Vyžmýkaný, ale spokojný. Craig Ramsay sa po návrate na Slovensko teší späť do práce

BRATISLAVA (SZĽH) – Craig Ramsay je späť na Slovensku. Síce vyžmýkaný – ako sám žoviálne tvrdí – predovšetkým z náročnej kombinácie letov na trase Tampa – Viedeň, ale šťastný, že sa opäť môže zapojiť do práce. Tento rok priletel na Slovensku neskôr, než zvykol. Dôvodom bola pľúcna infekcia, z ktorej sa liečil v domácom prostredí.

Do sídla Slovenského zväzu ľadového hokeja dorazil 71-ročný kanadský tréner v piatok predpoludním, hoci mal za sebou mimoriadne náročnú cestu. Z Tampy najskôr letel do Chicaga, odkiaľ sa počas noci presunul do Viedne, kde pristál pred pol deviatou ráno. Napriek viditeľnej únave mu nechýbal úsmev na tvári.

„Tešil som sa na moment, keď sa budem môcť vrátiť do práce. Je milé byť späť a vidieť starých známych, priateľov a kolegov. Potrvá mi síce pár dní, kým prekonám únavu, pretože cesta bola náročná. Som z nej trošku vyžmýkaný aj vzhľadom na chorobu, ktorá ma sužovala v uplynulých týždňoch. Pôjdem domov, ľahnem si a odpočiniem si. Dúfam, že o deň či dva budem pripravený vrátiť sa do práce,“ hovorí v našom videorozhovore Craig Ramsay, ktorý povedie slovenskú hokejovú reprezentáciu v šiestej sezóne za sebou.

Dôvodom neskoršieho príchodu na Slovensku v porovnaní s minulosťou bol nepriaznivý zdravotný stav. Z pľúcnej infekcie sa skúsený tréner už vystrábil, ešte však potrebuje nabrať silu a stratenú hmotnosť. Verí, že do pondelňajšieho zrazu reprezentáciu pred Nemeckým pohárom v Bratislave bude fit. „Moje pľúca sa podarilo vyčistiť. Teraz potrebujem zosilnieť. Stratil som aj zopár kíl, no väčšinu som, našťastie, nabral späť. Potrebujem sa aklimatizovať, začať sa opäť výživne stravovať a vrátiť sa do práce. Oddych mi pomôže skoncentrovať sa a cítiť sa najlepšie, ako viem,“ pokračoval Ramsay.

Napriek fyzickej neprítomnosti bol v pravidelnom kontakte s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom aj s trénerskými kolegami, s ktorými zostavili nomináciu na tradičné novembrové podujatie. Hoci je zrejmé, že vzhľadom na zdravotné ťažkosti príde v porovnaní s pôvodným zoznamom k drobným úpravám nominácie, z hľadiska systémového nastavenia sa nezmení nič. „Bude zaujímavé sledovať chlapcov v akcii na Nemeckom pohári. Som si istý, že budú hrať tvrdo a ukážu sa v dobrom svetle. Musia si uvedomiť, že toto je pre nich príležitosť napredovať, ukázať nám , čo dokážu a naznačiť, že chcú bojovať o miesto v tíme. Pre tento účel sú turnaje ako Nemecký pohár vynikajúce. Máme aj pár nových tvárí, ktoré nepoznám, ale určite ich spoznám. Spolieham sa na svojich asistentov, že ma zorientujú a spoločne nasmerujeme chlapcov správnym smerom,“ uviedol Ramsay poukazujúc na dvojicu nováčikov v nominácii, obrancu bratislavského Slovana Michala Beňa a beka zvolenského HKM Samuela Haina. Tretím nováčikom je brankár Samuel Hlavaj, ktorý mal absolvovať s tímom absolvovať iba výcvikový tábor v Bratislave.

V uplynulých dňoch prijal Craig Ramsay nové meno aj do svojho trénerského štábu. K stálym asistentom Andrejovi Podkonickému a Jánovi Lašákovi pribudol Peter Frühauf. Jeho prioritnou úlohou bude koučing v pozícii asistenta. Popri ňom bude vykonávať aj funkciu reprezentačného skauta. „Frigo je skvelý prírastok do nášho tímu. Spolupracovali sme už v minulej sezóne počas prípravy na majstrovstvá sveta. Je to prvotriedny človek. Som si istý, že bude odvádzať skvelú prácu. Takú, ako robil už v apríli. Skúšal kontaktovať nových hráčov, zhováral sa s nimi. Som si istý, že k nám zapadne. Spolu budeme robiť len to, čo sme robili doteraz. Budeme pokračovať v našom systéme. Chceme hrať agresívne a tak rýchlo, ako dokážeme,“ dodal Craig Ramsay.

Slovenská hokejová reprezentácia sa pred odletom do Krefeldu na Nemecký pohár zíde v pondelok popoludní v Bratislave. V dejisku tradičného turnaja ju od budúceho štvrtka do nedele – aj v priamych prenosoch na RTVS Šport – čakajú konfrontácie s Rakúskom, Dánskom a domácim Nemeckom.