Vrchol sezóny pre „pätnástku“, tréner vidí v družstve veľký potenciál

BRATISLAVA (SZĽH) – Po tretí raz v rade sa reprezentačné družstvo do pätnásť rokov na sklonku sezóny predstaví v českej Jihlave. Na turnaji štyroch družstiev v konkurencii dvoch rovnako starých českých výberov a švédskeho tímu z provincie Skane chce najmladšia reprezentácia uspieť a viesť si z Vysočiny turnajové prvenstvo. Ešte pred samotným odchodom do Jihlavy pracuje realizačný tím na čele s hlavným trénerom Branislavom Vargom so širším 34-členným kádrom.

Ostávajú už len posledné dni do začiatku poslednej akcie pre reprezentáciu do pätnásť rokov. Dá sa povedať, že ide o akýsi pomyselný vrchol pre túto reprezentáciu?
Určite áno. Reprezentácia do pätnásť rokov je hlavne o skautingu, ale keďže máme pred sebou takýto kvalitný turnaj, tak naň chceme ísť v najsilnejšom možnom zložení. Rovnako sa netajíme cieľom vyhrať tento turnaj. Sme veľmi zvedaví, ako sa nominovaní hráči popasujú s jednotlivými súpermi, ktorí nás veľmi dobre preveria.

V čom sa líši obsahová náplň tohto výcvikového tábora oproti zrazom na úrovni regiónov alebo výcvikovým táborom pred decembrovým turnajom v Poprade?
Doposiaľ to na všetkých zrazoch bolo skôr o spoznávaní hráčov, o tom, aby sme videli ich korčuliarske, herné či technické zručnosti. Na tomto výcvikovom tábore sa už viac zameriavame na systémy hry, podľa ktorých chceme hrať, či na nacvičenie signálov. Chceme, aby hráči pochopili identitu nášho tímu. V súčasnosti je to už skôr o tom, že hľadáme vhodné zloženie tímu na daný turnaj.

Branislav VargaBranislav Varga

Hovoríte o identite tímu – v základných bodoch, čo tvorí hernú identitu družstva?
Hlavnou našou črtou identity je tímovosť. Chceme, aby každý jeden hráč bojoval za a v prospech tímu. Ďalšou črtou je poctivá taktická disciplína. Určite chceme hrať moderný útočný hokej, zjednoduśene povedané piati dopredu a piati dozadu. Chceme, aby každý jeden hráč sa podvolil tomuto systému.

Hovoríte, že na turnaj chcete ísť v najsilnejšom zložení. Na zraze máte tridsiatich hráčov plus štyroch korčuliarov. Dá sa povedať, že výcvikový tábor je akýsi try-out na turnaj do Jihlavy?
Každý jeden výcvikový tábor, či už pred majstrovstvami sveta, alebo pred každým turnajom, je svojím spôsobom try-out, kde si hráčov vyskúšame v danom systéme a podľa toho vyberieme hráčov, ktorí doň najlepšie zapadajú. Tento výcvikový tábor sme však poňali aj takým spôsobom, źe tu chceme mať hráčov z mladšieho ročníka 2005, o ktorých máme dlhodobo najlepšie referencie. Chceme vidieť aj ich, ako sa popasujú s výzvou dostať sa do tohto tímu.

Hráčov máte na výcvikovom tábore rozdelených na dve skupiny. Prečo ste sa rozhodli pre tento variant a podľa čoho ste rozdeľovali hráčov do dvoch pätnásťčlenných skupín korčuliarov?
Na výcvikovom tábore máme k dispozícii 45-minútové tréningy. Preto sme sa rozhodli pre variant dvoch skupín, pretože chceme, aby každý jeden tréning bol intenzívny. Znížili sme počet hráčov na ľade, aby každý jeden z nich pochopil, čo od neho chceme, aby si všetko viackrát vyskúšal a hlavne, aby to stále malo intenzitu. 

Branislav VargaBranislav Varga

Ako ste už spomínali, na tento výcvikový tábor ste vzali aj niekoľkých mladších hráčov ročníka 2005, ktorí doposiaľ neboli na žiadnej akcii s reprezentáciou do pätnásť rokov. O príčinách tohto rozhodnutia ste uź hovorili. Dokážete však uź po troch tréningoch povedať v akej forme sa javia a akým spôsobom sa vyrovnávajú o rok starším hráčom?
V prvom rade treba povedať, že každý jeden z nominovaných hráčov ročníka 2005 je tu zaslúžene. Po tréningoch je o niečo náročnejšie hodnotiť, ako hráči budú vyzerať v konfrontácii. Počkáme si teda na dnešný večerný modelovaný zápas (rozhovor prebiehal v utorok dopoludnia – pozn. aut.), z ktorého budeme viac vychádzaš. Sami vieme, že z tréningov je ťažké usudzovať, kto je aký hokejista. Niektorým to ide viac na tréningu, ale potom keď príde zápas a s tým súvisiaci stres tak je to už o niečo horšie.

