Výstroje od SZĽH a rezortu vnútra už v kluboch rozdeľujú deťom

BRATISLAVA (SZĽH) – Krátko pred Vianocami odovzdal tréner brankárov slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Lašák kompletné výstroje pre gólmanov v ďalších šiestich slovenských mestách. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) a Ministerstvo vnútra SR – Odbor prevencie kriminality rozdelili ďalších 35 setov v zložení betóny, lapačka a vyrážačka v šiestich hokejových kluboch vo Zvolene, Nitre, Novom meste nad Váhom, Žiline a Prešove. Zvyšných 22 setov bude rozdelených v najbližších týždňoch. „Odozva od detí bola pochopiteľne veľmi dobrá. Navyše sme otvorili možnosti ďalšej pomoci. My tréneri brankárov sme dobrá komunita a oni vedia, že sa môžu na mňa kedykoľvek obrátiť,“ uviedol Lašák.

Jednou z jeho zastávok pri odovzdávaní hokejových darčekov pre najmenších (výstroj je určená pre deti od 7 – 14 rokov) bol aj hokejový klub MsHK Žilina. „Chlapec, ktorému sme odovzdali betóny, sa rozplakal od šťastia. Rodičia mu navyše pod stromček darovali lapačku a vyrážačku, takže má teraz kompletný výstroj,hovorí Jozef Urdák, tréner mladých brankárov v Žiline. V nej zanechal Lašák dve kompletné brankárske výstroje, pričom prvýkrát sa v nich mladé talenty dostanú na ľad už od najbližšieho pondelka. „Snažíme sa z tých brankárskych setov obliecť štyroch brankárov – niekto dostal betóny, iný lapačku a vyrážačku. Rodičia sú v tomto solidárny a uvedomujú si, že nie každý rodič si môže dovoliť pre dieťa kúpiť časť danej výstroje,vysvetľuje Urdák. Rovnako ako v minulosti, aj teraz sa v kluboch dedia veci po starších hráčoch – no nie všetky sú najvyššej kvality a ich životnosť bola často krátka. „Tento výstroj je vysokej kvality a dá sa predpokladať, že ho v klube využije niekoľko ďalších ročníkov,dodal tréner mladých gólmanov v Žiline.

Ján Lašák si pri odovzdávaní zaspomínal aj na časy, keď on bol v detstve mladým brankárom a čo by pre neho znamenal takýto dar. „Ak by som dostal nový výstroj, asi by som dve noci nespal. Respektíve spal, ale oblečený v ňom,“ povedal majster sveta z Göteborgu 2002. Vyrastal krátko po zmene režimu a ako post-komunistické dieťa nemal núdzu o výstroj. „V tom čase bolo v kluboch dosť vecí, ktoré sa dedili. Nebola to síce kvalita, ale kvantita,hovorí Lašák. Ďalšie dve brankárske výstroje stihol odovzdať aj v klube HC ´05 Banská Bystrica. „Po novom roku sa prvá výstroj odovzdala a od pondelka sa s ňou začne trénovať. Druhá je v záloha – keď niekto bude potrebovať, tak sa odovzdá,“ prezradil Maximilián Bača, tréner mládežníckych brankárov v Banskej Bystrici. Vyzdvihol skutočnosť, že vstupom Jána Lašáka do hokejového diania na Slovensku sa niektoré veci vo svete „mužov v maskách“ pohli k lepšiemu. Mal na mysli najmä organizovanie brankárskych kempov a tento projekt rozdeľovanie výstroje. "Umožnil tak mnohým deťom, respektíve rodičom ktorí si to nemôžu finančne dovoliť, splniť sen a dostať ich do brány,uzavrel Bača.


Fotogaléria