Vráťme sa k základom a výsledky sa dostavia, hovorí švédskou školou ovplyvnený Döme

PIEŠŤANY (SZĽH) – Na sklonku minulého desaťročia priviedol ako kapitán hokejistov Slovana k majstrovskému titulu v najvyššej slovenskej súťaži. Odvtedy však zišiel načas z očí i mysle slovenského hokejového fanúšika. Senický rodák Róbert Döme, ktorý ma na svojom konte aj vyše päťdesiat zápasov v NHL, už bezmála jednu dekádu žije vo Švédsku, kde sa venuje trénerskému remeslu. Poznatky nadobudnuté na severe Európy však Döme chce sprostredkovať aj na Slovensku. Príležitosť na to mal v týchto týždňoch, počas ktorých absolvoval niekoľko sústredení s mládežníckymi reprezentačnými družstvami.

Ponuku si váži

Svoje posledné súťažné štarty si na svoje konto pripísal ako 30-ročný v rodnej Senici v na začiatku sezóny 2009/2010. Po poltucte zápasov v druhej najvyššej hokejovej súťaži zavesil korčule na klinec, presunul sa do Švédska a začal prakticky okamžite písať ďalšiu kapitolu života, keď sa vydal na trénerskú dráhu.

Vo Švédsku zotrval až dodnes a hoci fanúšik už na Dömeho mohol aj zabudnúť, jeho súčasní spolupracovníci nie. Práve oni ho totiž oslovili s ponukou. „Ako prvý ma oslovil Ján Lašák. Jano má eminentný záujem pomôcť nášmu hokeju. Niekoľkokrát sme si spolu volali, vymenili svoje predstavy, zapáčili sa mu moje názory a navrhol mi, či by som nechcel robiť pri reprezentáciách akéhosi konzultanta,“ začína Döme približovať genézu svojho príchodu na rodnú hrudu.

Róbert Döme (foto jh/SZĽH)Róbert Döme (foto jh/SZĽH)

„Konkrétna ponuka prišla cez majstrovstvá sveta, počas ktorých mi Jano navrhol, nech prídem do Námestova na zrazy mládežníckych reprezentácií. Zrejme sa to osvedčilo, a tak som tu znova,“ hovorí s úsmevom dnes už 40-ročný bývalý hokejista so skúsenosťami NHL, ktorý si je vedomý, že práca pri akomkoľvek reprezentačnom družstve je pre každého trénera privilégiom. Obzvlášť, keď s ponukou následne prišiel aj nový prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja. „Nesmierne si vážim ponuku Mira Šatana a som za ňu mimoriadne vďačný. Prijímam ju s pokorou a budem veľmi rád, ak dokážem pomôcť slovenskému hokeju svojimi znalosťami a poznatkami,“ prezrádza.

Na začiatku je empíria

Róbert Döme začal svoje pôsobenie pri mládežníckych reprezentačných družstvách skraja júna na letných sústredeniach mládežníckych reprezentácií. Nechýbal ani na výcvikovom tábore „osemnástky“ v Piešťanoch pred Hlinka Gretzky Cupom. Sám však priznáva, že ešte stále hlavne spoznáva prostredie slovenského hokeja, z ktorého načas vypadol.

„V prvom rade sa najprv snažím si všetko pozrieť a získať prehľad. Žijem vo Švédsku a priznávam, že o slovenských mládežníckych ligách a ani hráčoch nemám až taký prehľad. Prvýkrát som bol na Hokejovom lete v Námestove s reprezentáciami do 16, 17 a 18 rokov. V týchto dňoch som už sa bol pozrieť na kempe ‚dvadsiatky‘ v Bratislave, v Piešťanoch na ‚osemnástke‘ a ‚sedemnástke‘ a čaká ma aj sústredenie reprezentácie do 16 rokov vo Zvolene,“ priblížil Döme svoj program.

Róbert Döme (foto jh/SZĽH)Róbert Döme (foto jh/SZĽH)

Ako by však charakterizoval svoju prácu na jednotlivých zrazoch? „Moja práca spočíva v tom, aby som pomohol a odbremenil trénerov pri reprezentáciách,“ vysvetľuje. „Sám vo Švédsku vidím, na čo kladú pri vývoji hráčov dôraz, aké metódy používajú a bol by som rád, keby sa nám niečo z toho podarilo preniesť aj na Slovensko. Nie je to totiž vecou rozdielnej kultúry vo Švédsku a u nás,“ tvrdí Döme. Toho mimoriadne teší pozitívna odozva od jeho trénerských kolegov, ktorí sú taktiež naklonení prijímaniu nových informácií. „Som šťastný, že po konzultácii s trénermi vidím, že sú otvorení aj iným myšlienkam a vnímajú veci aj mimo svoj zaužívaný rámec.“

Základom sú zručnosti

Okrem konzultácie s trénermi sa však Döme objavuje počas tréningových jednotiek aj na ľade priamo s hráčmi. S nimi pracuje predovšetkým na zlepšovaní základných herných činností, ktoré považuje Döme za alfu a omegu súčasného hokeja. A práve nedostatky v tejto oblasti sú podľa neho hlavnou príčinou poklesu slovenských hokejistov v najkvalitnejších hokejových súťažiach na svete. 

