Vyvrcholila séria „trojáčkových“ turnajov, do zápasov zasiahlo až 385 hráčov vo veku do 15 rokov

BRATISLAVA (SZĽH) – Počas druhého februárového víkendu vyvrcholila séria Turnajov AAA pre hráčov do 15 rokov. Slovenský zväz ľadového hokeja zorganizoval tieto podujatia v súlade s dlhodobou desaťročnou stratégiou, v ktorej má dôležité postavenie rozvoj mládežníckeho hokeja.

V rámci turnajov vykorčuľovalo na ľad až 385 mladých hokejistov, 307 z nich z ročníka 2008. „Videli sme obrovské množstvo chlapcov, mali sme k dispozícii väčšinu hráčov z ročníka 2008, ktorí pôsobia na Slovensku a odporučili nám ich tréneri. Vďaka Turnajom AAA máme možnosť sledovať vývoj jednotlivých hokejistov. Je to dobré oživenie sezónneho programu a pomoc pre nás pri výbere hráčov,“ povedal pre Hockey Slovakia hlavný tréner reprezentácie do 15 rokov Róbert Rehák. 

Na všetkých „trojáčkových“ turnajoch boli prítomní členovia trénerského štábu pätnástky. Okrem Reháka pozorne sledovali hráčov aj jeho asistenti Peter Kúdelka, Ladislav Karaffa a Peter Holaza. Na základe týchto poznatkov následne tréneri tvoria nominácie na výcvikové tábory reprezentácie do 15 rokov. Prvé sa uskutočnili už v závere novembra a začiatkom decembra. Ďalšie sú na programe v nasledujúcich týždňoch. 

„V novembri a decembri sme vyskúšali viac ako 130 hráčov zo štyroch regiónov. Najbližšie nás čaká výcvikový tábor od 28. februára do 1. marca, kde sa predstavia zástupcovia regiónov východ a stred. O týždeň neskôr budeme pracovať s chlapcami z regiónov západ a stredozápad. Z každého regiónu nominuje pätnástich korčuliarov a dvoch brankárov. Potom máme v pláne zorganizovať aj posledný výcvikový tábor v apríli, kde ešte viac zúžime výber,“ pokračoval Rehák.

Skúsený mládežnícky kouč je v aktívnej komunikácii aj s trénerom reprezentácie do 16 rokov Ivanom Králikom, pretože práve hráči ročníka 2008 budú tvoriť základ národného tímu tejto vekovej kategórie v budúcej sezóne. „Sme v kontakte. Vždy po turnajoch si zavoláme. Pýta sa ma, ako podujatia prebiehali a zároveň mu s kolegami poskytujeme krátke hodnotenie hráčov,“ doplnil Rehák. 

Slovenský zväz ľadového hokeja bude pokračovať v organizácii Turnajov AAA aj v nasledujúcej sezóne, aby zabezpečil mladým hráčom čo najviac možností konfrontácie v rámci danej vekovej kategórie a zároveň pomohol trénerom pri objavovaní reprezentačných adeptov.