Hokejový srdciar Jaroslav Walter oslávil 75-ku

Člen Siene slávy slovenského hokeja Jaroslav Walter

BRATISLAVA (SZĽH) -  Nezabudnuteľná "devänástka" v belasom drese, ktorý ako hráč vyzliekol pred 45 rokmi, rodák zo Sobědraži Jaroslav Walter sa 5. januára dožil krásnych 75 rokov.  Pravidelne sa sním stretávame na stretnutiach  Slovana v KHL, ale rovnako pravidelne zavítal na extraligové zápasy reprezentačnej "dvadsiatky" na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove. Stále z neho sála veľké zaujatie pre hru, ostáva verný svojmu naturelu a aktérom neodpustí an milimeter, keď vidí, že nedávajú hokeju všetko čo majú. 

Skvelý útočník nielen na klubovej úrovni (v drese Litvínova a päť sezón aj bratislavského Slovana) rovnako i na reprezentačnej úrovni, sa výrazne presadil aj na trénerskom poste. Ukázal sa na lavičke ako skvelý stratég, precízny analytik, pedagóg s dobrým okom na talenty, no predovšetkým nekompromisný v otázkach disciplíny, v tréningu i v zápasoch, vyznávajúci absolutne nasadenie. Aj za náznak povrchného prístupu dokázal posadiť hviezdu. Mal obrovskú autoritu i rešpekt, ale staval najmä na vzájomej dôvere. Aj preto tieto vlastnosti, ku ktorým neodmysliteľne patrill aj Walterov zmysel pre spravodlivosť, veľmi často prezentovaný ostrým a nie každému lahodiacim  slovníkom, sa pod jeho taktovkou formovali úspešné kolektívy i vynikajúce individuality. S dorastom Slovana sa sa tešil z titulu čs. majstra. Federálne striebro ozdobilo jeho druhú etapu práce v ligovej Dukle Trenčín. Potom s mužmi Slovana Bratislava zvládol ,,v hodine dvanástej“ pamätnú baráž šiestich tímov, keď  belasých prevzal v jej ,,polčase“ a na poslednej priečke... Pri reprezentácii Česko-Slovenska (1991 – 1992) ako asistent Ivana Hlinku bol na poslednom Kanadskom pohári (1991) a na ZOH 1992 vo francúzskom Albertville i na MS 1992, ktorých dejiskom boli Bratislava a Praha. Na svetovom šampionáte 1993 v Nemecku viedli spolu s Ivanom Hlinkom nástupnícky tím Českej republiky. Krátko pôsobil aj v Nitre, no najslávnejší bol jeho tretí návrat do Dukly Trenčín, ktorý korunoval titulom! Cena Ladislava Horského pre lodivoda majstrov sezóny bola logickým ocenením  Walterovej trénerskej mágie. Vo svojej kariére viedol takmer dve desiatky majstrov sveta.  Významný prínos pre slovenský hokej znamenala  osobná iniciatíva J. Waltera, ktorá priniesla rozhodujúci krok pri zrovnoprávnení výberu brancov – hokejistov z celého Česko-Slovenska do Dukiel.  V roku 2004, v rámci osláv 75. výročia organizovaného hokeja na Slovensku, bol poctený Zlatým odznakom SZĽH. Od roku 2005 je členom Siene slávy slovenského hokeja.

Bývalý úspešný tréner Dukly Trenčín Jaroslav Walter a generálny manažér Dukly Jozef Daňo počas slávnostného aktu v Trenčíne, foto SITA/Tomáš Somr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V závere minulého roka si  uctili Jaroslava Waltera v Trenčíne. V rámci extraligového zápasu medzi Duklou Trenčín a HK Poprad 15. decembra  vyvesili vlajku s jeho menom po strechu zimného štadióna.