Vo štvrťfinále proti Rusku. Kelemen: Veríme si na nich

VICTORIA (SZĽH) – Poslednými štyrmi zápasmi sa na Silvestra ukončili v kanadských mestách Victoria a Vancouver boje v základných skupinách Majstrovstiev sveta juniorov 2019 IIHF. Dohromady dve desiaty zápasov v prvej fáze turnaja určili nielen poradie v dvoch základných skupinách, ale určili tiež zloženie štyroch dvojíc družstiev, ktoré sa stretnú v stredu vo štvrťfinálových zápasoch.

Proti kompletnej prvej šestke

Už po zápase proti Kazachstanu, ktorým si Slováci spečatili postup medzi najlepšiu osmičku šampionátu, bolo jasné, že ich štvrťfinálovým súperom bude víťaz základnej skupiny A, ktorý vzíde zo vzájomného zápasu Kanady a Ruska. V ňom napokon uspeli ruskí hokejisti, ktorí víťazstvom 2:1 ukončili svoje vystúpenie v základnej skupine s plným bodovým ziskom dvanástich bodov.

„Spolu s prípravným zápasmi nám na týchto majstrovstvách sveta chýbal z prvej šestky tímov už iba zápas proti Rusku. Osud to zahral tak, že ho máme vo štvrťfinále,“ povedal krátko po skončení zápasu Kanada – Rusko hlavný tréner slovenskej „dvadsiatky“ Ernest Bokroš. „Sme radi, že už nemáme vo štvrťfinále Švédov, s ktorými sme sa stretávali veľmi často a nikdy sme ich nedokázali poraziť,“ pokračoval 59-ročný tréner s odkazom na to, že v posledných troch rokoch a dohromady štyrikrát za ostatnú poldekádu si vo štvrťfinále zmerali sily práve hokejisti Švédska a Slovenska.

Sledovali bez nervozity

Reprezentácia do dvadsať rokov počas Silvestra mala voľný deň, nehrala žiaden zápas a pôvodne plánovaný 75-minútový tréning na ľade napokon realizačný tím zmenil len na suchý tréning mimo ľadu. Po popoludňajšej spoločnej aktivite už zraky väčšiny členov výpravy boli upriamené práve na priamy súboj o prvé miesto v skupine A. „Áno, sledovali sme tento zápas. Či už Kanada, alebo Rusko, oba tímy sú mimoriadne silní súperi, no ja osobne sa teším z toho, že nám pripadli práve Rusi,“ povedal kapitán výberu Martin Fehérváry.

Martin FehérváryMartin Fehérváry

Kanaďania v zápase otvorili skóre ako prví, keď sa už po 140 sekundách hry presadil Cody Glass. Rusi však ešte do prestávky vyrovnali a v 51. minúte zásluhou Šena aj zápas zvrátili. Tesné vedenie o jeden gól si zverenci Valerija Bragina v dramatickom závere postrážili, hoci Kanaďania si dokázali vytvoriť enormný tlak, ktorý dve minúty pred koncom umocnili aj odvolaným brankárom a šiestym korčuliarom v poli.

„Nervózny som nebol, ale do štvrťfinále som si želal viac ruský tím,“ priznal Bokroš. „Keď boli dve minúty do konca, tak som začal už fandiť Rusom. Na druhej strane, ako Rusko, aj Kanada, sú veľmi silné tímy a naďalej veľkí favoriti v našom zápase,“ pokračoval hlavný tréner.

Európsky štýl viac vyhovuje

Preferencia Ruska pred Kanadou bola zrejmá nielen v u Bokroša, ale aj naprieč celým tímom, vrátane hráčov. „Je to európsky tím, ktorého hra nám vyhovuje a skôr s nimi niečo uhráme než s Kanadou. S Kanadou sme ešte ako ‚dvadsiatka‘ nikdy nevyhrali, maximálne sme s nimi uhrali remízu. Na Rusov si veríme,“ poznamenal útočník Miloš Kelemen.

Práve špecifickosť zámorských celkov a ich herného štýlu spolu s domácim prostredím Kanady sa najčastejšie skloňovali ako hlavné príčiny, pre ktoré nechceli hráči slovenskej „dvadsiatky“ vyzvať vo štvrťfinále javorové listy. „Predsa len Rusko hrá európsky štýl hokeja, ktorý by mal viacerým chlapcom z nášho tímu vyhovovať,“ povedal Fehérváry. „Zámorské celky nikdy nevyhovovali slovenskej mentalite hokejistov. Preto sa nám zápasy proti zámorským celkom hrali vždy ťažšie,“ doplnil Bokroš.

59-ročného trénera a jeho kolegov v najbližších hodinách čaká dôkladný rozbor a analýza hry súpera. „Celý realizačný tím sa pozeral na zápas Kanady s Ruskom. Priznám sa, že trochu sa nám zmenili plány, ja osobne som očakával, že druhú skupinu vyhrá Kanada. Okamžite po zápase však náš videotréner Patrik Michnáč začal pracovať na rozbore zápasov Ruska. Rovanko sa okamžite pozrieme aj na zápas Ruska s Českom, v ktorom Rusi tesne vyhrali a z ktorého si môžeme vziať veľa poznatkov o ich tíme,“ dodal na záver Ernest Bokroš.