnko,“ hovorí šéf delegátov SZĽH.

S organizátormi absolvoval v strede týždňa aj poradu na Krajskom riaditeľstve policajného zboru v Banskej Bystrici, na ktorom si zúčastnení prešli všetky potrebné opatrenie pre organizáciu športového podujatia takýchto rozmerov.

Pravidlá otestovali žiaci

SZĽH prišla vhod žiadosť zo strany banskobystrického klubu, ktorý chcel vybudovanú ľadovú plochu pod holým nebom využiť aj na zápas žiakov 5. a 6. ročníka. „Žiaci tam odohrali dva ligové zápasy a aspoň sme si mohli vyskúšať pripravenosť na víkendové vyvrcholenie Winter Classic,“ hovorí Jakubec. Aj túto alternatívu musel odsúhlasiť najskôr organizátor podujatia Pro-hokej a všetko sa dialo aj pod dohľadom bezpečnostného manažéra SZĽH Mareka Bednárika.

„Zo zástupcom organizátora Dušanom Bánovským sme si prešli všetky dôležité veci od uzávierok ciest, cez priestory ktoré smerovali na toalety až po najmenšie drobnosti. Ochota ľudí pripraviť pre deti nezabudnuteľný zážitok bola fantastická a nám to pomohlo pripraviť sa na víkend,“ uviedol Jakubec.

Keď počasiu nerozkážeš

Jedinou vecou, na ktorú sa síce organizátori mohli pripraviť ale nedokázali ju ovplyvniť, bolo počasie. Hlavný duel Winter Classic medzi Banskou Bystricou a Zvolenom totiž sprevádzal vytrvalý dážď, ktorý sťažil podmienky pre oba hokejové tímy. „Napriek tomu akcia dopadla vynikajúco. Klobúk dole aj pred zmoknutými hráčmi. Brankár mal mať výstroj dokonca až o 12 kilogramov ťažšiu, než zvyčajne z toho, ako bol premoknutý. Perfektní boli aj diváci na tribúnach,“ zhodnotil delegát stretnutia.

Pochválil tiež množstvo bezpečnostných aj zdravotníckych zložiek na stretnutí, na ktorom bolo na tribúnach 7500 fanúšikov. Z toho malo byť až 1500 priaznivcov hosťujúceho tímu zo Zvolena. „Na hokeji nebýva takáto početná konfrontácia dvoch táborov – zvyčajne sa púšťa sto až tristo fanúšikov hostí. Ale zabezpečenie bolo dobre pripravené aby akcia prebehla bez problémov,“ povedal Jakubec a s obdivom sa znova vyjadril na adresu organizátorov z Pro-hokeja do akého veľkého podujatia sa pustili a ako vydarené nakoniec bolo.