Výživa hokejistu

 

Súčasťou športovej prípravy hráča ľadového hokeja nie sú len tréningy a zápasy, ale aj správna životospráva, ktorá v sebe zahŕňa výživu, stravovanie, osobnú hygienu, režim dňa a režim práce, spôsoby odpočinku a pod.

Pokiaľ je naša strava vyvážená a pestrá, robíme pre svoje zdravie a výkonnosť nielen na ľade veľa. Poslaním plnohodnotnej stravy je dodať organizmu správne množstvo nevyhnutných živín - tukov, bielkovín, sacharidov, vitamínov, minerálov, vlákniny a tiež vody. Cukry (sacharidy) sú pre hokejistu hlavným zdrojom energie. V priebehu série zápasov na majstrovstvách sveta juniorov bol sledovaný úbytok svalového glykogénu (zdroj energie) a rýchlosť jeho obnovy (trvá 1 až dva dni). Ukázalo sa, že po druhom zápase série dochádza k veľkému vyčerpaniu glykogénu (z viac ako 100mmol/kg na menej ako 50mmol/kg). Tento úbytok sa dá vyrovnať a úroveň svalového glykogénu vo svaloch normalizovať pitím nápojov obsahujúcich zmes glukózy, maltózy a dextrínu. Pri dostatočnom príjme cukrov u hokejistov nie je vhodné zvyšovať príjem bielkovín (nad 0,8g/kg). Preto je potrebné jesť vyvážené jedlá ako cestoviny, ryžu, ovocie, chleba a zeleninu denne, ale hlavne pred zápasom, aby sme mali vhodný a dostatočný zdroj energie nevyhnutný pre nastávajúcu fyzickú aktivitu.

Pitný režim je ďalší z dôležitých faktorov z pohľadu životosprávy hokejistu. Ak športovec stratí 2% telesnej váhy jeho výkonnosť klesá (80kg – 2% = 1,6kg - 1,6L). Podľa posledných výskumov (GSSI)  hokejisti v kategórii juniorov (U20) priemerne strácajú počas zápasu 2 litre vody, pričom strata tekutín  u brankárov predstavuje až niečo vyše 3 litrov. Pri takejto veľkej strate  organizmus samozrejme potrebuje náhradu. Voda je v organizme potrebná  na udržovanie hustoty krvi, odstraňovanie toxínov z organizmu, pri doplňovaní energie pri zotavovaní, ale je tiež dôležitý mediátor pri rôznych metabolických a enzymatických procesoch. Strata tekutín (potenie apod.) je pritom bežný proces v organizme človeka. Potíme sa aj preto, aby sme sa zbavili prebytočného tepla (termoregulácia) pri zaťažení (práca svalov).  Preto je pri pitnom režime športovca využívať nasledovné zásady:

  • Piť počas dňa (voda, ovocné šťavy a pod.) = farba moču musí byť číra alebo mierne zafarbená (výrazná žlta farba = vysoké riziko dehydratácie)
  • Pred tréningom =  600 až 700 ml – 1 hod. pred tréningom
  • Dopĺňanie tekutín 100 -200 ml každých 20 min. zaťaženia na ľade aj mino ľadu
  • Piť medzi striedaniami počas zápasu
  • Piť medzi prestávkami počas tréningu
  • Veľké potenie (brankári) + intenzívne zaťaženie (tréning nad 1 hod.) = špeciálne izotonické nápoje (2x vyšší podiel Na, K, Cl) 
  • Piť po tréningu (do 1 hod.) = športové nápoje ( s obsahom uhľohydrátov)

 

Tu si môžete stiahnuť v .pdf prezentáciu -  Výživa hokejistu - základy výživy

Tu si môžete stiahnuť v .pdf prezentáciu - Výživa hokejistu - Ako výživou zlepšiť herný výkon