Pokiaľ ide o účel modelovaného zápasu, tak je možné povedať, že práve on bude tou hlavnou bernou mincou pri tvorbe záverečnej nominácie?
Bude dôležitou súčasťou pri finalizovaní nominácie. Môžem teda povedať, že výraznou percentuálnou mierou bude zastúpený v rozhodovacou procese. 

Okrem hráčov ročníka 2005 tu máte aj hráčov ročníka 2004, ktorí už pravidelne hrali v tejto sezóne v reprezentácii do šestnásť rokov. Kým Filip Mešár ešte s vami absolvovali prvé akcie, tak trojica Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Rastislav Eliaš už na žiadnej akcii s vami neboli. Čo si od týchto hráčov sľubujete?
Každý jeden z týchto hráčov uź na tréningu ukazuje svoju obrovskú kvalitu. Tú napokon potvrdzovali už aj v reprezentácii do šestnásť rokov, kde každý z nich bol ťahúňom. To isté od nich očakávame aj v „pätnástke“. Chceme, aby boli pre chalanov kladným vzorom a veľmi dôležitou súčasťou tímu v každom jednom zápase.

Hráči viackrát hovoria, že je možno ešte ťažšie prejsť z vyššej reprezentácie do niźšej. Akým spôsobom pomôcť rýchlejšej adaptácii?
S každým jedným hráčom sa snažíme veľmi veľa komunikovať, aby pochopil, čo od neho chceme a aké sú naše zámery. Chceme, aby každý jeden z týchto hráčov bol ťahúňom, a keďže chceme robiť development tých hráčov, ktorí majú byť lídrami v družstve, tak im chceme túto skutočnosť aj pripomínať, aby si ju začali uvedomovať. Nechceme, aby sa sami dostávali pod zbytočný tlak, ale zas chceme, aby sa tejto role dobre zhostili.

Branislav VargaBranislav Varga

Vy osobne máte za sebou skúsenosť z tohto turnaja v Jihlave z minulej sezóny, hoc len z pozície manažéra. V čom je tento turnaj iný oproti regionálnym výcvikovým táborom či trebárs turnaju v Poprade, kde už bolo medzinárodné zastúpenie.
Budeme mať dočinenia s družstvom zo Švédska, ktorý príde naozaj vo veľmi dobrej kvalite. Rovnako si zmeriame sily s družstvami Čiech a Moravy, z ktorých vytvoria tréneri budúcoročnú reprezentáciu Česka do šestnásť rokov. Dobre vieme, že či už švédska alebo česká škola sú jedny z najlepších hokejových škôl na svete. Tešíme sa na toto porovnanie a chceme byť týmto tímom viac než len rovnocenným súperom. 

Dokážete odhadnúť, kde sa tento tím môže v konkurencii družstiev v Jihlave pohybovať?
Toto je naozaj veľmi ťažké takto dopredu predikovať, pretože sme nevideli tento ročník v kompletnom zložení. Ani teraz napokon ešte nie sme z rôznych dôvodov v kompletnom pôvodne zamýšľanom zložení. Počkáme si na zápasy na tomto turnaji, následne si celý turnaj vyhodnotíme a až potom budeme môcť robiť nejaké závery. S určitosťou však tento tím má veľký potenciál na to, aby bol úspešní.

Pokiaľ ide o nomináciu – museli ste oproti riadnej nominácii spraviť nejaké zmeny?
Keďže sme reprezentácia do pätnásť rokov, tak sa snažíme čo najviac komunikovať s klubmi. Luca Krakovský bol uvoľnený na Majstrovstvá Slovenska starších žiakov pre potreby Slovana Bratislava. Okrem toho ešte máme zraneného Alexa Šoteka, ktorý tu s nami nie je pre výron na členku.

