Vošvrdov horší deň zahladili presilovky a Hamerlík, bolestivá šesťstovka Svitanu

Stav štvrťfinálovej série medzi Popradom a Detvou je po úvodných dvoch dueloch pod Tatrami v súlade s predpokladmi. „Kamzíci“ využili domáci ľad na zisk dvoch víťazstiev, aj keď jednoduché to rozhodne nemali.

Zatiaľ čo v stredu predviedli zverenci Petra Mikulu parádny vstup do zápasu, vo štvrtkovej odvete sa stal presný opak. Hostí poslal do vedenia po chybe brankára Tomáša Vošvrdu Viliam Čacho a hoci Popradčania skóre postupne otočili, v úvode druhej polovice pridali ďalšie dva presné zásahy Jonathan Charbonneau s Jakubom Žilkom a nie práve najistejšie pôsobiaci český brankár prenechal miesto medzi žŕdkami Petrovi Hamerlíkovi.

„Ja by som Tomáša za góly nevinil, ale tréneri sa rozhodli pre zmenu a mužstvo možno potrebovalo impulz. Na také momenty musí byť brankár pripravený a som rád, že som chlapcov podržal,“ odfúkol si 39-ročný brankár, ktorý neinkasoval ani gól a výraznou mierou tak pomohol k obratu z 2:3 na 4:3. „Dôležité bolo, že sme to za pár minút otočili a chlapci hrali veľmi obetavo. Blokovali strely, hádzali sa do nich a výrazne mi to uľahčili. Nie je to jednoduchá séria, ale v play-off sa hrá vždy na hranici obetavosti. Detva hrá dobre, ale máme dve víťazstvá a takto chceme pokračovať.“

Skúsený Hamerlík si bezchybným výkonom vypýtal miesto v bránke aj pre ďalší zápas v Detve. „Uvidíme, ako rozhodne tréner. Sme tu jedna partia s jedným cieľom. Zažil som viacero kolektívnych úspechov a vždy to bolo dielo toho, že každý prijal svoju rolu,“ zdôraznil majster Česka z roku 2011.

Spomínaný tréner Peter Mikula má podľa všetkého jasno. „Vývoj tohto zápasu jednoznačne načrtol, akým spôsobom pôjdeme z pohľadu brankárskeho obsadenia do ďalšieho boja.“

Hamerlík zneškodnil všetkých dvanásť striel súpera, no len jeho výkon by k obratu nestačil. Poprad potreboval góly a v tomto smere si výrazne pomohol presilovými hrami. V početnej výhode skórovali trikrát a aj štvrtý gól z hokejky Ivana Višnevského padol počas signalizovaného trestu.

Našťastie zabrali stálice našej presilovej hry. Určite nám to pomohlo a takéto góly potrebujeme,“ pousmial sa kapitán Patrik Svitana. Prvá využitá presilovka sa zrodila práve po faule na neho. Tvrdý úder do hlavy poslal Dominika Jendroľa priamo do šatne a početnú prevahu zúročil Dávid Skokan.

„Som tu na to, aby som pomohol tímu. Teraz mi to padlo, nabudúce možno skóruje niekto úplne iný,“ vyslovil sa skromným spôsobom 32-ročný Popradčan, ktorý prekonal Romana Petríka v úvodných dvoch zápasoch série až štyrikrát. Svojmu kapitánovi a spoluhráčovi z elitného útoku tak ponúkol najlepšiu možnú pilulku na Jendroľom vyvolanú bolesť hlavy. Nepríjemnosť zákroku zo záveru prvej tretiny dokumentovala aj krvavá stopa na ľade. „Mám to rozťaté vo vnútri úst. Bol to zákrok na hlavu a bol som otrasený. Nedokázal som dohrať prvú tretinu, ale som rád, že som sa do zápasu vrátil,“ poklopal si na drevo Patrik Svitana. Na otázku, či nešlo o úmyselnú „poľovačku“ na jednu z hlavných opôr tímu, odpovedal pokojne: „Je možné, že chceli atakovať našu lajnu, ale to nás nesmie rozhodiť. Chceli sme dve víťazstvá a tie máme. Teraz potrebujeme zabrať v Detve. Zápasy to boli vyrovnané, ale nikto nečakal, že vyhráme 5:0. Ukázali sme obetavosť a takto chceme pokračovať.“

