Webináre SZĽH: Motiváciu mládeže možno udržať aj pomocou bestselleru Tréning väzňa

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) pokračuje vo vzdelávaní trénerov prostredníctvom atraktívnych webinárov. Po prednáškach z oblasti antidopingu a seminári o tímovej spolupráci či vodcovstva so špičkovým zámorským psychológom Saulom Millerom mali kouči v uplynulých dňoch k dispozícii elitných slovenských športových psychológov Dr. Tomáša Gurského a Michalu Bednárikovú.

Na tému mentálny rozvoj mladých hokejistov nielen v období pandémie sa uskutočnili dva webináre. Prvý z konca marca bol venovaný príprave v kategóriách žiakov a kadetov. Zúčastnilo sa na ňom 248 trénerov. Druhý sa konal v stredu 7. apríla pre kategóriu dorastu a juniorov. Do diskusie s odborníkmi sa zapojili takmer dve stovky koučov. „Sme radi, že v spolupráci s Tomášom Gurským a Michalou Bednárikovou sme pre našich trénerov pripravili zaujímavé webináre premietnuté aj do aktuálnej situácie, keďže naša hokejová mládež je vzhľadom na situáciu ohľadom pandémie koronavírusu dlhodobo paralyzovaná. Oba webináre sprevádzala pútava diskusia, na lektorov smerovalo mnoho otázok. Veríme, že informácie i získané odpovede boli osožné,“ povedal šéf oddelenia vzdelávania SZĽH Igor Andrejkovič.

Lektormi aktuálnej témy boli elitní slovenskí športoví psychológovia Tomáš Gurský a Michala Bednáriková. Gurský má v obore vyše 30-ročnú prax. Je zakladajúcim predsedom Slovenskej asociácie športovej psychológie, ktorú v súčasnosti vedie práve Bednáriková. Hlavnou témou webinárov bolo udržanie motivácie pre trénerov i hráčov v náročnom období bez hokeja. „Uvedomujeme si, že bez pobytu na ľade je veľmi ťažké motivovať hokejistu. Aj vzhľadom na striktné opatrenia v našej krajine. Snažili sme sa trénerom poradiť, ako spomínanú motiváciu udržať a teší ma, že oba webináre spestrila plodná diskusia,“ vravel elitný športový psychológ Tomáš Gurský.

Na margo tipov a trikov, ako zostať motivovaný, doplnil: „Prioritou je snaha o udržanie hráčov v určitom režime pohybu, životosprávy a nabudenia. Ďalšou kľúčovou vecou je náhradný program, pri ktorého tvorbe treba byť vynaliezavý. Nie je to jednoduché, keďže v každom klube platí iný prevádzkový systém. Aktivizácia hráčov je však v celom procese nevyhnutná. Treba sa snažiť trénovať online, prípadne v bubline. Nabádať mládež k tomu, aby si sama vymýšľala cvičenia či aktivity, ktoré môže realizovať v domácich podmienkach. Dobrou inšpiráciou v aktuálnej situácii je publikácia Tréning väzňa, keďže súčasné obmedzenia v športovom odvetví pripomínajú výrazne obmedzené možnosti väzenia. Tento bestseller ponúka návod, ako sa udržiavať vo forme práve v čase, keď človek nikam nemôže chodiť a všetko má zakázané.“

Prísne protipandemické opatrenia, platné od jesene minulého roka, neumožňujú tréningy či súťažné stretnutia pre hokejovú mládež. Za dodržiavania striktných pravidiel je povolený len profesionálny šport. Aj preto mnohých mládežníckych hráčov či trénerov súčasná situácia demotivuje. Kto ju podľa Tomáša Gurského zvláda najlepšie? „Hráči, ktorí majú veľmi silný vzťah k hokeju. Momentálny výpadok vnímajú iba ako prechodné štádium a sú odhodlaní vrátiť sa späť do režimu, na ktorý boli zvyknutí. Ide o hokejistov, ktorých mentálne nastavenie sa opiera o tri dôležité piliere. Že hokej ich baví, že ich motivuje možnosť neustále sa zlepšovať a že ich baví súťažiť. Koho zdobia tieto atribúty, situáciu zvládne. Opačné prípady to môže prevalcovať a začnú sa venovať inej činnosti.“

Slová uznávaného odborníka potvrdzuje Patrik Sokoli, mládežnícky tréner v klube Mládež HC 46 Bardejov. „Snažíme sa udržiavať kontakt s chlapcami, ako sa dá. Formou online tréningov, zoom mítingov a podobne. Je to však veľmi ťažké. Ľad im chýba. Najpozitívnejšia väzba prichádza od mladších, ktorí ešte majú chuť, elán a nenechajú sa odradiť od hokeja. Pre starších to má zmysel azda iba vtedy, keď sú na ľade. Im už zoom mítingy nestačia. Je mimoriadne náročné ich motivovať, majú svoju hlavu. Od nich necítime takú energickú spätnú väzbu. Preto si prajeme, aby sa toto kritické obdobie čím skôr skončilo,“ vraví Patrik Sokoli.

Bardejovský mládežnícky hokejový tréner sa zúčastnil na oboch webinároch. Zaujímalo ho, aké rozdiely sú v mentálnom vnímaní mladších žiakov či kadetov v porovnaní so staršími dorastencami a juniormi. Na otázky, ktoré mal, dostal fundované odpovede. „S webinármi som bol maximálne spokojný. V rámci diskusie s odborníkmi sme sa presvedčili o tom, že hlava robí svoje. Chlapci niekedy zbytočne skoro končia s hokejom, väčšinou v zlomovom veku 13 až 15 rokov. Nehovoriac o tom, že od jesene minulého roka neboli na ľade. Pandémia vo veľkom zasiahla aj nás. Podľa môjho subjektívneho pocitu najmä spomínané posledné ročníky v rámci mládežníckej pyramídy, keďže tie sa pripravujú na prechod k mužom. Keďže my sme malý klub, ktorý nemá seniorský tím, cítim, že niektorí naši dorastenci a juniori nevidia svoju budúcnosť v hokeji,“ uzavrel Patrik Sokoli.

Slovenský zväz ľadového hokeja s webinármi nekončí. Po témach antidopingu a mentálnej prípravy bude nasledovať ďalšia kľúčová zložka rozvoja mladých hokejistov. „S online prednáškami budeme pokračovať aj v najbližšom období do konca apríla. Priestor dostane oblasť kondičnej prípravy, kde budú mať slovo kondiční tréneri Róbert Bereš a Matúš Dzian. Následne sa v záverečnom bloku zameriame na zdokonaľovanie herných zručnosti na ľade,“ dodal Igor Andrejkovič, šéf oddelenia vzdelávania SZĽH.