Zostava družstva SR 15 modrí počas VT v Bratislave (09. – 11. 04. 2019)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Patrik Jurčák Ľ 10. 02. 2004 HC Košice/MŠKM Trebišov
Ján Korec Ľ 28. 09. 2004 HOBA Bratislava
OBRANCOVIA
Filip Čulík Ľ 19. 01. 2004 HKM Zvolen – mládež
Jozef Viliam Kmec P 02. 01. 2004 HC Košice
Dávid Nátny Ľ 14. 03. 2004 MHA Martin
Lukáš Pánik Ľ 31. 08. 2004 MMHK Nitra
Richard Patzelt P 01. 01. 2004 HC SLOVAN Bratislava/HOBA Bratislava
Sebastián Štekláč Ľ 28. 02. 2004 HK Mládež Michalovce
ÚTOČNÍCI
Alex René Bartakovics P 01. 06. 2004 MŠHK – mládež Prievidza
Dalibor Dvorský Ľ 15. 06. 2005 Flemingsbergs IK (Švéd.)
Patrik Gabriel Ľ 07. 01. 2004 HK Trnava
Filip Mešár P 03. 01. 2004 HK ŠKP Poprad
Ondrej Molnár Ľ 02. 08. 2005 MMHK Nitra
Viktor Petrík Ľ 14. 09. 2004 HK Lokomotíva Nové Zámky
Markus Suchý Ľ 13. 04. 2004 HK ŠKP Poprad
Adam Sýkora Ľ 07. 09. 2004 MMHK Nitra
Ivan Thomka Ľ 11. 03. 2004 MHA Martin
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Vladislav Baláž
Hlavný tréner Branislav Varga
Asistent trénera Rastislav Paľov
Asistent trénera Tibor Tartaľ
Tréner brankárov Michal Zemančík
Konzultant Boris Valábik
Lekár Oto Lobodáš
Masér František Oláh

Zostava družstva SR 15 bieli počas VT v Bratislave (09. – 11. 04. 2019)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Rastislav Eliaš Ľ 18. 04. 2004 HC Košice
Matej Vereš Ľ 15. 01. 2004 HK DUKLA Trenčín
OBRANCOVIA
Adam Kremnický P 12. 05. 2004 HC AZ Havířov (ČR)
Marian Moško Ľ 11. 05. 2004 HK DUKLA Trenčín
Šimon Nemec P 15. 02. 2004 MHk 32 Liptovský Mikuláš
Maxim Štrbák P 13. 04. 2005 Pelicans Lahti (Fín.)
Jakub Veteška P 26. 01. 2004 MŠK Púchov
Boris Žabka Ľ 20. 05. 2004 BK Mladá Boleslav (ČR)
ÚTOČNÍCI
Patrik Melicher P 25. 03. 2004 HK Brezno/MHk 32 L. Mikuláš
Servác Petrovský Ľ 10. 08. 2004 HC Oceláři Třinec (ČR)
Peter Repčík Ľ 09. 01. 2004 HC Košice/MŠKM Trebišov
František Ridzoň P 27. 01. 2005 HC Lučenec/MHk 32 L. Mikuláš
Jakub Ružek Ľ 16. 05. 2004 HK Trnava
Samuel Sisik Ľ 17. 03. 2005 EHC Lions (Rak.)
Juraj Slafkovský Ľ 30. 03. 2004 Mountfield HK (ČR)
Žigmund Zöld P 04. 11. 2004 HC Lučenec/MHk 32 L. Mikuláš
Adam Žlnka P 28. 02. 2004 HK ŠKP Poprad
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Ľ/P Dátum nar. Klub
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Vladislav Baláž
Hlavný tréner Branislav Varga
Asistent trénera Rastislav Paľov
Asistent trénera Tibor Tartaľ
Tréner brankárov Michal Zemančík
Konzultant Boris Valábik
Lekár Oto Lobodáš
Masér František Oláh

Zraz nominovaných je 09. 04. 2019 (utorok) do 08.00 hod. na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v Bratislave (Ružinov). Záverečná nominácia hráčov (22 hráčov + 3 brankári) na Turnaj štyroch družstiev v Jihlave bude zverejnená 11. apríla 2019. Ukončenie akcie bude 14. 04. 2019 po návrate na Slovensko.

Rozpis zápasov SR 15 na turnaji v Jihlave

12. 04. 2019 Horácký zimní stadion, Jihlava 16.00 hod. Slovensko Skane
13. 04. 2019 Horácký zimní stadion, Jihlava 15.30 hod. Slovensko Česko červení
14. 04. 2019 Horácký zimní stadion, Jihlava 12.00 hod. Slovensko Česko bieli