Pre Svitanu bol druhý štvrťfinálový zápas špecifický aj tým, že išlo o jeho 600. zápas v extralige. „Je to pekné a ukazuje to, ako ten čas letí. Verím, že mi v zdraví pribudne ešte pár stoviek,“ zaželal si popradský kapitán, ktorý je zároveň tímovým pokladníkom. Pekné jubileum si teda musí oceniť sám. „Vypísal som 50 eur, ale zároveň chlapcov motivujem aj bonusom za postup do semifinále. Verím, že to zvládneme a poteší sa aj kasička v šatni.“

Potešený bol po druhom víťaznom zápase aj tréner Peter Mikula. Popradský kormidelník vnímal aj horšie momenty, no celkovo mohol konštatovať spokojnosť.

„História sa nebude pýtať na to, akým spôsobom sme zápasy vyhrali. Náš výkon poznačil nešťastný prvý gól. Vyvolal nervozitu, ale ukázali sme príkladnú obetavosť a vôľu vyhrať. To nás doviedlo k úspešnému výsledku. Je to 2:0 a potrebujeme ešte dve víťazstvá. Stále je to však otvorené,“ upozornil Mikula.

Séria sa teraz presťahuje pod Poľanu a Popradčanom je jasné, že ak to bolo doma ťažké, tak tam to bude hotová drina.

„V Detve sa víťazí ťažko,  ale vieme, čo nás čaká. Súper odviedol počas sezóny kvalitnú prácu a nemá čo stratiť. Napriek tomu sú teraz pod väčším tlakom oni. Máme nahrané a to nám pomôže. Všetkým je nám jasné, že rozhodujúci môže byť prvý zápas na ich ľade,“ zamyslel sa P. Mikula.

Dôležitosť tretieho duelu série je extrémna aj podľa Dávida Skokana. „Hovorí sa, že najdôležitejšie zápasy v sérii sú prvý a tretí. Čaká nás tam užšie klzisko a musíme trochu zjednodušiť hru a prehusťovať stredné pásmo.“

„Kamzíci“ zrejme vykorčuľujú na detviansky ľad s Petrom Hamerlíkom v bránke. Ten tak môže zúročiť relatívne nedávnu skúsenosť, keď práve v Detve odchytal finálový zápas pohárovej súťaže proti Nitre.

„Podmienky sú vždy rovnaké pre všetkých. Keď sa zápas podarí, tak problém nie je a keď prehráte, tak vám vadí všetko,“ pousmial sa Hamerlík v súvislosti so špecifickým detvianskym prostredím.

Vicemajster sveta z roku 2012 chytá aj po príchode pod Tatry vo svojej maske z Třinca, na ktorej má vyobrazený motív charitatívneho projektu bývalého spoluhráča Šimona Hrubca a každým svojim zásahom tak pomáha charite. Práve v meste pri česko-poľských hraniciach zažil svoje najkrajšie hokejové roky a oslávil tam svoj jediný majstrovský titul. Ten druhý by rád pridal opäť v kraji, ktorý to má k našim severným susedom iba cez kopec (aj keď cez poriadne veľký). „Dúfajme! Popradský cieľ je jasne daný, ale takýto cieľ  majú aj ostatné kluby. Musíme sa sústrediť na každý zápas a uvidíme, čo sa podarí. Nebudem sa však tajiť tým, že by som získal veľmi rád aj slovenský titul.“


Prehľad zápasu

4
Góly Góly
3
33 (12,12 %)
Strely na bránu Strely na bránu
26 (11,54 %)
23 (88,46 %)
Zákroky Zákroky
29 (87,88 %)
3/6 (50,00 %)
Presilové hry Presilové hry
1/5 (20,00 %)
4/5 (80,00 %)
Oslabenia Oslabenia
3/6 (50,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
+ 33,14,18,48,17,98 / - 33,59,89,22,63,53
  • 02:13
  • 0:1
+ 33,19,23,17,63,62 / - 33,58,41,19,23
  • 18:03
  • 1:1
  • PH1
2. tretina
+ 33,11,24,36,3,14 / - 33,86,23,9,81
  • 31:18
  • 2:2
  • PH1
+ 33,95,24,18,42,44 / - 33,23,86,81,9,62
  • 34:17
  • 2:3
+ 2,19,71,23,17,62 / - 33,44,95,3,48
  • 37:21
  • 4:3
  • PH1
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Fotogaléria

Súvisiace články