Webináre splnili svoj účel, tréneri veria v ich pokračovanie

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja ukončil doškoľovanie trénerov uchádzajúcich sa o predĺženie platnosti licencie prostredníctvom webinárov. Minulý týždeň zorganizoval posledné dve prednášky týkajúce sa rozvoja osobnosti a zdokonaľovania herného myslenia hráčov vo veku od 15 do 21 rokov. 

Všetkých šesť webinárov, ktoré SZĽH pripravil ako náhradu za neuskutočnené osobné semináre z dôvodu pandémie koronavírusu, slávili úspech. Nehlásili sa na ne iba tréneri v rámci procesu doškoľovania, ale aj mnohí iní kormidelníci s ambíciou rozšíriť si obzor o cenné rady a skúsenosti. Zvýšenému záujmu sa tešili aj minulotýždňoví prednášajúci. Najskôr poprední slovenskí odborníci v oblasti športovej psychológie Tomáš Gurský a Michala Bednáriková, ktorí prednášali na tému rozvoja osobnosti mladého hokejistu vo veku od 15 do 21 rokov. Na webinári sa tréneri dozvedeli napríklad o charakteristikách jeho vývinu vo fáze dospievania či podiele genetiky a prostredia na osobnostnom vývine. Dostali tiež odpovede na otázku, ako pracovať s mladými hokejistami v snahe zamedziť predčasnému zanechaniu hokeja z ich strany. „V tejto súvislosti prechádzajú hráči dvomi kritickými obdobiami, v ktorých sú náchylní zanechať hokej. Prvé súvisí s prechodom zo základnej školy do strednej, respektíve s prechodom od žiakov k dorastencom. Druhé prichádza pri prechode z juniorky do mužského hokeja, keď začínajú chlapci uvažovať nad tým, či z nich budú profesionáli a či sa budú môcť hokejom živiť,“ vysvetľuje Tomáš Gurský, ktorý má v oblasti športovej psychológie vyše 30-ročnú prax. 

Rozvoj osobnosti hráča i herného myslenia 

Ako môžu tréneri prispieť k tomu, aby hráči v spomínaných náročných etapách ranného obdobia svojich kariér nezanechali hokej? „Dôležité je, aby hráči videli viac motivácií. Tento odkaz sme sa snažili odovzdať aj našim trénerom. Každý z nich potrebuje mať v tíme približne 25 hráčov, no nedokáže zaručiť, že všetci sa budú živiť profesionálnym hokejom. Preto je dôležité, aby nepracoval iba s kolektívom, ale aj s jednotlivcami. Na každého hľadel špecificky a motivoval ho. Druhý dôležitý odkaz od nás pre trénerov bol, aby si vedeli vytypovať lídrov, ktorí ťahajú za správny koniec povrazu a ktorí im budú uľahčovať prácu s kolektívom,“ pokračoval Tomáš Gurský. V úlohe prednášajúceho absolvoval druhý webinár v priebehu štyroch týždňov. Opäť pred početným publikom, tentoraz s 273 trénermi. 

Posledný z avizovanej série webinárov bol vo štvrtok 11. júna. Hlavnou témou bolo zdokonaľovanie herného myslenia v kategóriách U16 až U20 pod taktovkou trénerov Norberta Javorčíka a Vladimíra Országha. „S Vladom sme sa snažili predostrieť kolegom naše subjektívne pohľady, nie však dogmaticky. Herné myslenie považujem za veľmi dôležitý faktor, ktorému sa treba venovať a rozvíjať ho, pretože dokáže rozhodovať zápasy,“ konštatoval Norbert Javorčík, uplynulé tri sezóny koordinátor tréningového procesu mládeže v Banskej Bystrici a dnes hlavný tréner trojnásobného slovenského majstra v Tipsport Lige. Spolu s Vladimírom Országhom sa snažili priblížiť poslucháčom oblasti rozvoja hráča z pohľadu nárokov dnešného hokeja a implementáciu týchto prvkov do tréningového procesu prostredníctvom praktických videovýstupov. 

Cez ZOOM ide všetko elegantne a efektívne. Trávime menej času na cestách, vzdelávame sa v pohodlí domova. Viaceré získané poznatky boli osviežujúce, aj preto hodnotím webináre kladne. IVAN VALACH, mládežnícky tréner Partizánskeho

Aké konkrétne prostriedky využíval Norbert Javorčík pri rozvoji herného myslenia počas práce s hokejovou mládežou v Banskej Bystrici? „Herné myslenie je oblasť, ktorú každý tréner rozvíja svojsky. Mne sa osvedčila metóda vloženia herného cvičenia do tréningovej jednotky, či už sme pracovali na zdokonaľovaní herných činností jednotlivca alebo na rozvoji kondično-koordinačných schopností. Do každej činnosti sa vždy snažím vložiť aspekt herného myslenia.“

Osviežujúce poznatky

Aj minulotýždňoví prednášajúci sa tešili pozitívnej spätnej väzbe. „Webináre boli veľmi dobré - od prvého s Andreou Vadkerti po posledný o hernom myslení. Dôležité je, aby zväz pokračoval v školení trénerov na podobnej báze aj v budúcnosti. Najlepšie počas celej sezóny. Pretože informácie, ktoré dostávame, sú cenné,“ vyjadril sa Radoslav Ráclavský, mládežnícky tréner z Prešova. 

Mnohí ďalší kormidelníci sa zhodli, že webinár prostredníctvom komunikačného nástroju ZOOM šetrí nielen čas, ale aj peniaze. S prednáškami vrátane diskusie, ktoré absolvovali, boli spokojní. Modernú formu vzdelávania v online priestore by privítali aj v budúcnosti. „Cez ZOOM ide všetko elegantne a efektívne. Trávime menej času na cestách, vzdelávame sa v pohodlí domova. Viaceré získané poznatky boli osviežujúce, aj preto hodnotím webináre kladne. Vedel by som si predstaviť pokračovanie takejto formy vzdelávania aj v budúcnosti,“ doplnil Ivan Valach, mládežnícky tréner klubu HK ISKRA Partizánske.