O existencii tréningového deficitu v tejto oblasti hovoria aj reakcie hráčov počas tréningov. „Je vidno, že hráči nie sú s tým príliš oboznámení. To si nebudeme klamať,“ hovorí Döme. „Hráči síce dokážu zahrať kvalitne herný systém, ale dnešný hokej je postavený predovšetkým na najzákladnejších činnostiach – rýchlosti, korčuľovaní, či kontrole puku pri plnej rýchlosti. A to sú práve zručnosti, ktoré chceme u našich hráčov posunúť na vyššiu úroveň.“

Róbert Döme (foto jh/SZĽH)Róbert Döme (foto jh/SZĽH)

Döme prichádza zo švédskeho prostredia, ktoré v ostatných rokoch vychovalo na starom kontinente azda najviac hráčov pre NHL. Družstvá najprestížnejšej hokejovej ligy sveta na Švédoch spravidla oceňujú vysokú mieru individuálnych herných činností a uprednostňujú ich aj pred Fínmi či Rusmi, ktorí pritom majú za posledné roky lepšie výsledky na svetových šampionátoch do dvadsať či osemnásť rokov. Tajomstvo švédskej výchovy podľa Dömeho ale netkvie v kultúre či prístupe hráčov. „Tvrdím, že deti sú všade rovnaké. Či je dieťa švédske alebo slovenské, to je v zásade jedno. Podstatné je, aby sa deti včas podchytili a pracovalo sa s nimi práve na týchto zručnostiach,“ hovorí.

Zručnosti na prvom mieste

Celkom prirodzene však v tejto súvislosti vystáva otázka, kedy s hráčmi treba začať s organizovaným tréningom individuálnych hokejových zručností. „Vo Švédsku sa s tým hráči prvýkrát vážnejšie stretávajú, keď prichádzajú na hokejové gymnázia. To je vo veku 15 až 16 rokov,“ odpovedá Döme. „Sám som šéftréner v klube vo Švédsku. Mám na starosti hokejové gymnázium, takže vidím, ako to tam funguje. Hráči majú na gymnáziu v rozvrhu hodín hokejový tréning, kde na dvadsiatich siedmich hráčov je šesť až sedem trénerov, ktorí s nimi pracujú na suchu i na ľade. Práve v tomto veku sa už s hráčmi musí takto pracovať,“ približuje.

V reprezentáciách v priebehu leta spolupracoval s naozaj pestrým portfóliom hráčov vo veku od štrnásť až do dvadsať rokov. A sám priznáva, že kým mladší hráči sú formovateľní, u vyšších kategórií to už je ďaleko náročnejšie. „Momentálne na vlastné oči vidím, že u 18- či 20-ročných hráčov to ide ťažšie. Nehovorím, že je to nemožné, hráč sa totiž zdokonaľuje každým tréningom. V tomto veku však už majú vybudované určité návyky, ktoré sa veľmi ťažko menia.“

Róbert Döme (foto jh/SZĽH)Róbert Döme (foto jh/SZĽH)

Aj navzdory týmto skutočnostiam však považuje Döme za mimoriadne dôležité ba až priam nevyhnutné, aby sa na tréningoch pri mládežníckych družstvách kládol dôraz práve individuálne herné zručnosti. A to až do takej miery, aby sa tomu podriadili aj ďalšie vyššie princípy. „Možno je to až bláznivé, čo teraz poviem, ale nepozerajme sa momentálne na výsledky. Poďme sa vrátiť k úplne najzákladnejším činnostiam – k hokejových zručnostiam u hráčov. Naučme mladých kvalitne korčuľovať, kontrolovať puk v plnej rýchlosti. Postupne zvyšujme tempo a rýchlosť a verím tomu, že výsledky sa skôr či neskôr dostavia.“

Ako ďalej?

Spolupráca medzi Róbertom Dömem a mládežníckymi reprezentáciami by mala pokračovať aj v ďalšom priebehu sezóny. Natrvalo sa však na Slovensko Döme nevracia. Zázemie má totiž vybudované na severe Európy, kde chce aj naďalej pokračovať v sebavzdelávaní. „Aj naďalej mám záväzok vo Švédsku. Navyše, mám tam rodinu, bývam tam. Pomáhať však chcem aj naďalej. V priebehu sezóny sa budem snažiť chodiť na takéto dvoj- až trojtýždňové stáže. Pokúsim sa zakaždým priniesť a aplikovať do nášho hokeja niečo nové, čo by mohlo pomôcť k budovaniu našej hokejovej identity, ktorú momentálne, mám pocit, strácame.“