Webináre SZĽH: 171 trénerov si s Craigom Ramsaym prešlo filozofiu hry slovenskej reprezentácie

BRATISLAVA (SZĽH) – Po minulotýždňovej prednáške z viacerých oblastí hokejového rozvoja pre trénerov mládežníckych kategórií do 16 rokov absolvovali tento týždeň online webinár aj tréneri v kategóriách dorastencov, juniorov a seniorov. Hlavným spíkrom bol kormidelník slovenskej reprezentácie Craig Ramsay, ktorý spolu s manažérom vzdelávania trénerov a videokoučom pri národnom tíme Igorom Andrejkovičom priblížili 171 trénerom z celého Slovenska herný systém slovenskej mužskej reprezentácie v hre piatich proti piatim. Ďalší dvaja spíkri zasa sériu iných poznatkov z rôznych herných aspektov a situácií. 

Stredajší webinár sa skladal z troch častí. O prvú sa postaral Scott Moser, 33-ročný kormidelník v pozícii asistenta na striedačke Vermontskej univerzity v prestížnej univerzitnej súťaží NCAA. Slovenskej hokejovej verejnosti je jeho meno povedomé v súvislosti s uplynulým juniorským šampionátom v Kanade, kde pôsobil ako jeden z asistentov hlavného kouča slovenskej dvadsiatky Ivana Feneša. Na šampionáte mal na starosti predovšetkým skauting každého zo súperov Slovenska. Počas stredajšieho webinára, na ktorý sa prihlásil zo zámoria, prednášal o dôležitosti vhadzovania v dnešnom hokeji s poukázaním na technicko-taktické detaily pri buly.

„Táto prednáška ma zaujala azda najviac. Samozrejme, v NCAA majú úplne inak prepracovaný systém vhadzovaní a ich rozboru. Je to pochopiteľné, keďže majú iné možnosti. V rámci prednášky však pán Moser zaujímavo popísal celý proces. Nielen komplexnú prípravu na buly, ale aj postup, ako sa venovať centrom počas tréningu, čo bolo pôsobivé,“ hodnotil jeden z účastníkov webinára Tomáš Kochan, tréner čerstvých juniorských šampiónov z HC Košice.

Po Scottovi Moserovi sa ujal slova hlavný kouč slovenskej reprezentácie Craig Ramsay spolu s reprezentačným videokoučom Igorom Andrejkovičom. Teoretické poznatky z filozofie hry, ktorou sa seniorský národným tím prezentuje v medzinárodných konfrontáciách, opreli o realitu vo videoukážkach. „Hlavným cieľom tohto webinára bolo priblížiť trénerom detaily hry našej mužskej reprezentácie vo všetkých pásmach ihriska v rovnovážnom stave na ľade, teda v hre piatich proti piatim. Neskôr prišli na rad aj presilové hry s oslabeniami, o ktorých rozprával Craigov asistent Ján Pardavý. Všetky teoretické princípy sme doplnili aktuálnymi ukážkami z prebiehajúcej prípravy na svetový šampionát,“ ozrejmil podstatu webinára manažér vzdelávania trénerov v SZĽH Igor Andrejkovič.

Hlavný kouč Craig Ramsay ho doplnil: „Našu filozofiu tvorí niekoľko jednoduchých princípov. Pravidelne o týchto veciach hovorím aj do médií, aby aj verejnosť vedela, ako sa snažíme hrať a čo od nás môže očakávať. Oveľa dôležitejšie však je diskutovať o týchto veciach na odbornej úrovni s mladšími trénerskými kolegami na Slovensku, aby nám pomáhali vychovávať a vzdelávať hráčov v systéme, ktorý vyznávame. Od chlapcov na ľade žiadame, aby vyhrávali osobné súboje a získavali puky. Aby vždy nad pukom mali kontrolu, korčuľovaním v plnej rýchlosti v jazde vpred ho dopravili do útočného pásma, strieľali na bránku a boli pripravení na dorážky. Chceme hrať rýchlo, aktívne a smerom dopredu. Opatrná hra nie je zárukou úspechu. Je to smrť,“ hovoril Craig Ramsay, ktorého zverencov čaká v záverečnom týždni prípravy na svetový šampionát domáci turnaj Kaufland Cup v Žiline s konfrontáciami proti Nórsku a Francúzsku.

Všetky tri prednášky – tretiu realizoval reprezentačný asistent Ján Pardavý na tému základných princípov hry špeciálnych tímov v presilovkách a oslabeniach – zapôsobili aj na Martin Krajčíka, ktorý trénersky pôsobí v klube HK Havrani Piešťany. „Veľmi sa mi páčili. Bolo skvelé, že sme mali spíkrov z medzinárodnej scény. Scott Moser ponúkol zaujímavú a maximálne detailnú prednášku o buly. Išli sme do špiku kosti a rozobrali vhadzovania – ako sa hovorí – úplne na skrutky. Osožná bola aj prezentácia systému trénera Ramsayho s dobre zvolenou formou. Každý teoretický poznatok bol graficky zaznačený vo videoukážke, či už z prípravy nášho národného tímu, alebo zo sveta NHL. Za mňa veľká spokojnosť. Dozvedeli sme sa o viacerých prvkoch dnešného moderného hokeja, ktoré sú aplikovateľné a využiteľné v tréningovom procese dorastu aj juniorky,“ zhodnotil Martin Krajčík.