Vyrastal na Gronovi s Miklíkom, teraz sa teší na McDavida s Draisaitlom

Otec ho začal brávať na hokejové zápasy v Steel aréne ako trojročného a ako päťročný už vlastnil permanentku. V tom čase maličký Jakub Demek nadšene tlieskal generácii hráčov, ktorí získali ako prví v extraligovej histórii zlatý hetrik. Pri pohľade na nich si zaumienil, že jedného dňa bude tam dole na ľade baviť divákov on sám.

Aj zásluhou obrovskej podpory otca svoj cieľ dosiahol a v sezóne 2020-21 absolvoval extraligovú premiéru v drese „Oceliarov“. K dvanástim štartom za materský klub už ale tak skoro ďalšie nepridá. Sľubne sa rozvíjajúcu kariéru totiž plánuje rozvíjať v kanadskom klube Edmonton Oil Kings v juniorskej WHL a ultimátnym cieľom bude prienik do tímu Las Vegas Golden Knights. Práve klub z Nevady z neho totiž urobil jediného draftovaného Slováka ročníka 2021.

„Byť draftovaným je úžasný pocit. Trochu ma však zamrzelo, že som bol sám,“ hovorí s odstupom niekoľkých dní od svojej veľkej kariérnej chvíle 18-ročný útočník, ktorého meno padlo vo štvrtom kole z celkovej 128. pozície. Paradoxne, tesne predtým prestal sledovať stream z draftu. „Keď oznamovali výber zo 126. miesta, tak tam prepli na cyklistiku. Povedal som si – nevadí, nebudem draftovaný a išiel som sa najesť. A potom mi spoluhráč Šimon Bečár povedal, že si ma vybrali. Určite ma to potešilo. Priznám sa, že som čakal nižšiu pozíciu. Očakával som voľbu v šiestom či siedmom kole. Bol to teda celkom príjemný šok.“

Mladý Košičan žijúci v neďalekých Beniakovciach vyrastal ako fanúšik Chicaga Blackhawks, no Golden Knights boli na rebríčku jeho preferencií v prvej trojke.

„Môj otec je veľkým fanúšikom Las Vegas a splnil sa teda hlavne jeho sen. Niežeby miloval kasína, ale páčia sa mu tie ulice a svetlá jedinečného mesta,“ pousmial sa Demek. Prvé kontakty s predstaviteľmi Golden Knights nadviazal bezprostredne po drafte. „Manažér a šéf skautingu mi volali už niekoľkokrát a mám teda základné predstavy. Veľmi zavážilo, že som sa rozhodol ísť do Edmontonu. Budú ma tam mať na očiach a môžu so mnou pracovať.“

Rozhodnutie skúsiť to vo WHL padlo už pred draftom do NHL. Vydať sa v ústrety najlepšej lige sveta plánoval Jakub za každú cenu a nič by sa na tom nezmenilo ani v prípade, ak by si ho nevybrali Zlatí Rytieri.

„Každý by chcel hrať v NHL, ale nedávam si cieľ dostať sa tam za rok. V novej sezóne si chcem zahrať na MS do 20 rokov a presadiť sa v Oil Kings. Musím ísť krok po kroku,“ ostáva nohami na zemi mládežnícky reprezentant, ktorého devízami sú fyzický herný prejav, schopnosť zabrať na oboch koncoch klziska a ochota tlačiť sa do predbránkového priestoru.

Na svojich 193 centimetrov je však aj kvalitným korčuliarom. Za progres v tejto oblasti vďačí trénerke power skatingu Lucii Kupčovej. „Chodím k nej už asi šesť rokov a veľmi mi to pomohlo. Drilujeme tam rýchlosť i obratnosť a sú to veľmi kvalitné tréningy. Súčasný hokej je o korčuľovaní a v tomto smere na to nedám dopustiť. Zlepšiť ešte potrebujem výbušnosť po štarte a popracovať musím aj na sile.“

V rámci letnej prípravy sa na ľade stretáva aj s hráčmi, ktorí už NHL okúsili. Úspešných odchovancov svojho klubu vždy uznával, no jeho vzormi boli hlavne zástupcovia éry, ktorá v ňom vzbudila vášeň k hokeju.

Otec je veľkým fanúšikom HC Košice a na štadión ma brával už ako malého chlapca. Na hokej som začal chodiť ako trojročný a od piatich rokov som mal permanentku. Sledoval som skvelú generáciu, ktorá získala zlatý hetrik. Najradšej som sledoval Miklíka či Grona. Chcel som byť ako oni,“ vyznal sa Jakub Demek. Počas pôsobenia v Edmontone Oil Kings dostane šancu stretnúť sa s ešte väčšími hokejovými osobnosťami. Jeho tím totiž hráva domáce zápasy v rovnakej hale ako Oilers. „Veľmi sa na to teším. Ak by som sa dostal na zápasy Oilers, tak by to bolo krásne a ak by som mohol stretnúť aj McDavida s Draisaitlom, tak by to bola paráda. Teraz sa však sústredím hlavne na to, aby som tam odišiel stopercentne pripravený.“