Vo veku 90 rokov zomrel bývalý tréner Ján Lehocký

BRATISLAVA (SZĽH) - Vo veku 90 rokov zomrel v stredu 15. marca bývalý tréner Ján Lehocký, ktorý zanechal výraznú stopu najmä v banskobystrickom hokeji a vychoval viacero úspešných slovenských reprezentantov. Jeho rukami prešli napríklad Michal Handzuš, Vladimír Országh alebo Peter Budaj, ktorí si zahrali aj v NHL.

Ján Lehocký hrával počas vysokoškolských čias futbal za Kablo - Bratislava, hokej za Sláviu - Pedagóg Bratislava a neskôr za Slovan Bratislava. Za vrchol športovej kariéry považoval svoju účasť v reprezentácii Československa na Akademických majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Poľsku vo Varšave 1956, kde sa Československo umiestnilo na 2. mieste. 

Po ukončení štúdia pracoval ako učiteľ telesnej výchovy a civilnej obrany na Strednej priemyselnej škole v Banskej Bystrici. Následne prešiel ako odborný asistent na Vyššiu pedagogickú školu, neskôr Pedagogickú fakultu - Fakultu humanitných vied UMB Banská Bystrica, kde pracoval až do dôchodku. 

Šestnásť rokov vykonával funkciu predsedu ŠK UMB v Banskej Bystrici, kde sa venoval zveľaďovaniu športových objektov ŠK - Slávia. Bol hráčom aj trénerom Banskej Bystrice aj vo Zvolene, pracoval v športových hokejových triedach a venoval sa tréningu mládeže aj dospelých. Vychoval viacerých reprezentantov. V posledných rokoch trénerskej práce to boli hráči NHL: Michal Handzuš, Vladimír Országh, a Peter Budaj. Pôsobil v kluboch Olimpija Ľubľana a Vojvodina Nový Sad. Pracoval ako hokejový expert Pragosportu Praha. 

V ostatných rokoch sa zaoberal históriou ľadového hokeja v Banskej Bystrici a vo Zvolene. S profesorom Jaroslavom Starším napísali publikáciu "Hokej v Banskej Bystrici". S profesorom Starším a Prokopom Hanouskom taktiež založili prvú československú experimentálnu hokejovú triedu v roku 1969 v Banskej Bystrici.

Pochádzal z mnohodetnej rodiny, kde najväčšie športové úspechy dosiahla sestra Eva Glesková - Lehocká. Na ľade sa stretol s mladšími bratmi Františkom a Jaroslavom. V roku 2005 založil v Banskej Bystrici hokejový klub Senior 05 Banská Bystrica, ktorého úlohou je hlavne propagovať minulé a terajšie úspechy banskobystrického hokeja pri rôznych spomienkových udalostiach. 

Slovenský zväz ľadového hokeja vyjadruje pozostalým úprimnú sústrasť.